Nikola Špirić

Politička partija: SNSD

Trenutna pozicija: Delegat u Domu naroda PS BiH

Rođen je 1956. godine u Drvaru, a Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu. Tokom svoje političke karijere je bio član pet stranaka: aktivno se počeo baviti politikom 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke. Četiri godine kasnije je osnovao Demokratsku stranku za Banju Luku i Krajinu, a već 1998. prelazi u Srpsku demokratsku stranku u kojoj ostaje dvije godine. Špirić potom ulazi u Partiju demokratskog progresa, ali se i u ovoj partiji zadržao dvije godine. Na koncu, 2002. godine postaje član i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Na izborima 1998. godine osvaja dvogodišnji mandat u Parlamentu BiH, a u junu 2000. godine je imenovan za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice. Već krajem te godine kao predstavnik PDP-a ulazi u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje ostaje do 2002. godine. Na izborima 2002. godine dobija poslaničko mjesto u Parlamentu BiH. Tokom mandata bio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS BiH. Na izborima 2006. i 2010. godine biran je u Parlament BiH, ali je oba puta umjesto poslaničkih mandata birao funkcije u izvršnoj vlasti. Prvi put na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a potom ministra finansija i trezora BiH.

Na izborima 2014. godine Špirić je ušao u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a na izborima 2018. ušao je u PS BiH kao delegat u Domu naroda.

Izvor: CIN

Istinitosti
Neistina 16
Poluistina 1
Istina 1
Dosljednosti
Nedosljedno 10
Obećanja
Ispunjeno 2
Neispunjeno 3
Pitajte Istinomjer!