Analize

Zabilježene aktivnosti na realizaciji skoro dvije trećine predizbornih obećanja gradonačelnika Kasumovića

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije imao predizborni program te je Istinomjer prikupio 21 obećanje iz javnih istupa Kasumovića tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore u BiH 2020. godine. Istinomjer je u protekloj godini zabilježio određene aktivnosti na realizaciji devet obećanja, dok su na četiri obećanja provođene značajne aktivnosti. Gradonačelnik Kasumović još uvijek nije započeo s aktivnostima na realizaciji osam obećanja.

Foto: zenicainfo.ba

U prvoj godini mandata Fuada Kasumovića značajne aktivnosti provodile su se na realizaciji četiri obećanja: “Poboljšanje uslova života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica”, “Izgradnja ambulante, apoteke i društvenih prostorija u mjesnoj zajednici Lukovo Polje”, “Podrška privredi i poljoprivredi” i “Nastavak uređenja gradskih i prigradskih puteva”.

U više mjesnih zajednica grada Zenica implementirani su razni projekti s ciljem poboljšanja uslova života njihovih građana/ki. S tim u vezi, vršene su aktivnosti na rekonstrukciji i sanaciji vodovodnih i kanalizacionih sistema u zeničkim naseljima, izgradnji društvenih prostorija, ambulanti i sl. Također, u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, u kojem učestvuje pet zeničkih mjesnih zajednica, u aprilu 2021. godine održan je prvi radni sastanak s predstavnicima/cama savjeta mjesnih zajednica Janjići, Briznik, Gorica, Stranjani i Donje Babino. Radi se o zajedničkom projektu vlada Švicarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH. U sklopu projekta, predstavnicima/cama pet mjesnih zajednica grada Zenica je 16.11.2021. uručena računarska oprema u vrijednosti 18.818,28 KM.

Gradonačelnik Kasumović je u septembru 2020. godine potpisao Odluku o pokretanju javnog postupka za izgradnju ambulante s apotekom i društvenim prostorijama u Lukovom Polju, a radovi su počeli u februaru 2021. godine. Krajem septembra 2021. godine, radovi na realizaciji ovog projekta ušli su u završnu fazu.

Značajne aktivnosti sprovođene su s ciljem podrške privredi i poljoprivredi. Tako je Agencija za razvoj preduzeća – Eda, u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Službom za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, u martu 2021. raspisala javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja grada Zenice s ciljem unapređenja njihove konkurentnosti. U agenciji ZEDA je u maju 2021. održan trening za aplikante na javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu. S druge strane, u aprilu su potpisani ugovori s 20 korisnika/ca po javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja. Korisnici/e su potpisali/e ugovore u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima na području Grada Zenice u 2021. godini”. Također, Grad je krajem jula osigurao bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava, nakon čega su potpisani ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava. Između ostalog, Gradska uprava je u martu 2021. realizovala inicijativu o otkupu viška poljoprivrednih proizvoda, s ciljem pružanja finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice.

U budžetu Grada Zenica za 2021. godinu, za izdatke za tekuće održavanje putne mreže predviđena su sredstva u iznosu od 900.000 KM, te 1.950.000 KM za projekte rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže. U protekloj godini, na više gradskih i prigradskih puteva, realizirani su projekti sanacije oštećenih i asfaltiranja makadamskih puteva. Od početka ovog mandata gradonačelnika Kasumovića, intenzivno su izvođeni radovi i na asfaltiranju Ulice Bistua Nuova.

U dosadašnjem mandatu Fuada Kasumovića, najveći broj obećanja dobio je ocjenu započeto, a neka od tih obećanja odnose se na izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, realizaciju projekata toplifikacije i gasifikacije grada, podršku udruženjima i nevladinom sektoru i početak projekta izgradnje žičare.

U septembru 2021. godine, objavljen je pretkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda u Banlozima. Tada su vršeni i geološki istražni radovi, nakon čega slijedi ispitivanje tla na osnovu uzetih uzoraka s preporukama za gradnju planiranog postrojenja.

Što se tiče projekata koji se odnose na toplifikaciju, Grad Zenica je obezbijedio 333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termoizolacione fasade – utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Također, budžetom je predviđeno i 200.000 KM za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija boračke populacije te transfer od 100.000 KM Udruženju penzionera za pomoć socijalno ugroženim penzionerima. Planiran je i transfer za neprofitne organizacije i udruženja, u iznosu od 20.000 KM, te su predviđena i sredstva u iznosu od 35.000 KM za finansiranje nacionalnih udruženja, udruženja nacionalnih manjina i kulturno-umjetničkih društava. Između ostalog, u augustu 2021. godine, gradonačelnik je potpisao ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija odabranih po javnom pozivu organizacijama civilnog društva za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2021. godinu. Za realizaciju ovog javnog poziva, iz budžeta je izdvojeno 17.000,00 KM.

Kada je riječ o projektu izgradnje žičare, na sjednici Gradskog vijeća, održanoj 17.6.2021, predstavljen je projekat žičare Zenica – Smetovi. Kako su saopćili iz Gradske uprave, cilj izgradnje žičare je “razvoj turizma tokom ljetnog i zimskog perioda, poboljšanje kvalitete života građana, izgradnja infrastrukture i otvaranje novih radnih mjesta”. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 35 miliona KM.

Iako u prvoj godini mandata Fuada Kasumovića nije ispunjeno nijedno obećanje, na skoro dvije trećine obećanja provođene su aktivnosti s ciljem njihove realizacije u većoj ili manjoj mjeri. U skladu sa Istinomjerovom metodologijom, 20% obećanja Fuada Kasumovića ima visoku vjerovatnoću ispunjenosti do kraja mandata, dok 64% njih ima srednju vjerovatnoću.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!