U progresu

Realizacija projekata toplifikacije i gasifikacije grada

Opštine: Zenica

Realizacija započetih projekata toplifikacije i gasifikacije grada.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 17. 10. 2020.

Gradska uprava Grada Zenica je tokom akutelnog mandata provodila aktivnosti na toplifikaciji i gasifikaciji grada, koje uključuju, između ostalog, sufinansiranje izrade termoizolacione fasade i izvođenje projekata energetske efikasnosti, u okviru kojih je izvedena izrada termoizolacione fasade.

Izvor: Grad Zenica

Grad Zenica je kontinuirano tokom mandata provodio aktivnosti na ovom projektu. Kako se navodi u saopćenju iz augusta 2021. godine, Grad je obezbijedio 333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termoizolacione fasade – utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. 

Gradska uprava Zenica je 21.10.2021. godine saopćila da su u sklopu posljednjeg javnog poziva etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata, završene aktivnosti zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na objektima kolektivnog stanovanja na više adresa, kao i da su u završnim ili pripremnim fazama zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča stambeni objekti na adresama: Sejmenska br. 7A i 7B, dr Ćire Truhelke br. 8B, dr Ćire Truhelke 10C i Crkvice br. 15. 

U saopćenju Gradske uprave također se navodi da je, prema prethodnom javnom pozivu, Grad Zenica obezbijedio 333.021,16 KM za sufinansiranje izrade termoizolacione fasade – utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbesta.

Početkom decembra 2021. godine iz Gradske uprave saopćeno je da je u Zenici ozvaničen završetak projekta izgradnje nove toplane te je na taj način riješen problem sistema daljinskog zagrijavanja grada, te da se radi o projektu vrijednom oko 53 miliona eura. , koji je realizovan u partnerstvu kompanije ArcelorMittal Zenica, Grada Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske.

Iz Gradske uprave su dodali da su u sklopu toplane izgrađena tri kotla od 50 t/h, koji će koristiti plinove koji se generišu tokom tehnološkog procesa ArcelorMittala – koksni i visokopećni plin.

Toplana Zenica svečano je otvorena u drugoj polovini marta 2022. godine.

Početkom 2022. godine iz Gradske uprave saopćeno je da su Gradu Zenica, nakon Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa kojeg je proveo Fond za zaštitu okoliša FBiH, odobrena sredstva za tri projekta ukupne vrijednosti 180.000 KM. Jedan od projekata na koji je Grad ostvario prava korištenja sredstava jeste “Utopljavanje objekta JU Centar za socijalni rad” iznosom do 70.000 KM.

Sredstva su također odobrena za projekte “Pametna autobuska stajališta” (70.000 KM) i “Kanalizacija sliva potoka Mokušnice MZ Vražale” (40.000 KM).

Početkom februara 2022. godine Gradska uprava saopćila je da je JP Zenicagas d.o.o. dobilo rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju složene građevine za gasifikaciju Zenice – polietilenski distributivni gasovod koji će se graditi na području nekoliko katastarskih općina.

Tom prilikom, direktor preduzeća Sandin Rizvanović izjavio je da ovo rješenje predstavlja prvi i najvažniji korak u legalnoj izgradnji primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda na području cijele Zenice.

Polovinom februara 2022. godine iz Gradske uprave Zenica saopćeno je da je Grad od 2017. godine, kroz javne pozive za sufinansiranje projekata utopljavanja, realizovao projekte ugradnje termoizolacione fasade na 18 stambenih zgrada i projekte zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča na 47 objekata. Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, za realizaciju navedenih projekata iz budžeta Grada Zenica izdvojeno je 1.140.000 KM.

U drugoj polovini februara 2022. godine završena je implementacija projekta energetske efikasnosti u okviru kojeg su izvedeni radovi na izradi termoizolacione fasade i zamjene fasadne stolarije na objektu Technopark, u vlasništvu Grada Zenica, a koji se nalazi u Poslovnoj zoni Zenica 1. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 215.417,88 KM, pri čemu je Fond za zaštitu okoliša osigurao 100.000 KM, a ostatak sredstava osiguran je iz budžeta Grada Zenica za 2021. godinu. 

Toplana Zenica svečano je otvorena u drugoj polovini marta 2022. godine.

Izvor: Grad Zenica

Polovinom maja 2022. godine gradonačelnik Kasumović održao je radni sastanak s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Javnog preduzeća Grijanje d.o.o. Zenica te konsultantske firme IC-CES iz Austrije na kojem je razmatrana mogućnost implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u Zenici.

Tom prilikom iz Gradske uprave Zenica saopćeno je da su pokrenute aktivnosti na izradi studije izvodljivosti u dijelu zamjene vrelovoda i toplovoda, zamjene podstanica, kao i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije, a vrijednost projekta izrade studije izvodljivosti 350.000 eura.

Krajem maja 2022. godine iz Gradske uprave saopćeno je da je Javno preduzeće Zenicagas izvršilo nabavku idejnog i glavnog projekta sekundarne distributivne gasne mreže u okviru gasifikacije Grada Zenica – desna obala, a ukupna dužina sekundarnog distributivnog gasovoda 117 kilometara.

Polovinom jula 2022. godine gradonačelnik Kasumović i direktor Javnog preduzeća Grijanje d.o.o. Zenica Vahdet Drino obišli su radove na izgradnji završne dionice novog magistralnog vrelovoda, a realizacijom ovog projekta obezbijedit će se spajanje novoizgrađenog vrelovoda na dionici GGM i objekta stare termoelektrane.

U augustu 2022. godine potpisano je 14 ugovora za zamjenu azbestnih krovova i pet ugovora za zamjenu stolarije na zajedničkim dijelovima zgrada, ukupne vrijednosti 235.351 KM, pri čemu je gradonačelnik Kasumović najavio i početak realizacije projekta zamjene kućnih ložišta za toplotne pumpe.

Polovinom septembra 2022. godine započeta je realizacija projekta “Unapređenje poslovne infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1” kojim je planirano da se na principima energetske efikasnosti izvrši rekonstrukcija zgrade aneksa B – objekta Technoparka – i osigura 35 novih kancelarijskih, poslovnih prostora, namijenjenih poduzetnicima u oblastima IT, novih i inovativnih tehnologija.

U decembru 2022. započeta je građevinsko-mašinska izgradnja primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda u dužini od 2,8 kilometara. Prema riječima direktora preduzeća Zenicagas, ovaj gasovod predstavlja prvu fazu izgradnje primarne distributivne gasne mreže u skladu s načelnim odobrenjem za građenje za složenu građevinu. 

Početkom 2023. godine završeni su radovi na utopljavanju objekta Javne ustanove „Centar za socijalni rad Zenica“ a koji su se odnosili na provođenje mjera energetske efikasnosti pri čemu je izvršena zamjena krova, ugradnja novih gromobranskih instalacija, termoizolacija vanjskih zidova, zamjena stolarije i mašinskih instalacija, zatim ugradnja termostatskih ventila i kalorimetra te zamjena postojeće unutrašnje rasvjete sa štednom LED rasvjetom. 

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 251.667,67 KM.

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 22.2.2023. godine održala je sastanak sa gradonačelnikom Kasumovićem, a razgovaralo se i o projektima u vezi zagrijavanja grada te izgradnji i modernizaciji vrelovoda. 

Tim povodom gradonačelnik Kasumović izjavio je da je, zahvaljujući podršci EBRD-a, izgradnjom najsavremenijeg energetskog postrojenja Toplane Zenica riješen kapitalni projkat zagrijavavanja grada, te da je naredni cilj izgradnja vrelovoda. 

Kako je 1.2.2023. godine objavljeno na zvaničnoj stranici Grada Zenica, u ulicama Margita te Profesora Mustafe Čauševića intenzivirani su građevinsko-mašinski radovi na izgradnji primarnog polietilenskog distributivnog gasovoda u dužini od 2,8 kilometara.

Projektom je predviđena izgradnja jedne prijemno regulacione stanice (PRS 4) namijenjene za snabdijevanje Kantonalne bolnice Zenica, te dvije rejonske regulacione stanice (RRS 5 i RRS 6) namijenjene za snabdijevanje naselja Crkvice i Novo Radakovo prema prostornom obuhvatu gasifikacije Grada Zenica.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!