U progresu

Podrška privredi i poljoprivredi

Opštine: Zenica

Rekordno podržavati privrednike i poljoprivrednike.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U Gradskoj upravi Zenica početkom novembra 2023. godine upriličeno je potpisivanje ugovora po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2023. godini na području grada Zenica. Za ovu namjenu osigurano je 300.000 KM, te su 93 kandidata ostvarila pravo na podsticaj. Iz Gradske uprave navode da je riječ o 65 obrta i 28 društava s ograničenom odgovornošću. 

Izvor: Grad Zenica

Kako je saopćeno iz Gradske uprave, javnim pozivom obuhvaćeno je šest mjera, i to podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“, podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“ u oblasti IT tehnologija, podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća, podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća u oblasti IT tehnologija, podsticaj za jačanje i razvoj ženskog preduzetništva te podsticaj za tradicionalne zanate.

Iz Gradske uprave dodali su da je Grad Zenica za podršku razvoju startupa i malih i srednjih preduzeća od 2018. do 2023. godine osigurao sredstva u iznosu 1,4 miliona KM i podržao 338 privrednih subjekata.

I kroz monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja gradonačelnika Fuada Kasumovića za mandat 2020–2024. Istinomjer je ranije evidentirao niz aktivnosti na realizaciji ovog obećanja. 

Krajem novembra 2022. godine potpisani su ugovori između Grada Zenice i odabranih kandidata po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini na području grada Zenice.

Ugovori su potpisani s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu Mjere 1. Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2022. godinu – Podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica odnosno START UP”. Grad Zenica osigurao je 138.625,39 KM pomoći za 28 aplikanata, a maksimalan iznos podsticaja po ovom javnom pozivu je 5.000 KM po aplikantu.

Iz Gradske uprave dodali su da je od ukupnog broja aplikanata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstva planirano osnivanje 25 obrta i tri društva s ograničenom odgovornošću.

Iz Gradske uprave Zenica u novembru 2021. godine saopćeno je da je Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica uplatila podsticaje za poljoprivredu, i to za proizvodnju povrća za otkup, mehanizaciju te za obnovu stočnog fonda. Za tu namjenu Gradska uprava izdvojila je 71.279,56 KM.

U augustu 2021. godine u Gradskoj upravi Zenice potpisani su ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”. Kako je tada saopćeno iz Gradske uprave, za realizaciju ove mjere osigurana su sredstva u iznosu 99.522,87 KM. 

Krajem jula 2021. godine Grad Zenica osigurao je bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava, a početkom augusta su u Gradskoj upravi Zenice potpisani ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”.  Grad Zenica je za realizaciju mjere osigurao sredstva u iznosu 99.992,57 KM.

Pored spomenutih projekata, Gradska uprava provodila je i druge aktivnosti na realizaciji datog obećanja, a neke od njih odnose se na otkup viška poljoprivrednih proizvoda (1, 2), dodjelu plastenika, implementaciju projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje” i implementaciju projekta “iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!