U progresu

Podrška privredi i poljoprivredi

Opštine: Zenica

Rekordno podržavati privrednike i poljoprivrednike.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U martu 2021. godine, Gradska uprava Zenica uspješno je realizovala inicijativu o otkupu viška poljoprivrednih proizvoda, s ciljem pružanja financijske podrške poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice. Za realizaciju ove inicijative iz Budžeta Grada Zenica izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 49.682,05 KM za fizička lica te sredstva u iznosu od 5.091,20 KM za registrovane obrte. Na ovaj način od 81 proizvođača korisnika sredstava otkupljeni su viškovi krompira, luka i jabuka, dok su od tri registrovana obrta otkupljeni viškovi krompira i luka.

Agencija za razvoj preduzeća – Eda, u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Službom za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, raspisala je u martu 2021. javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja Grada Zenica. Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti MSP sa područja Grada Zenice, kroz proces uvođenja inovacija koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju.

U Velikoj sali Grada Zenica potpisani su 12.4.2021. ugovori za dodjelu plastenika za 20 korisnika po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja. Korisnici su potpisali ugovore u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” na području Grada Zenice u 2021. godini. Osim plastenika, korisnici će dobiti sistem za navodnjavanje i sadnice. Vrijednost jednog plastenika iznosi 2.876 KM.

U Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA održan je u maju 2021. trening za aplikante na Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području grada Zenica. Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave, riječ je o treningu iz oblasti preduzetništva koji je obuhvatio sedam modula: generisanje poslovne ideje, istraživanje tržišta, pisanje poslovnog plana, marketing za mali biznis, finansiranje start-up-a, vještine prodaje i pregovaranja, koraci u registraciji obrta i društva sa ograničenom odgovornošću.

Krajem jula, Grad Zenica osigurao je bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava, a početkom augusta su u Gradskoj upravi Zenice potpisani ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”.

FOTO: Grad Zenica
FOTO: Grad Zenica
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području Grada Zenice. Riječ je o mjeri 1. Javnog poziva koja obuhvata – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća. Cilj ove mjere je stvaranje preduslova za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta te povećanje nivoa produktivnosti i konkuretnosti kroz nabavku osnovnih sredstava i opreme. Pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu ove mjere mogu koristiti postojeći obrti, mikro, mala i srednja preduzeća. Grad Zenica je za realizaciju mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.992,57 KM.
Saopćenje, Grad Zenica, 28.7.2021.
Gradonačelnik Kasumović podsjetio je da “Grad Zenica petu godinu zaredom poduzima sve da razvije i podrži privredu u ovom gradu” te da u Poslovnoj zoni Zenica 1 djeluje preko 100 privrednih subjekata, s oko 1.300 zaposlenih.
Programom mjera za unapređenje privrede koji je usvojilo Gradsko vijeće Zenica predviđeno je 200.000,00 KM za realizaciju dvije mjere. Danas su potpisani ugovori za mjeru 1. – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, dok će naredne sedmice biti upriličeno potpisivanje ugovora za mjeru 2. – Podsticaj za Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP za koju je također osigurano 100.000,00 KM. U planu je i potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte koji posluju na području Grada Zenica za 2021. godinu sa BBI bankom. Tokom ove godine Grad Zenica je u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA implementirao vaučer program za inovacije. Radi se o projektu “Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH koji finansira Švedska, a provodi Razvojna agencija EDA. Osim direktne finansijske pomoći, Grad kroz različite druge mehanizme u vidu Inkubatora, ulaganja u Poslovnu zonu i njenu infrastrukturu izdvaja značajna finansijska sredstva za obezbjeđenje postojeće infrastrukture te kontinuirano radi na unaprjeđenju usluga u dijelu komunikacije sa investitorima.
Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić, 28.7.2021.
Nekoliko dana kasnije, saopćeno je da su Kasumović i v.d. predsjednice Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Emina Šišić potpisali ugovor o poslovnoj saradnji, kojim će privrednim subjektima koji posluju na području ovog grada biti na raspolaganju više od 20 miliona konvertibilnih maraka.
Izuzetno se radujemo što nastavljamo saradnju s BBI bankom, koja je i ove godine izabrana za najboljeg ponuđača nakon okončanja javnog poziva poslovnim bankama za plasman finansijskih sredstava. Grad Zenica i ove je godine obezbijedio 100.000 KM za podršku našim privrednicima, koji će sredstva iz ove linije moći realizovati u BBI banci po izuzetno povoljnoj, subvencioniranoj stopi finansiranja od 0% do 0,88%“.
Fuad Kasumović, 4.8.2021.

Kasumović je pozvao “obrtnike, mikro, mala i srednja preduzeća sa sjedištem na području Grada Zenice da dostave svoje aplikacije u BBI banku, kako bi zajedno jačali zeničku privredu i u ovim izazovnim vremenima očuvali postojeća i otvorili nova radna mjesta”.

Dan kasnije, 5.8.2021. godine, u Gradskoj upravi Zenice potpisani su ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”.

Podsticajem je predviđeno sufinansiranje pokretanja malih biznisa, društva sa ograničenom odgovornošću, obrt-a i srodnih djelatnosti koji su pokrenuli registraciju nakon 01.01.2021. godine. Grad Zenica je za realizaciju ove mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.522,87 KM. Maksimalan iznos podsticaja je 3.000 KM za osnivanje obrta odnosno 5.000 KM za osnivanje privrednog društva. Sredstva po osnovu ove mjere dobit će 30 aplikanata.

Saopćenje, Grad Zenica, 5.8.2021.

Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, istakla je kako je ova gradska uprava podržala “30 startupa, od toga 22 obrta i osam privrednih društava”, a osim ove mjere, upriličeno je i potpisivanje ugovora po osnovu programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Potpisani su ugovori sa sedam poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovane obrte za dodjelu podsticajnih sredstava za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, dok su za dva obrta potpisani ugovori za refundaciju troškova obaveza doprinosa za obrte u poljoprivredi.

U Zenici su 10.11.2021. predstavljene poslovne ideje koje su razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, integralnom programu podrške razvoju preduzetništva. Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica ocijenili su šest poslovnih ideja učesnika Inkubatora u Zenici koji su predstavili svoje poslovne ideje, a odabrano je svih šest koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj poduzetništva.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!