U progresu

Podrška privredi i poljoprivredi

Opštine: Zenica

Rekordno podržavati privrednike i poljoprivrednike.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U martu 2021. godine, Gradska uprava Zenica uspješno je realizovala inicijativu o otkupu viška poljoprivrednih proizvoda, s ciljem pružanja financijske podrške poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Zenice. Za realizaciju ove inicijative iz Budžeta Grada Zenica izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 49.682,05 KM za fizička lica te sredstva u iznosu od 5.091,20 KM za registrovane obrte. Na ovaj način od 81 proizvođača korisnika sredstava otkupljeni su viškovi krompira, luka i jabuka, dok su od tri registrovana obrta otkupljeni viškovi krompira i luka.

Agencija za razvoj preduzeća – Eda, u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA i Službom za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenice, raspisala je u martu 2021. javni poziv za dostavljanje prijava za uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) sa područja Grada Zenica. Cilj javnog poziva je unapređenje konkurentnosti MSP sa područja Grada Zenice, kroz proces uvođenja inovacija koji obezbjeđuje unapređenje postojećih ili razvoj novih proizvoda/usluga ili procesa u poslovanju.

U Velikoj sali Grada Zenica potpisani su 12.4.2021. ugovori za dodjelu plastenika za 20 korisnika po Javnom pozivu za dodjelu plastenika od 100 m2 sa dodatnom opremom putem sufinansiranja. Korisnici su potpisali ugovore u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima” na području Grada Zenice u 2021. godini. Osim plastenika, korisnici će dobiti sistem za navodnjavanje i sadnice. Vrijednost jednog plastenika iznosi 2.876 KM.

U Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA održan je u maju 2021. trening za aplikante na Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području grada Zenica. Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave, riječ je o treningu iz oblasti preduzetništva koji je obuhvatio sedam modula: generisanje poslovne ideje, istraživanje tržišta, pisanje poslovnog plana, marketing za mali biznis, finansiranje start-up-a, vještine prodaje i pregovaranja, koraci u registraciji obrta i društva sa ograničenom odgovornošću.

Krajem jula, Grad Zenica osigurao je bespovratna sredstva za podsticaj razvoja 13 obrta i 15 privrednih društava, a početkom augusta su u Gradskoj upravi Zenice potpisani ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”.

FOTO: Grad Zenica
FOTO: Grad Zenica
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas ugovore o dodjeli bespovratnih podsticajnih sredstava sa odabranim korisnicima po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području Grada Zenice. Riječ je o mjeri 1. Javnog poziva koja obuhvata – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća. Cilj ove mjere je stvaranje preduslova za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta te povećanje nivoa produktivnosti i konkuretnosti kroz nabavku osnovnih sredstava i opreme. Pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu ove mjere mogu koristiti postojeći obrti, mikro, mala i srednja preduzeća. Grad Zenica je za realizaciju mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.992,57 KM.
Saopćenje, Grad Zenica, 28.7.2021.
Gradonačelnik Kasumović podsjetio je da “Grad Zenica petu godinu zaredom poduzima sve da razvije i podrži privredu u ovom gradu” te da u Poslovnoj zoni Zenica 1 djeluje preko 100 privrednih subjekata, s oko 1.300 zaposlenih.
Programom mjera za unapređenje privrede koji je usvojilo Gradsko vijeće Zenica predviđeno je 200.000,00 KM za realizaciju dvije mjere. Danas su potpisani ugovori za mjeru 1. – Podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, dok će naredne sedmice biti upriličeno potpisivanje ugovora za mjeru 2. – Podsticaj za Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP za koju je također osigurano 100.000,00 KM. U planu je i potpisivanje Ugovora o poslovnoj saradnji za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte koji posluju na području Grada Zenica za 2021. godinu sa BBI bankom. Tokom ove godine Grad Zenica je u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom ZEDA implementirao vaučer program za inovacije. Radi se o projektu “Evropski okvir za razvoj strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH koji finansira Švedska, a provodi Razvojna agencija EDA. Osim direktne finansijske pomoći, Grad kroz različite druge mehanizme u vidu Inkubatora, ulaganja u Poslovnu zonu i njenu infrastrukturu izdvaja značajna finansijska sredstva za obezbjeđenje postojeće infrastrukture te kontinuirano radi na unaprjeđenju usluga u dijelu komunikacije sa investitorima.
Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić, 28.7.2021.
Nekoliko dana kasnije, saopćeno je da su Kasumović i v.d. predsjednice Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Emina Šišić potpisali ugovor o poslovnoj saradnji, kojim će privrednim subjektima koji posluju na području ovog grada biti na raspolaganju više od 20 miliona konvertibilnih maraka.
Izuzetno se radujemo što nastavljamo saradnju s BBI bankom, koja je i ove godine izabrana za najboljeg ponuđača nakon okončanja javnog poziva poslovnim bankama za plasman finansijskih sredstava. Grad Zenica i ove je godine obezbijedio 100.000 KM za podršku našim privrednicima, koji će sredstva iz ove linije moći realizovati u BBI banci po izuzetno povoljnoj, subvencioniranoj stopi finansiranja od 0% do 0,88%“.
Fuad Kasumović, 4.8.2021.

Kasumović je pozvao “obrtnike, mikro, mala i srednja preduzeća sa sjedištem na području Grada Zenice da dostave svoje aplikacije u BBI banku, kako bi zajedno jačali zeničku privredu i u ovim izazovnim vremenima očuvali postojeća i otvorili nova radna mjesta”.

Dan kasnije, 5.8.2021. godine, u Gradskoj upravi Zenice potpisani su ugovori s aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu mjere koja se odnosi na podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica –  START UP”.

Podsticajem je predviđeno sufinansiranje pokretanja malih biznisa, društva sa ograničenom odgovornošću, obrt-a i srodnih djelatnosti koji su pokrenuli registraciju nakon 01.01.2021. godine. Grad Zenica je za realizaciju ove mjere osigurao sredstva u iznosu od 99.522,87 KM. Maksimalan iznos podsticaja je 3.000 KM za osnivanje obrta odnosno 5.000 KM za osnivanje privrednog društva. Sredstva po osnovu ove mjere dobit će 30 aplikanata.

Saopćenje, Grad Zenica, 5.8.2021.

Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, istakla je kako je ova gradska uprava podržala “30 startupa, od toga 22 obrta i osam privrednih društava”, a osim ove mjere, upriličeno je i potpisivanje ugovora po osnovu programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Potpisani su ugovori sa sedam poljoprivrednih proizvođača koji imaju registrovane obrte za dodjelu podsticajnih sredstava za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, dok su za dva obrta potpisani ugovori za refundaciju troškova obaveza doprinosa za obrte u poljoprivredi.

U Zenici su 10.11.2021. predstavljene poslovne ideje koje su razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, integralnom programu podrške razvoju preduzetništva. Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica ocijenili su šest poslovnih ideja učesnika Inkubatora u Zenici koji su predstavili svoje poslovne ideje, a odabrano je svih šest koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj poduzetništva.


U novembru 2021. godine, iz Gradske uprave Zenica je saopćeno da je Služba za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica izvršila je isplatu podsticaja za poljoprivredu i to za proizvodnju povrća za otkup, mehanizaciju, te za obnovu stočnog fonda. Za tu namjenu Gradska uprava izdvojila je 71.279,56 KM.

Nastavljamo biti opredijeljeni da podsticajima pomažemo našu poljoprivredu, odnosno sve one koji se bave poljoprivredom. Smatram da u vremenu kada vladaju poskupljenja trebamo dodatno pomagati domaću proizvodnju i proizvođače, a podrška nije i ne smije izostati ni kada govorimo o obnovi stočnog fonda u ovčarstvu i kozarstvu. Gradska uprava sa mnom na čelu i dalje će imati senzibiliteta prema svojim poljoprivrednicima kao i privrednicima, a što smo u proteklom periodu nebrojeno puta i pokazali.

Fuda Kasumović, 23.11.2021.

Krajem januara 2022. godine, iz GU Zenica saopćeno je da je Grad objavio javni poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice da prijave ostvarene viškove poljoprivrednih proizvoda, koji će nakon završetka procedure po javnom pozivu biti podijeljeni penzionerima. Tom prilikom su dodali da su u sklopu tog javnog poziva poljoprivredni proizvođači prijavili viškove proizvoda i to ukupno 60 tona krompira, četiri tone luka i 12 tona jabuka.

Grad Zenica otkupit će sve prijavljene poljoprivredne viškove krompira, luka i jabuka. Planirano je da krompir otkupimo po cijeni od 0,90 KM/kg, luk 1 KM/kg i jabuke po cijeni od 1 KM/kg. Angažovat ćemo naše dobrovoljno vatrogasno društvo, kao i druge volontere kako bi pomogli da se izvrši prevoz i isporuka tih proizvoda. Napominjem da će Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Zenica odrediti način raspodjele proizvoda penzionerima, članovima Udruženja i u tom dijelu Gradska uprava Zenice neće učestvovati.

Fuad Kasumović, 31.1.2022.

U aprilu 2022. godine, iz Gradske uprave je saopćeno da je Zenica jedna od lokalnih zajednica u kojima će se implementirati projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. 

Prošli mjesec potpisan je Implementacijski Sporazum sa Internacionalnom organizacijom za zapošljavanje (ILO) u kojem su definisani uslovi implementacije projekta pod nazivom iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta. Supodnosilac na ovom projektu je Zenička razvojna agencija ZEDA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 479.214,14 KM, od čega 312.932,80 KM predstavljaju grant sredstva, a 166.281,34 KM je sufinansiranje od strane partnera na projektu.

Saopćenje Grada Zenica, 22.4.2022.

Iz Gradske uprave su dodali da je cilj projekta da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Istakli su i da se prethodna faza ovog projekta pokazala uspješnom i da je podržan razvoj 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koja su svojim djelovanjem prekvalifikovala preko 1600 nezaposlenih osoba od kojih je preko 550 zaposleno.

U okviru pomenutog projekta, u junu 2022. godine potpisani su ugovori o parnterstvu između Grada Zenica i 12 projektnih partnera, i to: Zeničke razvojne agencije ZEDA, Službe za zapošljavanje ZDK, JU Srednja mješovita škola „Mladost“, JU Mješovita srednja industrijska škola, Omladinskog udruženja „Reaktiviraj“ (REAKTIV), Općine Breza, Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica, Boha d.o.o. Zenica, Bega-komerc d.o.o. Zenica, Braća Karić d.o.o. Zenica i Arel d.o.o. Zenica.

U okviru projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“, u septembru 2022. godine počela je obuka “POKRENI SVOJ POSAO”. Kako je saopćeno iz Gradske uprave, učesnici edukacije proći će trodnevnu obuku na kojoj će, sa certificiranim trenerom od strane EU, naučiti osnove pokretanja vlastitog biznisa, kao i pisanja poslovnog plana.

Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekt procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u Zenici i Brezi kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta, ali i kontinuiranoj promociji mogućnosti prekvalifikacije u cilju povećanja šanse za zaposlenje, kao i razvoju poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima  sa naglaskom na teško zapošljive kategorije.

Saopćenje Gradske uprave Zenica, 23.9.2022.

Krajem septembra 2022. godine, saopćeno je da je pomenuta obuka uspješno završeno, te da će se u sklopu prvog Javnog poziva biti podržano 8 novih biznisa, 6 u Gradu Zenica i 2 u Općini Breza. Oni će dobiti novčanu podršku u iznosu do 9.800 KM, a uslov za prijavu na bespovratni grant, pored redovnog pohađanja edukacije, bit će kvalitetno napisan biznis plan.

Početkom novembra 2022. godine, iz Gradske uprave je saopćeno da je 11 poslovnih planova zadovoljilo formalno-pravne uslove, te da je šest poslovnih planova osvojilo dovoljno bodova za dobijanje finansijske podrške. Tim povodom, u Gradskoj upravi upriličeno je potpisivanje ugovora sa šest odabranih korisnika. Ukupno odobrena sredstva za realizaciju odabranih poslovnih planova iznose 54.310,57 KM.

Grad Zenica na razne načine nastoji potaknuti mlade ljude da pokrenu vlastite biznise. Između ostalog, ovaj put to činimo putem projekta iSKOraK kojeg realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. Osim toga, konstantno ulažemo u razvoj Poslovne zone Zenica 1, ali radimo i na uspostavljanju novih poslovnih zona. Nastojimo poduzimati konkretne mjere u cilju podrške privrednicima i unaprjeđenja poslovnog ambijenta grada Zenica.

Fuad Kasumović, 2.11.2022.

U maju 2022. godine iz Gradske uprave je saopćeno da je Grad Zenica aplicirao na Javni poziv za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, koji je objavljen u okviru projekta EU4AGRI, te da je prijava Grada na javni poziv ocijenjena pozitivno.

Projektom je planirana nabavka rashladnih vitrina za opremanje JP „Tržnica“ Zenica, mobilne drvene kućice za sajamske potrebe, vanjskih stolova za pijacu za JP „Tržnica“ te kanti odnosno kontejnera za odlaganje biljnog otpada. Osim naprijed navedenog, planirana je adaptacija prilazne staze za ulazak u JP „Tržnica“, postavljanje taktilnih oznaka za slabovidne i slijepe osobe na ulazu u JP „Tržnica“ i unutrašnji prodajni dio, kao i obezbjeđenje konsultantskih usluga.

Saopćenje Gradske uprave, 19.5.2022.

U septembru 2022. godine iz Gradske uprave je saopćeno da je u okviru pomenutog projekta, pored planirane nabavke 21 rashladne vitrine, 20 drvenih sajamskih kućica i 115 stolova za prodaju proizvoda, predviđena i organizacija tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i slično te obuka korisnika odnosno proizvođača iz oblasti sanitarnog minimuma zatim sigurnosti hrane i HACCP-a, kao i o manipulaciji i prodaji proizvoda u uslovima pandemije COVID19.

Iz Gradske uprave su tada saopćili da je ukupna vrijednost projekta 316.857,00 KM bez pdv-a, od čega je 232.927,00 KM odobreno u okviru EU4AGRI Projekta, dok je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od 83.930,00 KM. Rok za implementaciju projekta je 18 mjeseci odnosno period august 2022 – decembar 2023.

Planirane edukacije održane su krajem novembra 2022. godine u prostoru JP “Tržnice” Zenica, a edukacije su održali predavači Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i nadležni sanitarni inspektor iz Gradske uprave.

Krajem novembra 2022. godine potpisani su ugovori između Grada Zenica i odabranih kandidata po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini na području Grada Zenice.

Ugovori su potpisani sa aplikantima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava u sklopu Mjere 1. Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2022. godinu – Podsticaj za „Moj prvi biznis u Gradu Zenica odnosno START UP“. Grad Zenica osigurao je 138.625,39 KM pomoći za 28 aplikanata, a maksimalan iznos podsticaja po ovom Javnom pozivu je 5.000,00 KM po aplikantu.

Iz Gradske uprave su dodali da je, od ukupnog broja aplikanata koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstva, planirano osnivanje 25 obrta i tri društva sa ograničenom odgovornošću.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!