U progresu

Podrška udruženjima i nevladinom sektoru

Opštine: Zenica

Maksimalno kao i u prethodne četiri godine podržavati udruženja i nevladin sektor.

Obrazloženje

Tokom prve dvije dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

U prvoj godini mandata Fuada Kasumovića, Istinomjer je zabilježio određene aktivnosti Gradske uprave Zenica kada je riječ o pomoći udruženjima i nevladinom sektoru. Izvještaj o monitoringu ispunjenosti predizbornih obećanja Fuada Kasumovića u prvoj godini mandata možete pročitati na ovom linku. I u 2022. godini Gradska uprava je nastala s provođenjem aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Foto: Grad Zenica

U Budžetu Grada Zenica za 2021. godinu predviđeno je 200.000 KM za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija boračke populacije, te transfer od 100.000 KM Udruženju penzionera za pomoć socijalno ugroženim penzionerima. Prema Budžetu za 2021. godinu, planirani transfer za neprofitne organizacije i udruženja iznosi 20.000 KM, te su predviđena i sredstva u iznosu od 35.000 KM za finansiranje nacionalnih udruženja, udruženja nacionalnih manjina i kulturno-umjetničkih društava. Isti iznos sredstava predviđen je i u Budžetu za 2022. godinu, osim transfera neprofitnim organizacijama, koji je povećan za 10.000 KM.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan potpisali su 15.7.2021. godine Memorandum o razumijevanju za unapređenje sistema socijalne i dječije zaštite sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije virusa Covid-19.

Kako su poručili iz Gradske uprave, saradnja će se zasnivati na “multidisciplinarnom i međusektorskom pristupu, koji podrazumijeva zajedničko prikupljanje podataka i mapiranje potreba, definiranje prioritetnih ciljnih grupa korisnika, te razvoj i implementaciju inovativnih projekata za podršku socijalnom poduzetništvu, integriranom vođenju slučaja i boljoj pripravnosti Centra za socijalni rad da odgovori na potrebe u vanrednim situacijama”.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ustvrdio je da se Gradska uprava rado uključuje u sve projekte čiji je cilj dobrobit građana/ki Zenice.

Prije svega, zahvalan sam UNICEF-u što je Grad Zenicu izabrao kao jedinicu lokalne samouprave u kojoj će prvo formalizovati saradnju. Našoj javnosti je poznato da sarađujemo s mnogim međunarodnim organizacijama. U sklopu ovog projekta biće formirane dvije radne grupe, koje će provoditi projektne aktivnosti. Fokus je na socijalnoj zaštiti ranjivih kategorija i mladih.

Fuad Kasumović, 15.7.2021.

Početkom augusta 2021, gradonačelnik Kasumović potpisao je ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2021. godinu. Za realizaciju ovog javnog poziva iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 17.000 KM.

Riječ je o projektima koji podrazumijevaju mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, zaštitu prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla, zatim projekte u oblasti upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka. 

Saopćenje Grada Zenica, 6.8.2021.

Također, Kasumović je u augustu izvršio primopredaju 150 kompleta posteljina planinarskim društvima. Posteljine su djelo ruku žena iz Udruženja “Smajići”, a ovaj projekt ima za cilj promociju planinarstva uz neizostavan razvoj seoskog turizma.

Gradska uprava je odlučila otkupiti te proizvode od njih i donirati planinarskim društvima i Gradskom planinarskom savezu.

Fuad Kasumović, 9.8.2021.

Polovinom decembra 2021. godine, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uručio je donatorski ček predsjedniku Udruženja penzionera Grada Zenica Eminu Sijerčiću. Kako se navodi u saopćenju Grada, riječ je o sredstvima u iznosu od 100.000 KM koja su namijenjena za prevazilaženje teške socijalne situacije penzionera. Iz Gradske uprave su dodali da su, pored ovog iznosa, osigurana i dodatna sredstva za posmrtnine.

Krajem 2021. godine, Gradska uprava Zenica uručila je novogodišnje paketiće korisnicima/ama Servisa centra za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju “DLAN” Zenica. Gradska uprava uručila je tom prilikom 130 novogodišnjih paketića.

Gradska uprava sa mnom na čelu oduvijek je brinula o svim građanima, zbog čega smo i ove godine željeli unijeti radost u brojne ustanove. Nedavno smo izvršili podjelu paketića u zeničkim vrtićima, a danas smo odlučili usrećiti korisnike Centra “DLAN”. U narednom periodu, također, ćemo nastaviti da brinemo o svim kategorijama društva u našem gradu, te učiniti da je ovakvih prilika još više.

Fuad Kasumović, 31.12.2021. 

Kasumović se sa predstavnicima Udruženja i Servisa centra “Dlan” sastao i u januaru 2022. godine, kada su razgovarali o ranije postignutim rezultatima, ali i o projektima koji se planiraju realizirati u 2021. godini.

Apsolutno je da ćemo vam pomoći. Otkako sam preuzeo voditi grad, ne postoji udruženje da ga ne pomažem. Spreman sam to učiniti i kada ste vi u pitanju. Nema segmenta društva koji ne podržavam, uostalom to je vaš novac.

Fuad Kasumović, 21.1.2022.

Gradonačelnik Kasumović organizovao je prijem za članove Kluba borilačkih vještina “Isak-Ze” 6.1.2022. godine. Tom prilikom, gradonačelnik je obećao pomoći Klubu u pronalaženju adekvatnog prostora za trening, a također je dogovoreno i pokroviteljstvo Grada Zenica “Državnom prvenstvu u kikboksu”.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je 21.1.2022. sastanak s predsjednikom Udruženja penzionera Grada Zenica Eminom Sijerčićem i predsjednikom Skupštine Udruženja Dževadom Smajlovićem. Kasumović je tom prilikom istakao da je, s ciljem podrške poljoprivrednicima i penzionerima, objavljen javni poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice da prijave ostvarene viškove krompira, luka i jabuka, koji će nakon završetka procedure po javnom pozivu biti podijeljeni penzionerima.

Grad Zenica spreman je otkupiti sve raspoložive količine viškova poljoprivrednih proizvoda. Osim pomoći u vidu proizvoda, angažovat ćemo i naše dobrovoljno vatrogasno društvo kako bi pomogli da se izvrši prevoz i isporuka tih proizvoda. U 2021. godini skoro 200.000 KM izdvojeno je iz Budžeta Grada za podršku penzionerima. Također, Prijedlogom Budžeta Grada Zenica za 2022. godinu za pomoć penzionerima predviđena su sredstva u iznosu od 100.000 KM i tim iznosom nisu obuhvaćeni poljoprivredni proizvodi koji će biti uručeni penzionerima. 

Fuad Kasumović 21.1.2022.

U februaru 2022. godine, gradonačelnik Kasumović sastao se s članovima Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica. Predstavnici Udruženja govorili su o izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Predsjednik Udruženja Zoran Berberović istakao je kako bi im trebale adekvatnije prostorije i pomoć Grada, što im je gradonačelnik i obećao. 

Grad će vam dati na besplatno korištenje prostorije koje izaberete, ali i sredstva za njihovu adaptaciju. Iz razgovora sam shvatio da vam je potrebna i finansijska pomoć za kupovinu trakica za mjerenje šećera u krvi, stoga očekujte našu pomoć i u tom pogledu.

Fuad Kasumović, 8.2.2022.

U maju 2022. godine, u Gradskoj upravi Zenica potpisani su ugovori o dodjeli sredstava organizacijama i udruženjima proizašlim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine koje djeluju na području Zenice. Kako se navodi u saopćenju Općine, ugovori su potpisani s ciljem realizacije 22 projekta za koje je iz Budžeta Grada odobreno 86.396 KM.

Na Javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava na nivou Grada Zenice za 2022. godinu objavljen 15.03.2022. godine, apliciralo je 14 organizacija i udruženja/udruga sa ukupno 24 projekta. Prijave dva udruženja/udruge nisu pripadale kategoriji po ovom javnom pozivu, a odobreni projekti koje će finansirati Grad Zenica u 2022. godini odnose se na oblasti historije – 12 projekata, socijalne zaštite – 6, sporta – 3 i jedan iz kulture.

Saopćenje Grada Zenica, 5.5.2022.

U julu 2022. godine Gradska uprava Zenica uručila je Udruženju Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” računarsku opremu vrijednosti oko 5.000 KM. Prilikom prethodne posjete, predsjednica Udruženja Munira Subašić izrazila je potrebu za donacijom u vidu računara koji su im neophodni u njihovom radu.

Kada su me posjetile u maju ove godine poručile su kako im trebaju računari za njihv rad. Ranije su imali neku donaciju, ali se radilo o lošim računarima koji nisu mogli odgovoriti njihovim potrebama. Gradska uprava sa mnom na čelu odlučila je pomoći majke enklave Srebrenice i Žepe, a uvjeren sam kako će im ova simbolična donacija olakšati i unaprijediti svakodnevni rad.

Fuad Kasumović, 7.7.2022.

Gradonačelnik Kasumović održao je polovinom jula 2022. godine sastanak s predstavnicima Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu. Tom prilikom, oni su iznijeli osnovne probleme s kojima se suočavaju u svom radu, kao i probleme koje imaju roditelji djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti na području grada Zenica.

Ovom prilikom predstavnici Udruženja su predstavili aktivnosti Udruženja te su iskazali potrebe za finansijskim sredstvima s ciljem realizacije tih aktivnosti.

Iako se radi o udruženju koje finansira Zeničko-dobojski kanton mi ćemo u svakom slučaju naći način da vam pomognemo. Vaše udruženje okuplja i djecu našeg grada. To su njihove potrebe i učinit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da vas podržimo.

Fuad Kasumović, 14.7.2022.

U septembru 2022. godine gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao je ugovore s predstavnicima organizacija civilnog društva odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2022. Godinu.

Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave, riječ je o projektima koji podrazumijevaju mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, zaštitu prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla, zatim projekte u oblasti upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka. Grad Zenica je za realizaciju ovog javnog poziva izdvojio sredstva u iznosu od 30.000 KM.

U Gradskoj upravi su i u novembru 2022. godine potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva koje su odabrane po Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za 2022. godinu, a koja su odobrena u ukupnom iznosu od 16.592,97 KM. Ovog puta, sredstva su odobrena iz oblasti privrede i poljoprivrede.

Polovinom novembra 2022. godine, gradonačelnik Kasumović održao je sastanak sa delegacijom Udruženja Forum građana Zenica. Predstavnici Udruženja upoznali su gradonačelnika s radom Udruženja i predstavili su buduće planove. Također, uputili su zahtjev Gradskoj upravi da razmotri mogućnost da Grad podrži obilježavanje tridesetogodišnjice djelovanja udruženja.

Svakako da smo opredijeljeni za podršku aktivnostima koje će doprinijeti poboljšanju zeničkog identiteta, ali i obogaćivanju kulturnog i društvenog života našeg grada. Vaše ideje i planovi su vrijedni pažnje i kao takvi će imati podršku Gradske uprave.

Fuad Kasumović, 14.11.2022.

U decembru 2022. godine gradonačelnik je održao sastanak sa predstavnicama Udruženja “Žene Jalije”. Istakle su da su zahvalne gradonačelniku i Gradskoj upravi na podršci koja im omogućava nabavku materijala za ručne radove koje rade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!