U progresu

Podrška udruženjima i nevladinom sektoru

Opštine: Zenica

Maksimalno kao i u prethodne četiri godine podržavati udruženja i nevladin sektor.

Izvor: Fuad Kasumović, Facebook, 10. 11. 2020.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je u augustu 2023. ugovore sa udruženjima iz Zenice koja su aplicirala na projekte iz oblasti zaštite okoliša. Pored toga, i tokom prve dvije godine mandata Gradska uprava je provodila značajne aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Izvor: Grad Zenica

U Budžetu Grada Zenica za 2021. godinu predviđeno je 200.000 KM za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija boračke populacije, te transfer od 100.000 KM Udruženju penzionera za pomoć socijalno ugroženim penzionerima. Prema Budžetu za 2021. godinu, planirani transfer za neprofitne organizacije i udruženja iznosi 20.000 KM, te su predviđena i sredstva u iznosu od 35.000 KM za finansiranje nacionalnih udruženja, udruženja nacionalnih manjina i kulturno-umjetničkih društava. Isti iznos sredstava predviđen je i u Budžetu za 2022. godinu, osim transfera neprofitnim organizacijama, koji je povećan za 10.000 KM.

Početkom augusta 2021, gradonačelnik Kasumović potpisao je ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2021. godinu. Za realizaciju ovog javnog poziva iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 17.000 KM.

Također, Kasumović je u augustu izvršio primopredaju 150 kompleta posteljina planinarskim društvima. Posteljine su djelo ruku žena iz Udruženja “Smajići”, a ovaj projekt ima za cilj promociju planinarstva uz neizostavan razvoj seoskog turizma.

Polovinom decembra 2021. godine, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uručio je donatorski ček predsjedniku Udruženja penzionera Grada Zenica Eminu Sijerčiću. Kako se navodi u saopćenju Grada, riječ je o sredstvima u iznosu od 100.000 KM koja su namijenjena za prevazilaženje teške socijalne situacije penzionera.

Krajem 2021. godine, Gradska uprava Zenica uručila je novogodišnje paketiće korisnicima/ama Servisa centra za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju “DLAN” Zenica. Gradska uprava uručila je tom prilikom 130 novogodišnjih paketića.

Početkom januara 2022, Kasumović je održao sastanak s predstavnicima Udruženja penzionera Grada Zenica, te tom prilikom istakao da je, s ciljem podrške poljoprivrednicima i penzionerima, objavljen javni poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice da prijave ostvarene viškove krompira, luka i jabuka, koji će nakon završetka procedure po javnom pozivu biti podijeljeni penzionerima.

U maju 2022. godine, u Gradskoj upravi Zenica potpisani su ugovori o dodjeli sredstava organizacijama i udruženjima proizašlim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine koje djeluju na području Zenice. Kako se navodi u saopćenju Općine, ugovori su potpisani s ciljem realizacije 22 projekta za koje je iz Budžeta Grada odobreno 86.396 KM.

Pored toga, u julu 2022. godine Gradska uprava Zenica uručila je Udruženju Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” računarsku opremu vrijednosti oko 5.000 KM. 

U septembru 2022. godine gradonačelnik je potpisao ugovore s predstavnicima organizacija civilnog društva odabranih po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2022. Godinu.

Kako se navodi u saopćenju Gradske uprave, riječ je o projektima koji podrazumijevaju mjere na razvijanju i jačanju ekološke kulture i svijesti građana, zaštitu prirode i prirodnih bogatstava, vode i tla, zatim projekte u oblasti upravljanja otpadom, poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja zraka. Grad Zenica je za realizaciju ovog javnog poziva izdvojio sredstva u iznosu od 30.000 KM.

U Gradskoj upravi su i u novembru 2022. godine potpisani ugovori sa organizacijama civilnog društva koje su odabrane po Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za 2022. godinu, a koja su odobrena u ukupnom iznosu od 16.592,97 KM. Ovog puta, sredstva su odobrena iz oblasti privrede i poljoprivrede.

Putem Službe za boračko – invalidsku zaštitu Grad Zenica je 15.3.2023. godine objavio Javni poziv organizacijama i udruženjima/udrugama građana proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, registrovane za djelovanje na području Zenice, da dostave prijedloge projekata iz oblasti kulture, sporta, historije i socijalne zaštite.

Kako je tim povodom naglasio gradonačelnik Kasumović, u Budžetu Grada Zenica za 2023. godinu na planiranoj poziciji “Transferi za finansiranje programa i projekata udruženja i organizacija boračke populacije“ izdvojen je iznos od 250.000 KM. 

U Gradskoj upravi Zenice polovinom aprila 2023. godine upriličeno je potpisivanje ugovora između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica u okviru podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa. U sklopu projekta predviđeno je kreiranje zajedničkog Fonda USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica u iznosu od 60.000,00 KM, a Grad Zenica i USAID učestvuju u projektu sa po 30.000,00 KM. 

Tokom prijema za članice Udruženja „Žene Jalije“ upriličenog 4.5.2023. godine

kako je navedno iz gradske uprave tim povodom, gradonačelnik Kasumović pružio je maksimalnu podršku ovom udruženju, njihovim aktivnostima i namjeri da pokrenu Centar za zdravo starenje, kazavši kako će im Gradska uprava Zenica osigurati adekvatan prostor. 

Kako je 22.8.2023. godine javnost obaviještena, gradonačelnik Kasumović potpisao je ugovore sa 12 udruženja iz Zenice, a koji su aplicirali i ispunili uvjete za projekte koji su u vezi sa zaštitom okoliša, pri čemu je za ovu namjenu izdvojeno je blizu 50.000 KM. 

Na zvaničnoj stranici Grada Zenica 30.11.2023. godine objavljen je USAID projekat “Diaspora Invest” – Poziv za iskazivanje interesa: Uključivanje organizacija civilnog društva u DiaLab aktivnosti za društveni utjecaj, a koji je otvoren do 15.12.2023. godine. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!