Analize

Protekla sedmica na Istinomjeru: Solidarnost s Ukrajinom, apel bh. medijima i zvaničnicima/ama i redovne analize

Tokom minule sedmice, Istinomjer se, pored ocjenjivanja istinitosti i utemeljenosti izjava te dosljednosti stavova pojedinih političkih zvaničnika/ca u Bosni i Hercegovini, i kroz analize bavio aktuelnim političkim temama u našoj zemlji. Osim toga, zajedno sa našim partnerskim portalom Raskrinkavanje.ba, izrazili smo solidarnost sa kolegama/icama iz Ukrajine, kao i sa svim njenim građanima/kama, apelujući istovremeno na bh. medije i zvaničnike/ce da se prilikom izvještavanja i komentarisanja napada na ovu zemlju drže činjenica i ne doprinose širenju dezinformacija o činu agresije protiv suverene države, kojim je prekršeno međunarodno pravo i pokrenuti procesi destabilizacije sa nesagledivim posljedicama.

Kada se radi o ocjenama istinitosti izjava, neistinitom smo ocijenili tvrdnju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da za pet godina njegovog mandata na poziciji gradonačelnika BHRT i Federalna televizija nisu poslali “nijedan pozitivan prilog” iz Zenice, kao i izjavu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da u 2021. godini Ceste FBiH nisu realizirale nijedan projekat u ovom kantonu.

Pozivajući se na činjenično stanje kada se radi o važećim zakonskim rješenjima, ali i stav OHR-a kao međunarodne institucije odgovorne za nadgledanje provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, još jednom smo podsjetili na neistinite tvrdnje Draga Čovića da nema formalno pravnih uvjeta za organizovanje Opštih izbora 2022. godine.

Pored navedene tri neistinite tvrdnje, Istinomjer je protekle sedmice registrovao i jednu neutemeljenu, zatim jedan nedosljedan stav, kao i jedno obećanje koje je ostalo neispunjeno.

Tako smo neutemeljenim ocijenili tvrdnje zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenada Nešića i ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edina Ramića, iznesene tokom gostovanja u emisiji “Plenum” na Federalnoj televiziji 21. februara 2022. godine. Tom prilikom, Ramić je iznio tezu da su aktuelnog potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića izabrali građani BiH, dok je Nešić tvrdio da je Dunović na ovu funkciju dospio isključivo glasovima bošnjačkog naroda, te smo, s tim u vezi, podsjetili da predsjednika i potpredsjednike FBiH ne biraju Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, odnosno uopšte građani/ke BiH na izborima, već zastupnici/e i delegati/kinje u Parlamentu FBiH.

Uzevši u obzir da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prošle godine, tokom sukoba vojske Izraela i Hamasa, palestinske vojne organizacije, otvoreno stala uz jednu od sukobljenih strana, njen stav koji je iznijela u kontekstu rata u Ukrajini, da “Republika Srpska treba da ima, generalno govoreći, neutralan stav prema svim, velikim, krupnim pitanjima”, Istinomjer je ocijenio nedosljednim.

Utvrdivši da građevinski radovi na posljednjoj dionici Sarajevske zaobilaznice, od Vlakova do Mostarskog raskršća, nisu okončani u roku koji je predviđen ugovorom, Istinomjer je prošle sedmice ranija obećanja data iz kompanije Autoceste FBiH ocijenio neispunjenim, ali smo i u sklopu monitoringa ispunjavanja predizbornih obećanja datih na lokalnom nivou tokom izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine registrovali i napredak na dva obećanja.

Radilo se o obećanju u vezi s uređenjem područja organizovanja i transparentnog funkcionisanja sportskog centra datog u okviru izbornog programa HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine, te smo, ocijenivši trenutni status kao započet, utvrdili da je Općina Neum tokom 2021. i 2022. godine provodila aktivnosti s ciljem boljeg funkcionisanja Sportskog centra Neum, što je značilo i povećanje sredstava koja se izdvajaju iz budžeta ove lokalne samouprave.

Ocjenu u progresu dobilo je obećanje načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića, koje se odnosilo na rješavanje zbrinjavanja napuštenih pasa s područja općine Travnik, a koje je započelo u prethodnom mandatu općinskih vlasti, kada je, nakon provedene javne rasprave, donijeta odluka da će azil biti izgrađen na području MZ Goleš, gdje su krajem februara 2022. godine pokrenuti radovi na izgradnji ovog objekta.

Istinomjer se i ranije bavio problemom odlaganja otpada na deponiji Uborak kod Mostara, te ćemo, u tom smislu, i ovoga puta pratiti da li će obećanje gradonačelnika Mostara Marija Kordića, dato 17.2.2022. godine, da bi sanacija deponije Uborak u Mostaru mogla početi krajem ove godine, biti ispunjeno.

Kada su u pitanju analize, Istinomjer je u kontekstu dešavanja u Ukrajini napravio rekapitulaciju stavova domaćih političara/ki, utvrdivši da su pojedini domaći zvaničnici/e, većinom iz FBiH, direktno osudili agresiju Rusije u Ukrajini, dok su u drugom bh. entitetu reakcije varirale od neutralnog stava do pune podrške Rusiji.

Na kraju, u analizi EU će uvesti sankcije u BiH “ako situacija to bude nalagala”, između ostalog, podsjetili smo na zaključke sjednice Vijeća za vanjske poslove EU u kojima, pored ostalog, stoji da je “EU i dalje spremna upotrijebiti sve dostupne instrumente ako situacija to bude nalagala”, ali i zaključili da, nakon svega, a kada je zvanični Brisel u pitanju, i dalje ostaje nejasno kada bi, pod kojim okolnostima i prema kome EU bila spremna aktivirati dostupne mehanizme sankcija.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!