Neistina

Kasumović neistinito o izvještavanju BHRT-a i Federalne televizije o Zenici

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izabran je 19. februara 2022. godine za predsjednika političkog projekta Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, nakon čega se obratio prisutnima na osnivačkoj skupštini.

Screenshot: Zenčka Inicijativa Kasumović Fuad

Tokom izlaganja, Kasumović je govorio o planovima za Opće izbore 2022. godine, kao i dosad provedenom periodu na poziciji gradonačelnika Zenica:

Vi znate, ja imam problem sa javnim servisima, to je BHT1 i to je Federalna televizija. Za pet godina mandata nijedan prilog pozitivan iz Zenice nisu poslali. Tamo rade ljudi koje SDA plaća.

Fuad Kasumović, 19.2.2022.

Javni televizijski servisi u BiH, BHRT i Federalna televizija, suprotno tvrdnji Kasumovića, imali su učestale priloge o “pozitivnim” temama, kako ih je Kasumović oslovio, odnosno o infrastrukturnim projektima, kao i socijalnim izdavanjima zeničke gradske uprave.

Tako je BHRT izvještavao o mjerama koje je Grad Zenica poduzeo za suzbijanje pandemije Covid-19, prijemu delegacije Nogometnog saveza BiH u Gradskoj upravi, početku gradnje kuće za stradale u poplavama, kao i novoj ambulanti u mjesnoj zajednici Stranjani.

Pored toga, Kasumović je bio gost emisije BHT1 uživo 24. novembra 2020. godine.

Federalna televizija je također u više navrata, samo tokom proteklih godinu, obavještavala javnost o projektima Grada Zenice. Tako je ova televizija u oktobru 2021. godine izvijestila da je Gradsko vijeće Zenica prihvatilo inicijativu za gradnju specijalističke zdravstvene ustanove za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema koju je pokrenuo gradonačelnik Kasumović.

Među ostalim, Federalna televizija imala je reportaže o završetku građevinskih radova na uređenju bujica u Topčić-Polju, izgradnji stambene zgrade za 62 izbjegličke porodice, proširivanju trening centra, rekonstrukciji ambulante u Janjićima, kao i potpisivanju ugovora sa ekološkim organizacijama civilnog društva.

Shodno navedenom, tvrdnju Fuada Kasumovića da za pet godina njegovog mandata na poziciji gradonačelnika BHRT i Federalna televizija nisu poslali “nijedan pozitivan prilog” iz Zenice Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!