Nedosljedno

“Neutralan stav” samo kada nam odgovara

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović iznijela je 24. februara 2022. godine komentar o ruskoj invaziji Ukrajine, započetoj rano ujutro tog dana, zauzevši stav da entitet Republika Srpska treba da ima “neutralnu poziciju” kada je ovaj konflikt u pitanju.

FOTO: N1 i Anadolu Agency

Kako je Cvijanović ustvrdila, dešavanja u Ukrajini nisu “utakmice” koje treba da se tiču entiteta kojim predsjedava:

Zato sam ja i rekla da je najpametnije, najmudrije da imate jednu neutralnu poziciju. (…) Republika Srpska treba da zadrži stabilnost, rekla sam ovo nisu naše utakmice, naša utakmica je da budemo mirni, stabilni… (…) Republika Srpska treba da ima, kao što sam rekla, generalno govoreći, neutralan stav prema svim, velikim, krupnim pitanjima…

Željka Cvijanović, 24.2.2022.

Ruska vojska je 24. februara 2022. godine napala i zauzela nekoliko gradova u Ukrajini, pokrenuvši tako čin agresije prema suverenoj državi, u protivnosti sa principima međunarodnog prava. Napad Rusije osudile su sve evropske države, osim Bjelorusije i Srbije, dok BiH nije zauzela zvaničan stav, iako su dva od tri člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nazvali čin Rusije “napadom” i “invazijom”. Milorad Dodik se, kao i Željka Cvijanović, opredijelio za neutralnost.

S druge strane, na proljeće prošle godine, tokom sukoba vojske Izraela i Hamasa, palestinske vojne organizacije, koji je eskalirao na teritoriji Gaze, Cvijanović se ipak opredijelila za jednu od sukobljenih strana. Tako je 13. maja Palata Republike Srpske, sjedište predsjednika/ce ovog entiteta, bila osvijetljena bojama izraelske zastave.

Tada se Cvijanović putem društvene mreže Instagram oglasila porukom podrške “našim izraelskim prijateljima u nastojanjima da uspostave mir u zemlji”.

S obzirom na to da je prošle godine predsjednica Republike Srpske otvoreno stala uz jednu od sukobljenih strana, da bi tokom aktuelne invazije Rusije na Ukrajinu izjavila da u međunarodnim konfliktima Republika Srpska treba da ima neutralnu poziciju, Istinomjer stav Željke Cvijanović ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!