Neutemeljeno

Potpredsjednika Federacije BiH ne biraju građani/ke na izborima

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske te ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić gostovali su u emisiji “Plenum” na Federalnoj televiziji, 21. februara 2022. godine, tokom koje su obojica u jednom trenutku pokazala elementarno nepoznavanje izbornih propisa u BiH.

Screenshot: FTV

U mnoštvu tema o kojima su vodili dijalog, Ramić i Nešić dotakli su se i funkcije potpredsjednika Federacije BiH. Ramić je iznio tezu da su aktuelnog potpredsjednika ovog entiteta Milana Dunovića izabrali građani BiH, dok je Nešić tvrdio da je Dunović na ovu funkciju dospio isključivo glasovima bošnjačkog naroda:

Nešić: Ko je Srbin potpredsjednik Federacije BiH?

Ramić: Mislim da je Dunović.

Nešić: I ko je taj čovjek? Ko ga je izabrao?

Ramić: Čovjek koji je izabran glasovima građana BiH.

Nešić: Bošnjaka.

Ramić: Postoji jedan dio biračkog tijela koji ne želi da ga svrstavate u neki koš za koji moraju glasati Srbi, Bošnjaci ili Hrvati…

Nenad Nešić i Edin Ramić, 21.2.2022.

Izborni zakon BiH, u poglavlju 9A, definiše način izbora predsjednika i potpredsjednika Federacija BiH, te jasno nalaže da nosioce izvršne vlasti u FBiH ne biraju građani/ke na izborima, nego Parlament ovog entiteta.

Kako je pojašnjeno članovima 9.13, 9.14 i 9.15 Izbornog zakona BiH, delegati konstitutivnih klubova u Domu naroda Parlamenta FBiH, njih jedna trećina, predlažu kandidate za mjesta predsjednika i potpredsjednika, nakon čega se formiraju zajedničke liste kandidata, za koje zatim glasaju oba doma Parlamenta FBiH:

Član 9.13

Pri izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, najmanje jedna trećina delegata klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH predlaže kandidate za mjesta predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Član 9.14

(1) Iz reda kandidata iz člana 9.13 ovog Zakona formiraju se zajedničke liste kandidata za mjesta predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. (2) Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH glasa o jednoj ili više zajedničkih listi koju sačinjavaju tri kandidata, uključujući po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda. Lista koja dobije većinu glasova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bit će izabrana ukoliko dobije većinu glasova u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući i većinu glasova klubova poslanika svakog konstitutivnog naroda.

Član 9.15

U slučaju da zajednička lista prezentirana od strane Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH ne dobije potrebnu većinu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ova procedura će se ponoviti. Ukoliko, u ponovljenoj proceduri, zajednička lista koja dobije većinu glasova u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bude ponovno odbijena u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ta zajednička lista smatrat će se izabranom.

Izborni zakon BiH

Aktuelni predsjednik Federacije BiH je Marinko Čavara, dok su potpredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović. Oni ove funkcije obavljaju od februara 2015. godine, budući da izvršna vlast u Federaciji BiH nakon Općih izbora 2018. godine još uvijek nije formirana.

Nepoznavanje ustavnog uređenja i pravnih načela na kojima Bosna i Hercegovina funkcioniše nije anomalija kada su političari u pitanju. Podsjećamo da je Istinomjer ranije ocjenjivao tvrdnje da u BiH ima sedam, a ne deset kantona, da je BiH konfederacija, pa čak i da u Ustavu BiH ne stoji da je BiH država.

Budući da predsjednika i potpredsjednike FBiH ne biraju Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, odnosno uopšte građani/ke BiH na izborima, već zastupnici/e i delegati/kinje u Parlamentu FBiH, Istinomjer tvrdnje Nenada Nešića i Edina Ramića ocjenjuje neutemeljenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!