Neispunjeno

Sanacija deponije Uborak u Mostaru nije počela u 2022. godini

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić izjavio je početkom godine da bi sanacija deponije Uborak u Mostaru mogla početi krajem 2022. godine, međutim, to se nije desilo.

Izvor: HMS

Projekat se, kako je Kordić najavio u februaru, trebao realizovati putem kreditnog zaduženja.

Imamo već gotov plan prilagođavanja lokaliteta deponije Uborak, koja predviđa sanaciju, a ta sanacija nas košta, a u istraživanju tržišta vidjeli smo da bi to bilo oko 4,7 milijuna eura, pa smo kontaktirali banke i počeli razgovore, konkretno sa EBRD-om s kojim smo potpisali i ugovor ranije, tu nema ništa spektakularno, kredit je minimalno zaduženje od 5 milijuna KM (…) Nadam se da ćemo krajem godine krenuti u sanaciju lokaliteta.

Mario Kordić, 17.2.2022.

Istinomjer se problemom odlaganja otpada na ovom lokalitetu bavio u više navrata, posljednji put u martu 2020. godine. U vezi s početkom sanacije deponije Uborak poslali smo upit i na adresu Gradske uprave Mostara, ali odgovor do trenutka objave ovog teksta nismo dobili.

Gradonačelnik Mostara je u julu 2022. godine obrazložio da je tužba Udruženja “Jer nas se tiče” prepreka za sanaciju deponije Uborak.

Priča koja se sad pojavljuje oko nove lokacije, oko reciklažnih dvorišta, to u principu nema apsolutno nikakve veze sa Uborkom. Mi smo sredstva našli i mogli smo prije šest mjeseci početi radove da nije bilo te tužbe. Apeliram na Udruženje da dođu u Gradsku upravu, da stanemo na istu stranu i da napravimo rezultat na Uborku jer konačno nakon svih ovih godina imamo rješenje za Uborak. Bukvalno je samo do njih.

Mario Kordić, 5.7.2022.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) sredinom decembra potvrdio predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče” Omer Hujdur, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolinsku dozvolu za deponiju Uborak. Ovo udruženje podnijelo je tužbu prije više od godinu.

Kako je navedeno u odluci Suda, rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 12.7.2021. godine poništeno je, a predmet je vraćen ovom ministarstvu.

S obzirom na to da sanacija deponije Uborak nije počela do kraja 2022, kako je to početkom godine najavio mostarski gradonačelnik, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!