Analize

Pregled sedmice: Neistinite tvrdnje Bećirovića, Kapo i Lemezana te niz neispunjenih obećanja

Tokom protekle sedmice zabilježili smo nekoliko neistinitih tvrdnji, četiri neispunjena obećanja i najave nekoliko projekata. U analizama smo se osvrnuli na procese izbora rukovodstva političkih partija u BiH, kao i na situacije imenovanja visokorangiranih stranačkih dužnosnika na pravosudne funkcije.

U pogledu provjere istinitosti tvrdnji, Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio tri neistinite i jednu poluistinitu tvrdnju. Neistinitim smo ocijenili tvrdnje Denisa Bećirovića, Belme Kapo i Redže Lemezana.

Suprotno tvrdnji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, Milorad Dodik nije prvi političar u Evropi kojem je Vladimir Putin dodijelio Orden Aleksandra Nevskog.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo ustvrdila je da Dom naroda Parlamenta FBiH “odlično radi” i da se održava “najmanje jedna sjednica mjesečno”. S obzirom na to da Dom naroda FBiH u aprilu i maju, kao i u augustu i septembru, nije održavao sjednice, tvrdnja Belme Kapo ocijenjena je kao neistinita.

Predsjednik Kluba samostalnih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan ustvrdio je da ove godine prvi put u KS nisu obezbijeđene subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih. Shodno činjenici da Vlada Kantona Sarajevo kontinuirano dodjeljuje subvencije od 2017. godine, kao i da su planirane i u tekućoj godini, Lemezanovu tvrdnju da to nije slučaj ocijenili smo neistinitom.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez govorio je o penzijama u BiH, pozivajući tom prilikom Istinomjer da provjeri tvrdnju da je u Federaciji BiH minimalna penzija duplo veća od one u RS te da je u RS minimalna penzija najniža u Evropi. S obzirom na činjenicu da minimalna penzija u RS jeste duplo manja nego u FBiH, ali ne i najniža u Evropi, njegovu tvrdnju ocijenili smo kao poluistinitu.

U prošlosedmičnim analizama Istinomjer se osvrnuo na procese izbora rukovodstva političkih partija u BiH, kao i na situacije imenovanja visokorangiranih stranačkih dužnosnika na pravosudne funkcije.

Demokratizacija partija u BiH ne samo da tapka u mjestu već, kada je izbor predsjednika partija u pitanju, čini se i da nazaduje. To se može zaključiti iz izbora za partijske predsjednike koje su u proteklih nekoliko godina provodili najutjecajniji politički subjekti u BiH, a više o ovoj temi čitajte u analizi “Izbor predsjednika stranaka po principu “jedni izbori – jedan kandidat””.

Izbor novog sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH aktuelna je tema od augusta prošle godine, a naročito nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je najbolje rangirani kandidat blizak HDZ-u BiH. Iako se spomenuti kandidat ranije našao na listi HDZ-a za Dom naroda PSBiH, i ranije su za sudije Ustavnog suda BiH birani visokorangirani stranački dužnosnici, o čemu smo pisali u analizi “Izbor sudija Ustavnog suda BiH: Gdje prestaje stranka, počinje Ustavni sud?”.

Tokom prošle sedmice zabilježili smo i četiri neispunjena obećanja.

Članovi Naše stranke Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank dobili su ocjenu neispunjeno u vezi s rokovima za rekonstrukciju Vlade KS, a federalni premijer Nermin Nikšić za najavu da će set fiskalnih zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru u septembru.

S obzirom na to da Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH još uvijek nije objavljen, i ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Jasna Duraković dobila je ocjenu neispunjeno.

U Višegradu još uvijek nije pokrenut studijski program turizma i hotelijerstva, zbog čega je načelnik Višegrada Mladen Đurević također dobio ocjenu neispunjeno.

Istinomjer je tokom protekle sedmice zabilježio i nekoliko najava, poput najave ministra privrede Kantona Sarajevo Zlatka Mijatovića da će do polovine oktobra biti raspisan javni poziv za subvencioniranje aviolinija i najave načelnika Opštine Šamac Đorđa Miličevića da će sanacija Vatrogasnog doma u Šamcu biti okončana u narednim mjesecima.

Pratimo i najavu federalnog zastupnika Nezira Pivića o formiranju nove većine u Skupštini ZDK, kao i najavu ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte o ukidanju CIPS-ove potvrde za korištenje bankovnih usluga za građane/ke Federacije BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!