Neistina

Kapo neistinito o dinamici rada Doma naroda Parlamenta FBiH

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo (SDP BiH) gostovala je 4.10.2023. u programu Federalne televizije sa zastupnikom SDA u Skupštini KS Farukom Kapidžićem. Govoreći o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, Kapo je iznijela neistinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Belma Kapo

Navela je kako Dom naroda PFBiH svaki mjesec ima “najmanje jednu sjednicu”:

Što se tiče Doma naroda federalnog Parlamenta, on odlično radi, svaki mjesec imamo najmanje jednu sjednicu.

Belma Kapo, 4.10.2023.

Nakon Općih izbora 2022. godine, Centralna izborna komisija je na 105. sjednici, održanoj 30.12.2022. godine, potvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Aktuelni saziv Doma naroda održao je do danas konstituirajuću sjednicu, dvije vanredne i četiri redovne sjednice.

Konstituirajuća i 1.vanredna sjednica održane su u januaru 2023. godine, dok je druga vanredna sjednica održana polovinom februara. Na prvoj vanrednoj sjednici odlučivalo se, između ostalog, o budžetu FBiH za 2023. godinu i izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2022. godinu. Na drugoj redovnoj sjednici izjašnjavalo se, pored ostalog, o listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Prva redovna sjednica održana je 30.3.2023. godine, a naredna redovna sjednica održana je tri mjeseca kasnije, krajem juna. Treća redovna sjednica održana je 31.7.2023, dok se četvrta redovna sjednica održava danas (5.10).

Dakle, Dom naroda FBiH u aprilu i maju, kao i u augustu i septembru, nije održavao sjednice. Pored toga, uzme li se u obzir ukupan broj održanih sjednica i datum konstituisanja Doma naroda FBiH, ovaj dom nije ni u prosjeku održavao jednu sjednicu mjesečno.

S obzirom na činjenicu da od januara ove godine do danas Dom naroda Parlamenta FBiH nije mjesečno održavao “najmanje jednu sjednicu”, kako je ustvrdila Belma Kapo, Istinomjer njenu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!