Neispunjeno

I pored niza najava “konačnog dogovora”, rekonstrukcije Vlade KS još nema

Nakon što su u julu i augustu ove godine iz svojih stranaka istupili zastupnici/e u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Redžo Lemezan (NS), Admela Hodžić (SBiH) i Elza Gaković (SBiH), krenule su i najave skore rekonstrukcije Vlade KS, pri čemu su pojedine, poput onih koje su se odnosile na finaliziranje konačnog dogovora, ostale neispunjene.

Kako je javnosti već poznato, novu većinu u Skupštini KS, uz stranke tzv. trojke, trebali bi činiti i navedeni zastupnici/e koji su napustili svoje stranke, a njima bi se pridružio zastupnik Damir Marjanović (ZNG). U novom sazivu Vlade više ne bi participirali aktuelni ministar finansija Emir Dedović te ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević, koji su imenovani na prijedlog SBiH.

Na koji je način moguća rekonstrukcija Vlade KS, o čemu se također špekuliše u javnosti, Istinomjer je već imao priliku detaljno pisati. U skladu sa Zakonom o Vladi KS, premijer “podnosi ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona”, koju poslije potvrđuje Skupština, a član Vlade ostavku podnosi premijeru. U slučaju ostavke članice/člana Vlade ili premijera, navedeno je da će “ako premijer prihvati ostavku pojedinog člana Vlade”, razrješenje potvrditi “Skupština Kantona na narednoj sjednici”. Govoreći o imenovanim i razriješenim licima koje je potvrdila Skupština, Poslovnikom Skupštine KS propisano je da “lice koga bira, imenuje ili potvrđuje Skupština može biti smijenjeno ako ne vrši dužnost u skladu sa Ustavom, zakonom i u okviru datih ovlaštenja”.

Kada je riječ o najavama rokova u vezi s eventualnom rekonstrukcijom Vlade KS, aktuelni premijer KS Nihad Uk (NS) za portal Radiosarajevo je 12.9.2023. godine izrazio nadu da će “maksimalno” za pet do šest dana dogovor biti finaliziran, te da će on, nakon toga, postupiti po tom dogovoru:

Iskreno se nadam da će u narednih, pa maksimalno pet ili šest dana, dogovoriti i da ću ja biti u prilici da saznam rezultate tog dogovora i da postupim po tom dogovoru.

Nihad Uk, 12.9.2023.

Istog dana, i Ukova stranačka kolegica i zastupnica u Skupštini KS Miomirka Melank, pored ostalog, najavila je da bi u toj sedmici pregovori trebali biti završeni, a cijeli proces rekonstrukcije okončan najdalje do početka oktobra.

Šefovi kantonalnih klubova su pristupili pregovorima koji traju već neko vrijeme, i u ovoj sedmici bi ti pregovori trebali biti završeni o rekonstrukciji Vlade KS. Cijeli proces bi trebao biti završen do kraja mjeseca a eventualno početkom oktobra. Sada u tom periodu će prvo izaći informacija na koji način će se ta procedura odvijati saznat ćemo tek u tih sedam dana. Postoji više opcija. Cijeli proces bi trebao biti završen do kraja mjeseca.

Miomirka Melank, 12.9.2023.

Samo dva dana kasnije, premijer Uk je, ovoga puta za Avaz, još jednom izrazio optimizam, najavivši da će 14.9.2023. godine biti postignut konačni dogovor te biti pokrenuta rekonstrukcija Vlade na čijem je čelu.

Nakon što se najavljeni dogovor nije desio, Uk je nastavio u istom tonu te tokom gostovanja na BHRT-u 19.9.2023. godine ponovo izrazio nadu da će naredne sedmice biti u prilici da podnese zahtjev za rekonstrukciju Vlade KS.

Ja već govorim zadnjih sedam dana “u naredna tri dana”, tako da, evo, neću sada da preciziram u kojem trenutku se to treba desiti. Politike još uvijek nisu dogovorile konačni obim rekonstrukcije i detalje, tako da, ja se iskreno nadam da ću biti u prilici već iduće sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva.

Nihad UK, 19.9.2023.

U međuvremenu je, sredinom septembra, i potpredsjednik Skupštine KS Vibor Handžić (NS), gostujući u emisiji “Špica” na TVSA, na pitanje voditeljice u kojoj su fazi pregovori oko rekonstrukcije Vlade KS izjavio da su u završnoj fazi te da je pitanje dana kada će sve te informacije biti poznate.

Mi imamo neki džentlmenski dogovor da sa informacijama ne izlazimo u javnost dok kantonalne organizacije kao zvanični organi stranaka ne potvrde ovo što su pregovarački timovi manje-više, kao što sam rekao, usaglasili, i to je zaista pitanje dana.

Vibor Handžić, 14.9.2023.

Navedeni rokovi o finalnom dogovoru su istekli, a da takvog dogovora još uvijek nema, potvrdila je krajem septembra potpredsjednica Skupštine KS i potpredsjednica KO SDP BiH Jelena Pekić. Naime, gostujući također u emisiji “Špica”, Pekić je nakon sjednice KO SDP-a BiH, održane dan ranije, izjavila da je jedna od tema sjednice bio i proces rekonstrukcije Vlade KS. S tim u vezi, rekla je da su dogovori još uvijek u toku, kao i da se rekonstrukcija Vlade KS ne može naći na dnevnom redu sjednice Skupštine KS zakazane za 3.10.2023. godine.

Još uvijek traju dogovori unutar trojke i unutar tog našeg četvrtog ponovo partnera. Zaista vjerujem da će se rekonstrukcija Vlade desiti u dogledno vrijeme… Ta tačka se ne nalazi na dnevnom redu naredne sjednice, niti se može naći na dnevnom redu…

Jelena Pekić, 29.9.2023.

S obzirom na to da su rokovi u vezi s finalnim dogovorom koje su naveli Nihad Uk i Vibor Handžić istekli, kao i onaj koji je dala Miomirka Melank – da će čitav proces rekonstrukcije Vlade KS biti okončan do početka oktobra – Istinomjer njihovim obećanjima s tim u vezi daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!