Neispunjeno

Set fiskalnih zakona nije upućen u parlamentarnu proceduru u septembru

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, u intervjuu koji je dao za Fenu početkom augusta ove godine, najavio je da će set fiskalnih zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru u septembru. Donošenjem ovih zakona stvorile bi se pretpostavke za povećanje plata u Federaciji BiH.

Izvor: Facebook/Nermin Nikšić

Podsjećamo, Nikšić je u augustu 2023. istakao kako će Vlada tražiti način da radnicima stvori bolje uslove za rad i uveže radni staž. S tim u vezi, najavio je da će set fiskalnih zakona biti u parlamentarnoj proceduri u septembru te da će svi zakoni biti na snazi od sljedeće godine.

Svakako da će to biti jedna od ključnih reformi, dugo se o tome priča, sve vlade su o tome pričale, ali evo, dočekalo je nas da probamo to u konačnici realizirati. Ja se iskreno nadam da ćemo do kraja septembra imati te zakone u parlamentarnoj proceduri kako bi oni mogli već od sljedeće godine stupiti na snagu.

Nermin Nikšić, 3.8.2023.

Nikšić je pojasnio da set fiskalnih zakona obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati.

Pored toga, najavio je aktivnosti s ciljem uspostave sistema online fiskalizacije, kako bi se izbjegle zloupotrebe. Pojasnio je da bi se uspostavom ovog sistema višestruko povećali prihodi, što je bitno, kako nijedna kategorija koja se finansira iz budžeta ne bi bila ugrožena zbog smanjivanja doprinosa i povećanja minimalne plate.

Tada je ustvrdio da će set fiskalnih zakona biti finaliziran “u narednih deset do petnaest” dana te da će potom biti prezentiran partnerima iz parlamentarne većine, poslodavcima i sindikatu.

Kako je Istinomjer ranije pisao, Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH, kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. Njima je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 KM na 800 KM na mjesečnom nivou. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10% na 13% za primanja preko 800 KM.

Vlada Federacije BiH je od Nikšićeve najave do danas održala 15 sjednica, od čega deset hitnih. Na 11. sjednici Vlade FBiH, održanoj 24.8.2023. godine, jedna od tačaka dnevnog reda bila je Prijedlog izjašnjenja o amandmanima na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima, koje su podnijeli zastupnici u Predstavničkom domu PFBiH Admir Čavalić i Irfan Durić. Na ostalim sjednicama nijedan od fiskalnih zakona nije se našao na dnevnom redu.

Ni među materijalima koji su u proceduri, i koji su dostupni na zvaničnoj web stranici Predstavničkog doma PFBiH, nije moguće naći neki od prijedloga spomenutih zakona, a koji je uputila Vlada Federacije BiH.

Iz Stručne službe Predstavničkog doma PFBiH potvrđeno je za Istinomjer da Vlada FBiH još uvijek nije dostavila u parlamentarnu proceduru Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i Prijedlog Zakona o minimalnoj plati.

Budući da, prema dostupnim informacijama, Vlada FBiH nije uputila u parlamentarnu proceduru zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati, Istinomjer obećanje premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da će se set fiskalnih zakona naći u parlamentarnoj proceduri u septembru ocjenjuje neispunjenim.

Podsjećamo, Istinomjer prati i najavu federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića da će u toku ove godine doći do smanjenja opterećenja na platu.

(Istinomjer.ba)

Napomena 4.10.2023: Prvobitna verzija teksta dopunjena je informacijom iz Stručne službe Predstavničkog doma PFBiH da Vlada FBiH nije dostavila u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona.

Pitajte Istinomjer!