Najave

Set fiskalnih zakona u parlamentarnoj proceduri u septembru?

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, u intervjuu koji je dao za Fenu 3.8.2023. godine, govorio je o radu Vlade FBiH u prvih 100 dana mandata. Tom prilikom, govoreći o pravima radnika u FBiH, najavio je da će set fiskalnih zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru u septembru, kako bi zakoni mogli stupiti na snagu od sljedeće godine.

Izvor: Facebook/Nermin Nikšić

Nikšić je istakao kako će Vlada tražiti način da radnicima stvori bolje uslove za rad i uveže radni staž. S tim u vezi, najavio je da će set fiskalnih zakona biti u parlamentarnoj proceduri u septembru te da će svi zakoni biti na snazi od sljedeće godine.

Svakako da će to biti jedna od ključnih reformi, dugo se o tome priča, sve vlade su o tome pričale, ali evo, dočekalo je nas da probamo to u konačnici realizirati. Ja se iskreno nadam da ćemo do kraja septembra imati te zakone u parlamentarnoj proceduri kako bi oni mogli već od sljedeće godine stupiti na snagu.

Nermin Nikšić, 3.8.2023.

Nikšić je pojasnio da set fiskalnih zakona obuhvata zakon o doprinosima, zakon o porezu na dohodak i zakon o minimalnoj plati.

Pored toga, najavio je aktivnosti s ciljem uspostave sistema online fiskalizacije, kako bi se izbjegle zloupotrebe. Pojasnio je da bi se uspostavom ovog sistema višestruko povećali prihodi, što je bitno kako nijedna kategorija koja se finansira iz budžeta ne bi bila ugrožena zbog smanjivanja doprinosa i povećanja minimalne plate.

Dodao je da će set fiskalnih zakona biti finaliziran u narednih deset do petnaest dana te da će potom biti prezentiran partnerima iz parlamentarne većine, poslodavcima i sindikatu.

Kako je Istinomjer ranije pisao, Prijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na platu. Njima je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 KM na 800 KM na mjesečnom nivou. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10% na 13% za primanja preko 800 KM.

Podsjećamo, Istinomjer prati i najavu federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića da će u toku ove godine doći do smanjenja opterećenja na platu.

Istinomjer će pratiti da li će se prijedlozi zakona o doprinosima, zakona o porezu na dohodak i zakona o minimalnoj plati naći u parlamentarnoj u proceduri u septembru i da li će stupiti na snagu sljedeće godine, kako je najavio premijer FBiH Nermin Nikšić.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!