Neistina

Dodik nije jedini evropski političar odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog

U intervjuu za BHRT 29.9.2023. godine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP BiH) govorio je i o odlikovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, koji dodjeljuje predsjednik Rusije Vladimir Putin, ustvrdivši da se radi o jedinom političaru iz Evrope koji je odlikovan na ovaj način.

Izvor: Hazim Aljović/FENA

Kako je rekao Bećirović, predsjednik Rusije Vladimir Putin u aprilu je odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, što “nije uradio ni prema jednom drugom političaru na evropskom kontinentu”.

Podsjećam, nije slučajno predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u aprilu ove godine Ordenom Aleksandra Nevskog odlikovao predsjednika entiteta RS. To nije uradio ni prema jednom drugom političaru na evropskom kontinentu.

Denis Bećirović, 29.9.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom X (bivši Twitter) nalogu objavio je 6. juna 2023. godine fotografije ukaza ruskog predsjednika o odlikovanju Ordenom Aleksandra Nevskog i obavještenja ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova.

Kako je navedeno u ovim dokumentima, Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine i jačanje partnerstva s Republikom Srpskom.

Nakon prijema koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije povodom Dana Rusije u Banjaluci 12.6.2023. godine, Dodik je obznanio da ipak još uvijek nije primio navedeni orden, izjavivši da će “uživati u trenutku kada taj orden bude primao od predsjednika Ruske Federacije”.

Aleksandar Jaroslavič Nevski (1220–1263) bio je ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve. Prema informacijama sa stranice identifymedals.com, orden u njegovo ime dodjeljivan je komandantima Crvene armije koji su iskazali ličnu hrabrost u borbama za svoju zemlju u Drugom svjetskom ratu. Prvobitno ga je ustanovio Sovjetski Savez kao vojnu počast tokom Drugog svjetskog rata 7. jula 1942. godine. Orden je zadržala Ruska Federacija nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali nikada nije dodijeljen. Dekretom br. 1099 od 7.9.2010. godine izmijenjen je statut Ordena, što ga je učinilo isključivo civilnom nagradom.

Osim građanima Rusije, Orden Aleksandra Nevskog dodjeljuje se, prema zvaničnoj stranici državnih nagrada Ruske Federacije, istaknutim stranim političkim i javnim ličnostima, kao i predstavnicima poslovne zajednice stranih zemalja za zasluge u razvoju multilateralne saradnje s Ruskom Federacijom i pomoć u njenom društveno-ekonomskom razvoju.

Suprotno tvrdnji Denisa Bećirovića, Milorad Dodik nije jedini evropski političar odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog. Vladimir Putin je u martu 2015. godine odlikovao predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka ovim odličjem za, kako je navedeno na službenoj stranici predsjednika Ruske Federacije, “veliki lični doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Bjelorusije, jačanje bilateralne saradnje u političkim, odbrambenim, ekonomskim i društvenim sferama”.

U januaru 2019. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je istim ordenom za “značajan lični doprinos razvoju multilateralne saradnje s Ruskom Federacijom”.

Osim Lukašenka i Vučića, još nekoliko svjetskih lidera odlikovani su Ordenom Aleksandra Nevskog. Dobili su ga predsjednici Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon, Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov te Uzbekistana Šavkat Mirzijajev.

Podsjećamo, Dodik je prilikom posjete Rusiji u maju ove godine uručio Vladimiru Putinu Orden Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj, koji mu je dodijeljen 9. januara.

Budući da Milorad Dodik nije jedini političar na evropskom kontinentu koji je odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, tvrdnju Denisa Bećirovića Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!