Najave

Bez CIPS-ove potvrde u banku od polovine 2024?

Tokom trajanja Šestog digitalnog samita za Zapadni Balkan, koji se održava u Sarajevu, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je putem službenog Facebook i X (bivši Twitter) profila ukidanje CIPS-ove potvrde za korištenje bankovnih usluga za građane/ke Federacije BiH.

Izvor: MKP BiH

Objavili smo rat CIPS-ovoj potvrdi. Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS. Pozivam opštine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno.

Edin Forto, 5.10.2023.

Obraćajući se isti dan na pres-konferenciji, Forto je najavio da će takvo rješenje u narednom periodu biti implementirano i u saradnji s Agencijom za bankarstvo Republike Srpske.

Uvjerenje o prebivalištu, poznatije kao CIPS (Citizens Identity Protection System), prijava je koja se od građanki i građana u Bosni i Hercegovini potražuje za veliki spektar administrativnih usluga: vađenje lične karte, pasoša, vozačke dozvole, otvaranja računa u banci. Nerijetko, ovo uvjerenje mora biti ne starije od šest mjeseci. CIPS se može izvaditi u sektoru za administraciju entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, u poslovnicama Pošte, kao i u Javnom registru u Brčko distriktu BiH.

Istinomjer će pratiti da li će se od polovine sljedeće godine usluge banaka u Federaciji BiH moći koristiti bez potraživanja CIPS-ovih potvrda, kako je najavio ministar Forto, kao i da li će sličan proces digitalizacije započeti u Republici Srpskoj.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!