Neispunjeno

U Višegradu još uvijek nije pokrenut studijski program turizma i hotelijerstva

U septembru prošle godine potpisan je sporazum kojim je predviđeno otvaranje studijskog programa turizma i hotelijerstva u Višegradu. Tom prilikom načelnik Višegrada Mladen Đurević najavio je da će Višegrad “dobiti svoj fakultet i za godinu dana imati prve studente”. Prema dostupnim informacijama, spomenuti studijski program do danas nije pokrenut.

Izvor: Opština Višegrad

Podsjećamo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo i predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek potpisali su 9.9.2022. sporazum o saradnji kojim je predviđeno otvaranje studijskog programa turizma i hotelijerstva u Višegradu.

Ovo je za Višegrad i Andrićgrad istorijski dan s obzirom na to da ćemo za godinu dana imati prve studente u Višegradu. Još jednom hvala i vjerujem da je ovo veliki događaj za sve nas.

Mladen Đurević, 9.9.2022.

Studijski program Turizam i hotelijerstvo postoji od akademske 2012/2013. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na zvaničnoj web stranici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu nisu dostupne informacije da je studijski program turizma i hotelijerstva pokrenut u Višegradu.

Pored toga, izvršili smo uvid i u plan i program spomenutog studijskog programa za ovu akademsku godinu, u kojem nisu navedene informacije da će se nastava realizirati u Višegradu.

Istinomjer je i od Ekonomskog fakulteta UIS zatražio informaciju da li je pokrenut studijski program turizma i hotelijerstva u Višegradu, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Kako je krajem augusta objavio Spin Portal, polazeći od stanovišta da nije dobro da se fakulteti Univerziteta dislociraju, odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo, na sjednici održanoj u julu 2023. godine, jednoglasno su usvojili zaključak u kojem se navodi: “Skupština grada Istočno Sarajevo podržava strategiju razvoja Univerziteta i stav UIS da bi otvaranje novih studijskih programa van sjedišta fakulteta i akademija neminovno dovelo do slabljenja postojećih studentskih programa”.

U istom članku navodi se da su iz opštinskog odbora SDS-a Pale zahtijevali hitnu reakciju rukovodstva Opštine Pale, narodnih poslanika i svih političkih subjekata u ovoj opštini na zvanični dokument prijedloga raspodjele sredstava Vlade Srbije lokalnim zajednicama u RS, kojem se, između ostalog, navodi da će Srbija dati milion eura za osnivanje, opremanje i pokretanje rada fakulteta za turizam u Andrićgradu.

Opštinski odbor SDS-a Pale izrazio je zabrinutost da bi početak rada studijskog programa u Višegradu, a koji već postoji na Palama, predstavljao direktan uticaj na Opštinu Pale i fakultete koji imaju sjedište u ovoj opštini. Dodali su da traže “hitnu zaštitu Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu od nastavka decentralizacije, koja će neminovno dovesti do disfunkcionalnog i konačnog gašenja ovog fakulteta”.

S obzirom na to da nema informacija o pokretanju studijskog programa turizma i hotelijerstva u Višegradu, kao ni o upisu studenata na ovaj program, Istinomjer obećanje načelnika Višegrada Mladena Đurevića iz septembra prošle godine ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer)

Pitajte Istinomjer!