Najave

Uskoro donošenje plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH?

Ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Jasna Duraković (SDP BiH) govorila je za BHT1 23. juna 2023. godine o aktivnostima ministarstva kojeg predvodi i Vlade Federacije BiH u cilju suzbijanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama te najavila donošenje akcionog plana koji će tretirati ovo pitanje.

Izvor: FENA

Duraković je izjavila da će u roku 90 dana Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kreirati okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH:

Sad da se malo vratim na ovaj okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama. Plan se mora sačiniti na način tako da će ti stručni ljudi iz svih 10 kantona gdje smo dali nalog da u roku od pet dana delegiraju predstavnike, prvo iz resornih ministarstava za obrazovanje na kantonalnom nivou, također i druga stručna lica koja bi značajno mogla unaprijediti razvoj ovako jednog plana, ne samo plana nego akcionog plana, dakle kako postupati, tačan vremenski okvir koji je 90 dana da se taj plan izradi i da se automatski ide s njim početkom naredne školske godine.

Jasna Duraković, 23.6.2023.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 21.6.2023. godine prihvatila informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o sastanku koji je održan pet dana ranije s resornim kantonalnim ministrima i predstavnicima kantonalnih ministarstava obrazovanja o sigurnosnoj situaciji u školama u Federaciji BiH, s predloženim preporukama i zaključcima.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH tom prilikom, a što je navela i ministrica Duraković, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da formira i vodi interresorni stručni tim za izradu okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. Iz Vlade su također istakli da je zadatak interresornog radnog tima da u roku 90 dana izradi ovaj okvirni plan.

Prema usvojenom zaključku Vlade, nakon izrade i usvajanja okvirnog plana prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, osigurat će se neophodna sredstva za njegovu implementaciju u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Federacije BiH.

Istinomjer će pratiti, u skladu s najavom Jasne Duraković, da li će u roku 90 dana biti kreiran okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!