Analize

Osvrt Istinomjera na izjavu Marija Nenadića o projektima Vlade KS-a

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo u ostavci, kojem je izglasano nepovjerenje, za “Vijesti u 7” Hayat televizije govorio je o projektima koje je Vlada na njegovom čelu pokrenula u ovom kantonu.

U tom kontekstu šta ostavljam budućem premijeru, prije svega, spomenuo bih neke od realiziranih projekata, neki od njih su još uvijek u toku i možda je to najbolji odgovor šta ostaje onima iza nas. Prije svega, vi znate da je ova Vlada jako puno radila na infrastrukturalnim projektima. Projekat I transverzale, vrijedan 23 miliona maraka, pokrenut je i realizira se nakon dužeg vremena, projekat tunel Kobilja Glava, u vrijednosti 56 miliona maraka, startat će za jedan i po mjesec, što je jedan od kapitalnih projekata u narednom periodu, projekat IX transverzala, gradnja rotora na spoju IX transverzale i gradskog autoputa u vrijednosti od pet miliona maraka, također projekat koji je ova Vlada pokrenula i realizira. Izgradnja Južne longitudinale na Grbavici, nastavak njene gradnje u vrijednosti od oko 10 miliona eura je projekat koji će se također uskoro nastaviti, kao i projekat izgradnje zgrade na Južnoj longitudinali, nakon više od deset godina. Kao što znate, završavamo garažu G3 u Kolodvorskoj kod Hitne pomoći, realizovali smo projekat taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe, osigurali smo sredstva i pokrenuli projekat obnove voznog parka u ukupnoj vrijednosti od 15 miliona eura za nabavku trolejbusa, 30 miliona eura za nabavku tramvaja. Završili smo “S” krivinu nakon 42 godine, dva dana prije ugovorenog roka, jedan od vrlo značajnih projekata. Projekat obnove tramvajske pruge, vrijedan 20 miliona eura, može startati u svakom trenutku, to je 14 kilometara duga pruga, isto tako obnova trolejbuske mreže do Vogošće, što su značajni projekti. U okviru infrastrukture tu su još brojni projekti u komunalnoj privredi, obnova i rekonstrukcija vodovodne mreže, projekat vrijedan 6,5 miliona maraka, obnova odnosno nastavak projekta upravljanja otpadom regionalni centar Smiljevići – jedan milion maraka, uređenje Gradskog groblja Vlakovo, zatim puštena je u rad prva javna CNG punionica. U oblasti socijalne zaštite uradili smo zaista značajne projekte, prije svega, sva socijalna davanja, a osnovica uvećana za oko šest posto. Programi službe za zapošljavanje, brojni projekti, kao što su izgradnja prihvatilišta za prosjake i skitnice. Iz oblasti kulture i sporta pokrenuli smo inicijativu koja je blizu realizacije finansiranja sedam institucija kulture na nivou BiH.

Mario Nenadić, 30.11.2020.

 

Što se tiče pokretanja projekta I transverzale, o tome je Istinomjer ranije pisao, ocjenjujući navedenu Nenadićevu izjavu neistinitom. Naime, prvi građevinski radovi na I transverzali, na dionici od Šipa do ulaza u budući tunel Kobilja Glava, započeti su u januaru 2019. godine, kada je na čelu Vlade KS-a bio premijer Edin Forto.

Što se tiče tunela Kobilja Glava, objavljen je javni pretkvalifikacijski poziv te je najavljeno da će izbor izvođača radova za izgradnju tunela biti okončan u drugoj polovini februara 2021. godine.

Nenadić je govorio i o izgradnji kružnog toka na spoju IX transverzale i gradskog autoputa, odnosno postojeće ceste. Naime, krajem augusta ove godine predstavnici Vlade Kantona Sarajevo su sa načelnikom sarajevske Općine Novi Grad Semirom Efendićem potpisali sporazum koji reguliše izgradnju kružnog toka, kao posljednje faze izgradnje ove transverzale koja traje već više od četiri godine, o čemu je Istinomjer također pisao. Prilikom obilaska radova, Nenadić je dao konkretne rokove početka izgradnje kružnog toka.

Strateško opredjeljenje ove Vlade je otvaranje grada prema sjevernim i zapadnim granicama, tako da ćemo za mjesec i po imati nastavak gradnje na kružnom toku.

Mario Nenadić, 24.8.2020.

 

Na gradilištu kružnog toka, na spoju sa Ulicom Safeta Zajke, zatekli smo radnike i mašine građevinskog preduzeća koje je već izgradilo nadvožnjak iznad pruge.

Izgradnja Južne longitudinale na Grbavici, odnosno početak izmještanja postojeće zgrade koja onemogućava nastavak gradnje, najavljen je za kraj ove godine. Više o ovoj temi čitajte na ovom linku. Međutim, prema informacijama koje su mediji objavili, tender za rušenje zgrade još nije raspisan.

Također, Nenadić je kazao da se završava gradnja garaže kod zgrade Hitne pomoći. Istinomjer je već pisao o tome da su rokovi za izgradnju garaže probijeni, odnosno da su radovi na gradilištu daleko od završnih.

Realizacija projekta taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe je projekat koji je započela prethodna Vlada, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, čiju je realizaciju preuzela i završila Vlada na čelu sa Nenadićem. Kako je saopćeno u oktobru ove godine, Ministarstvo saobraćaja KS finansiralo je i okončalo projekt postavljanja taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe na užem lokalitetu naselja Skenderija. Vrijednost projekta iznosila je 240.000 KM. Navedeno je i da je projektom obuhvaćeno 12 ključnih tačaka na ovom području, obuhvaćene su sve semaforizirane raskrsnice i pješački prelazi, kao i autobuska, trolejbuska i tramvajska stanica.

 

Projekat obnove voznog parka, odnosno nabavka trolejbusa i tramvaja, započet je, čemu je Istinomjer već dao ocjenu. Naime, kako je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo, u toku su procedure javne nabavke, te je završena prva faza pretkvalifikacije ponuđača za nabavku tramvaja i uskoro se očekuje nastavak druge faze nabavke, u kojoj će kvalifikovani ponuđači dostaviti konačne ponude za nabavku. Što se tiče nabavke trolejbusa, ona se također finansira iz kredita EBRD-a. Prema informacijama iz Vlade KS-a, za navedenu nabavku je namijenjeno 15 miliona eura.

“S” krivina je završena dva dana prije roka, a radi se o obnovi tramvajske pruge u centru Sarajeva, koja je izvršena nakon 42 godine od građenja.

Projekat obnove tramvajske pruge od Ilidže do Baščaršije je formalno započet. Naime, prema informacijama iz Vlade KS-a, obnova tramvajske pruge se finansira iz kredita EBRD-a u vrijednosti od 20 miliona eura. U junu je raspisan međunarodni tender za rekonstrukciju, ali radovi još nisu započeli

Nenadić je naveo i obnovu trolejbuske mreže ka Vogošći, što je projekat koji se već decenijama čeka, a u ovom sazivu Vlade, prema navodima Adija Kalema, ministra saobraćaja Kantona Sarajevo, završena je eksterna revizija projekta, te je Kalem najavio da bi radovi na obnovi trolejbuske linije do Vogošće mogli uskoro započeti, ali se to nje desilo.

Obnova i rekonstrukcija vodovodne mreže je nastavljena tokom mandata Vlade na čelu sa Nenadićem, o čemu je Istinomjer također pisao. Prema posljednjim informacijama iz KJKP Vodovod i kanalizacije, u okviru rekonstrukcije vodovodne mreže iz kreditnih sredstava EBRD-a završena je rekonstrukcija na pumpnim stanicama Bačevo, Alipašin Most i Centar.

Nastavljeni su radovi na proširenju deponije Smiljevići u saradnji sa UNDP-om. U toku su radovi na 10 hiljada kvadratnih metara, kojim su prošireni kapaciteti deponije.

Što se tiče uređenja Gradskog groblja Vlakovo, građani još nisu dobili krematorij koji se godinama najavljuje, te je o tome Istinomjer detaljno pisao.

Krajem maja otvorena je prva javna CNG punionica u KS-u u krugu preduzeća Sarajevogas sve s ciljem, kako je istaknuto, poboljšanja kvalitete zraka u Sarajevu.

Osnovica za obračun socijalnih davanja je povećana u aprilu. Ovom odlukom je osnovica za izračun materijalnih i drugih davanja povećana sa 660 na 700 KM.

Što se tiče Nenadićeve izjave o izgradnji prihvatilišta za prosjake i skitnice, Vlada KS-a je osigurala novac, ali, kako je za Istinomjer saopćeno iz Gerontološkog centra, izgradnja nove zgrade još nije započeta niti je raspisan tender.

Vlada KS-a je početkom jula uputila inicijativu kako bi sedam ustanova kulture od značaja za BiH, koje se nalaze u Kantonu Sarajevo, dobilo privremene upravljačke strukture od državnog značaja. Inicijativa čeka neophodna mišljenja i dozvole sa nivoa Vijeća ministara BiH.

Na kraju, koristimo ovu priliku da podsjetimo javnost da će Istinomjer uskoro objaviti rezultate monitoringa ispunjenosti programa Vlade KS-a kojoj je kantonalna Skupština izglasala nepovjerenje.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!