Neispunjeno

Izgradnja novih tramvajskih stajališta nije završena u najavljenom roku

Dugoočekivani projekat modernizacije, odnosno izgradnje novih tramvajskih stajališta u Sarajevu, koji je započeo početkom 2020. godine, a nedugo zatim obustavljen, prema riječima premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, trebao je biti okončan krajem godine.

 

Projekat modernizacije javnog gradskog prevoza u Sarajevu pokrenut je za vrijeme mandata Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa Edinom Fortom, a uključivao je i modernizaciju, odnosno izgradnju novih tramvajskih stajališta. S tim u vezi, krajem februara 2020. godine u sarajevskom naselju Otoka započeli su prvi radovi na njihovoj izgradnji, no nedugo zatim pomenuti radovi su obustavljeni, te do danas nije bilo progresa u tom pravcu, iako je u maju 2020. godine Skupština Kantona Sarajevo raspravljala na ovu temu.

Mjesec kasnije, gostujući u emisiji “Dan uživo” N1 televizije, na pitanje voditeljice o tramvajskim stajalištima, odnosno kada će ona biti u funkciji, Nenadić je istakao kako bi krajem ove ili početkom sljedeće godine tramvajska stajališta mogla biti u funkciji.

Tu nije u pitanju samo nastavak gradnje, tu je u pitanju i aktivacija i određenih kredita. Tramvajska stajališta bismo mogli imati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Mario Nenadić, 10. 6. 2020.

Adi Kalem, ministar saobraćaja KS-a, u medijskim istupima je početkom oktobra dao konkretne rokove od 60 dana do kada će stajalište na Otoci biti završeno, te je dao objašnjenje zašto je došlo do kašnjenja radova.

Ovo tramvajsko stajalište je u koliziji sa projektom rekonstrukcije tramvajske pruge. Cijev za odvodnju kompletnom lijevom stranom ide od Ilidže ka Marijin Dvoru. Pokušavali smo u prethodnom periodu kroz raspisivanje otvorenih postupaka javnih nabavki da to što prije realiziramo, međutim, prvi put se nije javio niko, drugi put je ponuda bila preskupa, na kraju smo to dogovorili.

Adi Kalem, 2. 10. 2020,

 

Iako je od navedene izjave Kalema prošlo više od dva mjeseca, radovi na izgradnji tramvajskog stajališta nisu ni približno gotovi, u šta smo se uvjerili obilaskom gradilišta.

Osim radova na tramvajskom stajalištu Otoka, Kalem je krajem oktobra najavio početak radova i na izgradnji novog stajališta u sarajevskom naselju Nedžarići, ali do toga još nije došlo.

S obzirom na to da radovi na izgradnji tramvajskog stajališta na Otoci nisu okončani do kraja 2020. godine kako je najavio premijer Mario Nenadić, niti u roku koji je naveo Adi Kalem, ministar saobraćaja a također nisu pokrenuti radovi na tramvajskoj stanici Nedžarići, Istinomjer će za navedeno Nenadićevo obećanje dati ocjenu neispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!