Analize

Koliko će još građani KS-a čekati na novu Vladu?

Još uvijek aktuelni premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je ostavku na ovu funkciju 18. 11. 2020. godine, nakon što je, samo dan ranije, na sjednici Skupštine KS-a poručio da je spreman to učiniti.

U skladu sa čl.12. st.3. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, podnošenjem moje ostavke smatra se da su ostavku podnijeli i svi članovi Vlade.
U slučaju da Skupština KS-a ipak ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi Kantona, ovim potvrđujem da sam saglasan i sa tom procedurom i da ću, u tom slučaju, ostavku podnijeti odmah po izglasavanju, u skladu sa čl. 11. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo.
Molim Vas da, u skladu sa čl.12. i 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, ovu ostavku odmah uputite u daljnju proceduru i potvrđivanje od strane Skupštine Kantona Sarajevo.
U skladu sa članom 13. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, dužnost premijera i poslove iz svoje nadležnosti članovi Vlade i ja u funkciji premijera obavljat ćemo savjesno i odgovorno do imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo.

Mario Nenadić, 18. 11. 2020.

Povodom vijesti da je Nenadić podnio ostavku na mjesto premijera KS-a, oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, navodeći da je Nenadić ovom odlukom dodatno zakomplikovao situaciju i produžio svoju smjenu.

Njegova ostavka ide na Komisiju za izbor i imenovanje, ona priprema mišljenje i odluku, te je prosljeđuje Kolegiju. Kolegij nakon toga mora zakazati sjednicu za smjenu. Nenadić ne da nije ubrzao ovim potezom proceduru smjene Vlade Kantona Sarajevo, već je produžio rok za smjenu.

Elmedin Konaković, 19. 11. 2020.

Konakoviću je na pomenute tvrdnje odgovorio premijer Nenadić, navodeći da ne postoje nikakve procedure koje će zakomplikovati smjenu Vlade KS-a.

Procijenio sam da na ovaj način potvrđujem da podržavam proceduru u koju je krenula novoformirana većina u Skupštini Kantona i jednostavno želim da na ovaj način dam podršku i da kažem da Kanton mora konačno početi poštovati demokratske principe. Ja kao premijer smatram da je ovo čin moje odgovornosti i jednog morala. Svjestan sam da Skupština može nastaviti proceduru nepovjerenja i ja ću na sjednici 23. ponoviti svoju odluku. (…) Možda Konaković nije vidio odluku, ali u mojoj ostavci jasno se potvrđuje da sam saglasan sa tom procedurom, te da ću ostavku podnijeti po izglasavanju nepovjerenje 23. novembra. Tu ne postoje nikakve procedure koje će zakomplikovati smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Mario Nenadić, 19. 11. 2020.

Nenadić je istakao i da je njegov čin usmjeren u svrhu konkretne uspostave nove funkcionalne vlade, čije će odluke i potezi imati podršku u Skupštini KS-a.

Tri stava pred kraj moje ostavke jasno kažu da, u slučaju da Skupština ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja, potvrđujem da sam saglasan s tom procedurom i da ću u tom slučaju ostavku podnijeti odmah po izglasavanju. Nema nijednog razloga da u ponedjeljak ovaj proces ne bude okončan i da se otvori mogućnost za imenovanje mandatara i preuzimanje dužnosti nove vlade. Mi imamo zakonsku mogućnost da 48 sati prije sjednice Skupštine dostavimo svoje izjašnjenje i upravo danas, na sjednici Vlade KS-a koja je u toku, mi ćemo i konkretizovati naš dogovor na koji način ćemo pripremiti izjašnjenje za Skupštinu. Zamolit ću kolege iz Skupštine da se danas ili sutra odrede o ostavci.

Mario Nenadić, 19. 11. 2020.

O potezu kantonalnog premijera govorila je i zastupnica Naše stranke u Skupštini KS-a Neira Avdibegović Dizdarević, koja je istakla kako ovaj potez nije iznenađujući, naglasivši da je ostavka Marija Nenadića zakašnjela reakcija, jer je proces smjene Vlade već pokrenut.

Nenadić je je prije samo nekoliko dana izjavljivao da neće napustiti poziciju dok ga se ne smjeni, a evo priča je potpuno drugačija danas – podnosi ostavku negdje pred kraj radnog vremena. To se sada nama može malo reflektirati na naše procedure i usporiti proces, ali ipak ne shvatamo njegov potez kao zlonamjeran.

Neira Avdibegović Dizdarević, 19. 11. 2020.

Svoj komentar u vezi sa ostavkom premijera Nenadića dao je i zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini KS-a Zvonko Marić. Marić je komentarisao i Konakovićevu tvrdnju da je Nenadić svojom ostavkom zakomplikovao situaciju kada je u pitanju smjena Vlade KS-a i dodao da “Konaković nije pročitao ostavku gospodina Nenadića i reagirao je u svom stilu, jer da je pročitao, vidio bi jasno šta je rečeno”.

Ako Nenadić daje ostavku, njemu je svejedno kako će je dati, ali je želio da ubrza tu proceduru. Sada nakon njegove ostavke, u roku od 12 dana po proceduri se zakaže sjednica Skupštine i na toj sjednici se može razriješiti Vlada i prihvatiti ostavka. Druga stvar, pošto sam član Komisije za imenovanje i administrativne poslove i član Kolegija, odgovorno tvrdim da se sjednica Komisije može zakazati za dan i može trajati 15-20 minuta, jer imaju većinu. I mi bi podržali to. Nakon pola sata, selimo se u drugu salu gdje nam se priključuju članovi Kolegija, koji nisu članovi Komisije, sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Prihvatimo i verificiramo odluku Komisije i za sat je to gotovo. Potom se to upućuje Skupštini. Međutim, odluka nije obavezujuća i može se direktno ići na Skupštinu.

Zvonko Marić, 19. 11. 2020.

U međuvremenu je i predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik potvrdio za portal Klix.ba da će podnijeti ostavku na ovu funkciju najkasnije do ponedjeljka, za kada je zakazana sjednica za smjenu aktuelne Vlade KS-a.

U Zakonu o Vladi KS-a, odnosno članovima 11, 12. i 13, na koje se premijer Nenadić poziva u svojoj ostavci, navodi se sljedeće:

ČLAN 11.

  • Vlada Kantona podnosi ostavku ako joj u bilo koje vrijeme Skupština Kantona izglasa nepovjerenje.

ČLAN 12.

  • Premijer i članovi Vlade mogu podnijeti ostavku.
  • Premijer podnosi ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona, a potvrđuje je Skupština Kantona na prvoj narednoj sjednici.
  • Kad premijer podnese ostavku, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade.

ČLAN 13.

  • Ako Skupština Kantona prihvati ostavku premijera, premijer i Vlada će obavljati sve poslove iz svoje nadležnosti do imenovanja nove Vlade, u skladu sa članom 8b. stav 2. ovog Zakona.

Članom 10. ovog zakona utvrđeni su i rokovi u slučaju izglasavanja nepovjerenja Vladi KS-a od strane Skupštine KS-a.

ČLAN 10.

  • U slučaju kad Skupština izglasa nepovjerenje Vladi, premijer i članovi Vlade podnose pismenu ostavku, najkasnije u roku od sedam dana od dana kada im je izglasano nepovjerenje, s tim da ostavka stupa na snagu danom potvrđivanja Vlade u novom sazivu.
  • U periodu od dana podnošenja ostavke do dana potvrđivanja Vlade u novom sazivu, Vlada u ostavci obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i Zakonom.
  • Potvrđivanje Vlade u novom sazivu mora se izvršiti najkasnije u roku od 60 dana od dana izglasavanja nepovjerenja prethodnoj Vladi.

Istinomjer je izvršio uvid i u Poslovnik Skupštine KS-a, odnosno članove koji se odnose na postupak smjenjivanja i ostavke (201 – 202) te glasanje o nepovjerenju (225 – 229).

Tako, prema članu 202, kada lice kojeg bira ili imenuje Skupština podnese ostavku, predsjedavajući o tome obavještava Komisiju za izbor i imenovanje i administrativne poslove, koja o tome izrađuje pisano mišljenje. Zatim se ostavka, zajedno sa mišljenjem, dostavlja svim poslanicima, te će, nakon razmatranja ostavke, Skupština odlučiti da li će je uvažiti ili ne. Ukoliko Skupština uvaži ostavku, razrješava se lice koje je izabrala, odnosno imenovala.

U skladu sa članom 225. ovog poslovnika, najmanje 1/3 poslanika/zastupnika u Skupštini mogu inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, što je 9. 10. 2020. godine učinilo 18 zastupnika/ca Skupštine KS-a.

Zatim se u članu 226. navodi da se prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi stavlja na dnevni red sjednice Skupštine u roku koji Skupština utvrdi zaključkom, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja prijedloga Vladi.

Datum sjednice Skupštine KS-a, na kojoj bi se trebalo glasati o smjeni aktuelne Vlade, trebao je biti zakazan na sjednici održanoj 3. 11. 2020. godine, no ova sjednica je prekinuta nakon cjelodnevne rasprave o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Naime, sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, koja je prekinuta 28. 10. 2020. godine, nastavljena je 3. novembra u online formatu. Podsjećamo, predsjedavajući Skupštine KS-a Mirza Čelik insistirao je da se sjednica treba održati u Domu mladih, dok je opozicija, koja je u međuvremenu prikupila 18 potpisa za smjenu aktuelne Vlade KS-a, smatrala da sjednicu treba održati online zbog pogoršane epidemiološke situacije usljed pandemije COVID-19. Opozicione stranke u Vladi KS-a tada su tvrdile da je Čelik na tome insistirao jer je vladajuća većina pokušala spriječiti utvrđivanje datuma održavanja sjednice na kojoj bi se trebalo izglasati nepovjerenje aktuelnoj vladi, s obzirom na to da dva opoziciona zastupnika nisu mogla prisustvovati sjednici jer su u izolaciji. Istinomjer je o tome pisao u analizi Sjednica Skupštine KS ponovo prekinuta, smjena Vlade KS i dalje na čekanju.

U međuvremenu, na nastavku sjednice održane 17. 11. 2020. godine, utvrđen je i datum održavanja sjednice na kojoj će se glasati o (ne)povjerenju aktuelnom sazivu Vlade KS-a, a to je 24. 11. 2020. godine.

Ono što je u ovom slučaju jedino sigurno jeste da se procedura smjene aktuelne i imenovanje nove Vlade KS-a nastavlja, a da li će ona posljednjim ostavkama biti usporena, ostaje da se vidi. Ukoliko se nova Vlada KS-a imenuje, to će biti treća vlada u Kantonu Sarajevo od Općih izbora održanih 2018. godine. Najprije je šest partija (tzv. Šestorka – Naša stranka, Narod i pravda, SDPBiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bh. lista) u decembru 2018. godine formiralo Vladu KS-a, na čijem je čelu do marta 2020. godine bio Edin Forto. Nakon što je ovoj vladi izglasano nepovjerenje u januaru 2020. godine od strane SDA, SBB-a i DF-a, 3. 3. 2020. godine formirana je druga po redu Vlada KS-a u ovom mandatnom periodu, a za primjera je izabran Mario Nenadić.

Istinomjer će pratiti dalje aktivnosti na izglasavanju nepovjerenja aktuelnoj Vladi KS-a na čelu sa primjerom Nenadićem, kao i moguće formiranje nove Vlade Kantona Sarajevo.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!