Djelimično ispunjeno

Pokretanje rekonstrukcije pruge Marin Dvor – Ilidža

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Neophodno je usaglasiti svu tehničku dokumentaciju i provesti javnu nabavku za rekonstrukciju tramvajske pruge Marin Dvor – Ilidža.

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu planirana su sredstva za Kapitalni projekat  sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu  u kojem se navodi da je za 2020 godinu planirano ulaganje u iznosu od oko 29,5 hiljada KM.

Krajem maja 2020. godine premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i ministar saobraćaja Adi Kalem prisustvovali su sastanku sa direktoricom Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl na kojem su, između ostalog razgovarali i o remontu odnosno rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu. Premijer Nenadić istakao je i da je “remont pruge jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava za nabavku tramvaja”, te da se očekuje “raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon što općine Novo Sarajevo i Novi Grad izdaju očekivane građevinske dozvole”.

U junu je raspisan međunarodni tender za obnovu tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora odnosno do stanice kod Zemaljskog muzeja BiH, a rok za prijavu na tender ističe 21. augusta 2020. godine. Vrijednost pomenutog tendera iznosi 20 miliona eura, a kako je naveo ministar saobraćaja KS, Adi Kalem “riječ je o još jednom projektu koji ima za cilj unapređenje javnog gradskog prijevoza u KS”, te je tom prilikom podsjetio i da je “prije četiri dana raspisan i međunarodni tender za nabavku novih tramvaja u Sarajevu u vrijednosti 30 miliona eura”.

Krajem juna Kalem je istakao da je raspisan i javni poziv koji se finansira iz sredstava Vlade KS-a, “a radi se o rekonstrukciji pruge Marindvor – S krivina u vrijednosti od 500.000 KM”. S tim u vezi, 10. avgusta 2020. godine Kalem je potpisao Ugovor za sanaciju tramvajske pruge  na dionici “S” krivina – tramvajsko stajalište “Marijin Dvor” sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija “OK BAU”d.o.o. Gradačac i “Željo” d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem.

Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova. Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 KM.
Saopćenje, Vlada KS, 10. avgust 2020.
Kalem je istakao da je “tramvajska pruga na dijelu od „S“ krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je poslednji put daleke 1978. godine”, a rok za izvođenje radova, koji će početi odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne, je 40 dana.
Sanacija tramvajske pruge od „S“ krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine 368,88 metara podrazumjeva iskop kolosječne ispune u dubinu do gornje površine postojeće betonske ploče i u prosječnoj širini 2,40m. U fazi gornjeg stroja podrazumijeva se zamjena postojećih šina, poprečnih razupora i sistema pričvršćenja. Postojeće šine 60Ri1 i 59Ri1 se mijenjanju novim.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!