Nastavlja se prva faza izgradnje krematorija u Vlakovu

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer imao priliku pisati. Novo obećanje s tim u vezi stiglo je krajem 2018. godine od strane direktora KJKP  “Pokop“, Gorana Cerića koji je tada izjavio da “gradnja prvog krematorija u BiH uskoro treba da počne”.

Teren na kojem će se krematorij graditi uveliko se raščišćava. Radi se o dijelu zemlje koja se nalazi iza kapela na gradskom groblju Vlakovo.

Goran Cerić, 04.12.2018.

U skladu sa tim obećanjem, “prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armirano-betonske konstrukcije” čiji je izvođač firma Prograd d.o.o. Žepče započela je 13.02.2019. godine, što je nedugo zatim potvrdio i direktor Cerić:

Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju “Vlakovo”, već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti.

Goran Cerić, 03.03.2019.

Nekoliko mjeseci kasnije iz KJKP “Pokop” su obavijestili javnost da se “u prvoj fazi, koja se trenutno provodi, izvode radovi na izgradnji armirano-betonske konstrukcije, kao i zemljano-konstruktivni radovi, na 1.480 kvadratnih metara, te da očekuju da ova faza bude završena do kraja godine.”

Pored toga navedeno je da će po završetku ukupnih radova, što se očekuje krajem 2020. godine, krematorij sadržavati tehnički blok za obavljanje pogrebne djelatnosti, mrtvačnicu-prosekturu, prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, prostor za ljekare, frižidere, sanitarne čvorove, administrativni dio, klesarsku i vrtlarsku radionicu, i sve ono što je karakteristika savremenog groblja.

Krajem novembra tekuće godine direktor Cerić je potvrdio da se, kako je rekao, uprkos svim problemima i administrativnim preprekama koje su postojale “radovi na ovom velikom i značajnom projektu nastavljaju”, te da se “trenutno radi na izmještanju kablova kako bi izgradnja bila nastavljena sve dok vremenski uslovi budu to dozvoljavali.”

Ovim Istinomjer direktoru KJKP “Pokop”, Goranu Ceriću za dosadašnje aktivnosti u vezi prve faze izgradnje krematorija na gradskom groblju “Vlakovo” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti dalji tok realizacije ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Ne postoji “izborni zakon Federacije BiH”

U svjetlu najnovijih rasprava i pokušaja dogovora u vezi izmjena izborne legislative u BiH, član Predsjedništva SDS-a i...

Sa novim razgovorima o Izbornom zakonu BiH i novi rokovi

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom aktuelizirana, te su uslijedila i nova obećanja i licitiranje rokovima u kojima bi se...Deponija “Uborak”- Nova godina, stari problemi

Nakon što je 20.06.2019. godine između gradonačelnika Mostara i mještana sjevernog dijela tog grada postignut dogovor u skladu sa kojim se trebao formirati tim koji će imati predstavnike lokalnog...