Radi se na tome

Napreduju radovi na izgradnji krematorija u Vlakovu

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer imao priliku pisati. Novo obećanje s tim u vezi stiglo je krajem 2018. godine od strane direktora KJKP “Pokop“, Gorana Cerića.

 

Teren na kojem će se krematorij graditi uveliko se raščišćava. Radi se o dijelu zemlje koja se nalazi iza kapela na gradskom groblju Vlakovo.

Goran Cerić, 4. decembar 2018.

U skladu sa tim obećanjem, “prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armirano-betonske konstrukcije” čiji je izvođač firma Prograd d.o.o. Žepče započela je 13. 2. 2019. godine, što je nedugo zatim potvrdio i direktor Cerić:

Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju “Vlakovo”, već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti.

Goran Cerić, 3. mart 2019.

Nekoliko mjeseci kasnije iz KJKP “Pokop” su obavijestili javnost da se “u prvoj fazi izvode radovi na izgradnji armirano-betonske konstrukcije, kao i zemljano-konstruktivni radovi, na 1.480 kvadratnih metara.”

Pored toga navedeno je da će po završetku ukupnih radova, što se očekuje krajem 2020. godine, krematorij sadržavati tehnički blok za obavljanje pogrebne djelatnosti, mrtvačnicu-prosekturu, prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, prostor za ljekare, frižidere, sanitarne čvorove, administrativni dio, klesarsku i vrtlarsku radionicu, i sve ono što je karakteristika savremenog groblja.

Krajem novembra 2019. godine direktor Cerić potvrdio je da se, kako je rekao, uprkos svim problemima i administrativnim preprekama koje su postojale “radovi na ovom velikom i značajnom projektu nastavljaju”, te da se “trenutno radi na izmještanju kablova kako bi izgradnja bila nastavljena sve dok vremenski uslovi budu to dozvoljavali.”

Nakon što su radovi na projetku zbog određenih problema bili prekinuti, ali i da se “ovih dana to privodi kraju i užurbano nastavlja dalje” na Istinomjerov upit o trenutom statusu projekta odgovrila je referentica za odnose s javnošću KJKP “Pokop”, Najda Vranić Beširević:

Posljednjih mjeseci radovi su prekinuti, jer smo se suočili sa kablovima u zemlji koje je Elektroprivreda trebala da izmjesti i na taj dio posla smo dosta dugo čekali. Upravo zbog ovog problema, izgubili smo dragocjeno vrijeme, no, ovih dana se to privodi kraju i užurbano nastavljamo dalje. Za nadati se da će radovi na izradi armirano-betonske konstrukcije biti završeni u naredna dva do tri mjeseca, a potom nas očekuje novi tender za izradu krova, fasade i unutrašnjih instalacija i samo radovi.

Najda Vranić Beširević, 11. mart 2020.

Da krematorij u Sarajevu čeka okolišnu dozvolu, te da se Studija o utjecaju na okoliš za Projekat izgradnje krematorija i komemorativnog centra na lokalitetu Vlakovo nalazi na javnom uvidu u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, javnost je obaviještena 25. 5. 2020. godine.

U međuvremenu, početkom avgusta 2020. godine, iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine potvrdili su da su radovi na prvoj fazi izmještanja niskonaponskih i srednjenaponskih kablova okončani 11. i 12. februara 2020. godine, uz obrazloženje šta je bilo potrebno uraditi za realizaciju druge faze:

 

Za radove u drugoj fazi koji podrazumijevaju proširenje saobraćajnice i parkinga bilo je neophodno pribavljanje odobrenja za građenje za izmještanje kablova koji su u koliziji sa parkingom i saobraćajnicom. Zahtjev za građevinsku dozvolu je podnesen 26. 2. 2020.godine, a odobrenje za građenje Podružnica Elektrodistribucija Sarajevo je dobila 18. 6. 2020.godine.

Elektroprivreda BiH, 5. avgust 2020.

Izjavivši tom prilikom da su u toku građevinski radovi druge faze, odnosno iskop kablovske kanalizacije i pravljenje šahtova, iz Elektroprivrede su pored ostalog dodali:

Planirano je da građevinski radovi i polaganje kablova kroz kablovsku kanalizaciju budu završeni do sredine naredne sedmice. Nakon toga, ostaju elektromontažni radovi na izradi kablovskih spojnica i prema procjeni, očekivano vrijeme završetka svih radova je najkasnije do 21. 8.2020. godine.

Elektroprivreda BiH, 5. avgust 2020.

Ovim Istinomjer direktoru KJKP “Pokop”, Goranu Ceriću za dosadašnje aktivnosti u vezi prve faze izgradnje krematorija na gradskom groblju “Vlakovo” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti dalji tok realizacije ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!