Do kraja godine završetak prve faze izgradnje krematorija u Vlakovu?

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer imao priliku pisati. Novo obećanje s tim u vezi stiglo je krajem 2018. godine od strane direktora KJKP  “Pokop“, Gorana Cerića koji je tada izjavio da “gradnja prvog krematorija u BiH uskoro treba da počne”.

Teren na kojem će se krematorij graditi uveliko se raščišćava. Radi se o dijelu zemlje koja se nalazi iza kapela na gradskom groblju Vlakovo.

Goran Cerić, 04.12.2018.

U skladu sa tim obećanjem, “prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armirano-betonske konstrukcije” čiji je izvođač firma Prograd d.o.o. Žepče započela je  13.02.2019. godine, što je nedugo zatim povrdio i direktor Cerić:

Teren na kojem će se graditi, na gradskom groblju “Vlakovo”, već je raščišćen i započela je prva faza izgradnje. Ona podrazumijeva na samom početku iskolčavanje i izradu armirano-betonske konstrukcije i izmještanje i polaganje kablova koji se nalaze na prostoru izgradnje krematorija, ali i na prostoru na kojem će se proširivati parking, što je također projekat od posebne važnosti.

Goran Cerić, 03.03.2019.

Nekoliko mjeseci kasnije iz KJKP “Pokop” su obavijestili  javnost da se “u prvoj fazi, koja se trenutno provodi, izvode radovi na izgradnji armirano-betonske konstrukcije, kao i zemljano-konstruktivni radovi, na 1.480 kvadratnih metara, te da očekuju da ova faza bude završena do kraja godine.”

Pored toga navedeno je da će po završetku ukupnih radova, što se očekuje krajem 2020. godine, krematorij  sadržavati tehnički blok za obavljanje pogrebne djelatnosti, mrtvačnicu-prosekturu, prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, prostor za ljekare, frižidere, sanitarne čvorove, administrativni dio, klesarsku i vrtlarsku radionicu, i sve ono što je karakteristika savremenog groblja.

Ovim Istinomjer direktoru KJKP “Pokop”, Goranu Ceriću za dosadašnje aktivnosti u vezi prve faze izgradnje krematorija na gradskom groblju “Vlakovo” daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti dalji tok realizacije ovoga projekta.

(Istinomjer.ba)

Vrtić “Bajka” uskoro će dobiti novo dječje igralište

Na već duže vremena zapuštenom prostoru ispred vrtića “Bajka” koji se nalazi u Logavinoj ulici u Općini Stari Grad, u...

Do kraja novembra sjednica o Prijedlogu izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma PS BiH?

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane 12.11.2019. godine, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović izjavio je da će do kraja novembra...

Još jedna najava “jasnog pogleda u budućnost”

Tokom posjete Kantonalnom odboru HDZ-a BiH Tuzla, predsjednik te političke partije i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović ponovo je izrazio optimizam kada su...