Djelimično ispunjeno

Nabavka novih tramvaja i trolejbusa od kreditnih sredstava EBRD-a

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (SDA, SBB, DF) | Oblasti: Ekonomija

Nabavka novih niskopodnih tramvaja od kreditnih sredstava EBRD-a i nabavka novih trolejbusa od kreditnih sredstava EBRD-a

Obrazloženje

U toku mandata Vlade KS ciljevi obećanja su djelimično ispunjeni.

Izvor: Ekspoze Mario Nenadić

U rebalansu Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu predviđena je stavka u iznosu 816.684 KM, koja se odnosi na nabavku i remont autobusa, trolejbusa i minibusa za JGPP. Za 2020. godinu planiran je nastavak projekta obnove voznog parka za javni prevoz putnika (II faza) u iznosu od 17.802.470,00 KM, od kojih je  planirano izdvajanje 17.602.470,00 kreditnih sredstava, te 200.000,00 KM iz Budžeta KS.

Krajem maja 2020. godine premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i ministar saobraćaja Adi Kalem prisustvovali su sastanku sa direktoricom Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl na kojem su, između sotalog razgovarali i o remontu odnosno rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu. Premijer Nenadić istakao je i da je “remont pruge jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava za nabavku tramvaja”, te da se očekuje “raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon što općine Novo Sarajevo i Novi Grad izdaju očekivane građevinske dozvole”.

I na radnom sastanku održanom 5. juna 2020. godine govorilo se o kreditu EIB-a i EBRD-a od 20 miliona eura za nabavku tramvaja, a ministar saobraćaja KS Adi Kalem istakao je da se “izbor dobavljača očekuje se početkom novembra”, te da je “Ministarstvo saobraćaja dostavilo sve neophodne dokumente, studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti te završava izradu potrebne tenderske dokumentacije”.

Dvadesetak dana kasnije objavljen je pretkvalifikacioni poziv za nabavku 15 novih tramvaja nakon što je 28. maja 2020. godine objavljena tzv. opća obavijest o nabavci tramvaja. Nabavka pomenutih tramvaja finansira se putem kredita od EBRD-a i EIB, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi oko 30 miliona eura. U junu je raspisan i međunarodni tender za obnovu tramvajske pruge od Marin Dvora do Ilidže, što će zajedno sa nabavkom novih tramvaja “povećati učinkovitost tramvajskog saobraćaja, brzinu usluga i smanjiti intenzitet održavanja”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!