Radi se na tome

Nastavljena implementacija projekta kupovine novih trolejbusa započeta u prethodnom sazivu Vlade KS

U dokumentu pod nazivom “Ekspoze i načelna djelovanja Vlade KS 2020-2022.”, ali i u svojim javnim istupima nakon što je preuzeo dužnost premijera Vlade Kantona Sarajevo (KS), Mario Nenadić je u sklopu unaprijeđenja svih segmenata saobraćaja u KS najavio da će u fokusu vlade na čijem je čelu biti i nabavka novih vozila u javnom gradskom prevozu.

U tom kontekstu, u Ekspozeu premijera Nenadića se između ostalog navodi da će se “Ministarstvo saobraćaja kroz interdisciplinaran pristup prioritetno baviti unaprijeđenjem svih segmenata saobraćaja, saobraćajna infrastrukture, javnog gradskog prevoza, sigurnosti saobraćaja, mirujućeg saobraćaja, adaptivnog upravljanja saobraćajem, taxi prevoza, te fokusirati na izgradnju novih i nastaviti već zapoĉete projekte od velikog značaja za Kanton”, sa fokuskom i na nabavku novih vozila:

Fokus na nabavku novih vozila u javnom gradskom prevozu.

Ekspoze i načelna djelovanja Vlade KS 2020-2022, 03. mart 2020.

Samo dan nakon što je Nenadić javnosti predstavio svoj Ekspoze, u dva odvojena intervjua između ostalog je podsjetio na rješavanje pitanja trolejbusa kao jedno od prioritetnih.

“Detaljno smo to u ekspozeu označili kao jedan od naših prioriteta. I trolejbusku liniju i rješvanje pitanja trolejbusa, i prugu Ilidža-Hrasnica, i ostale tramvajske pruge… Sve to detaljno i eksplicitno stoji u ekspozeu. Nabavke helikoptera nema u našim ciljevima”, zaključio je Mario Nenadić.

Mario Nenadić, 04. mart 2020.

U intervjuu za O Kanal 04. 03. 2020. godine, na pitanje hoćete li nastaviti program rada dojučerašnje Vlade, aktuelni premijer KS izjavio je da trenutnoj Vladi KS “nije cilj zaustaviti dobre projekte”, dodajući da to vrijedi i za projekte vezane za saobraćaj koji su naslijeđeni od prethodnog saziva:

Svugdje gdje je program bio dobar za građane, ako se radi o projektu koji je kvalitetan i koji je nama interesanstan, da! To sam rekao deset puta jučer sa govornice. Nama nije cilj zaustaviti dobre projekte. Ja bih samo volio da i prethodna Vlada na isti način komentariše da je veliki dio njihovih projekata također naslijeđen iz prethodnih Vlada. Jer, ako govorimo o projektima saobraćaja, koji ćemo svakako naslijediti od ove Vlade, onda znamo da ih je i ta Vlada naslijedila od one u kojoj sam ja radio prije toga. Sarajevo je teritorijalno mali kanton, problemi nisu nastali jučer i oni se rješavaju tako dugo. Sve što je Vlada uspjela uraditi dobro mi ćemo samo biti vjetar u leđa. Naravno da imamo puno svojih projekata i kombinacija bi mogla dati dobre rezultate.

Mario Nenadić, 04. mart 2020.

Jedan od takvih projekata iz oblasti saobraćaja koje je započela bivša Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom bila je i kupovina novih trolejbusa.

Podsjećamo, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je 17.07. 2019. godine za podrebe ministarstva saobracaja KS raspisala međunarodni tender za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa, a ukupan iznos planirane nabavke je 15 miliona eura.

Nakon što je objavljen tender za nabavku 25 novih trolejbusa za Kanton Sarajevo, bivša Vlada KS je na nastavku 33. sjednice održane 15. 08. 2019. godine “utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a za realizaciju Projekta “Javni prevoz Sarajevo””.

Obzirom da se Ugovorom o zajmu formalno zadužuje Federacija BiH dok se novac za nabavku prosljeđuje Kantonu Sarajevo kao krajnjem dužniku, na dnevnom redu 8. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 21. 11. 2019. godine našao se Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciji Projekta Javni prijevoz Sarajevo, te je isti i dobio podršku ovog zakonodavnog tijela.

U skladu sa Nenadićevim najavama, realizacija projekta kupovine novih trolejbusa u KS je nastavljena. Tako je 23. 04. 2020. godine održan online sastanak na kojem su pored Nenadića prisustvovali i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS, Nihada Glamoč, ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ministar finansija KS Jasmin Halebić te delagacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na čijem je čelu bila direktorica te institucije, Manuela Naessl.

Na sastanku su predstavnici Vlade KS potpisali ranije dostavljeni Ugovor o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekt “Javni prijevoz Sarajevo” ukupne vrijednosti 15 miliona eura, te su kako se navodi, dogovoreni detalji vezani za nabavku novih trolejbusa u vrijednosti od 15 miliona eura, ali i sanaciju tramvajske pruge u vrijednosti od 20 miliona EUR-aeura, kao i projekata izgradnje gradskih saobraćajnica i nabavke novih tramvaja sredstvima u ukupnom iznosu od 60 miliona eura.

Ovim Istinomjer obećanju Marija Nenadića koje se odnosi na nabavku novih vozila za javni prevoz u KS, te s tim vezi i nastavka realizacije na projektima saobraćaja naslijeđenim od prethodne Vlade daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti daljnje aktivnosti u tom smjeru.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!