Analize

Općina Ilidža: Treća godina mandata načelnika Nermina Muzura

Istinomjer iz predizbornog programa načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura (Narod i pravda), nazvanog “Ilidža, dom dobrih ljudi”, prati 87 obećanja. Na kraju treće godine mandata Muzur je ispunio dva obećanja, dok njih 36 nose ocjenu u progresu. Na još 34 obećanja zabilježili smo određene aktivnosti ka realizaciji, zbog čega su dobila ocjenu započeto. Na 15 obećanja ni nakon tri godine nije bilo koraka u realizaciji njihove implementacije.

Izvor: Općina Ilidža

Nakon što je u drugoj godini mandata Nermina Muzura, odnosno u maju 2022. godine, Općinsko vijeće Ilidža usvojilo Strategiju razvoja Općine Ilidža za period 2022–2027. godina, obećanje o usvajanju strategije razvoja ocijenjeno je ispunjenim. U tekućoj godini ispunjeno je još jedno obećanja – Uspostavljanje centra za zdravo starenje. Centar za zdravo starenje u naselju Lužani otvorio je vrata svojim korisnicima i korisnicama 2.8.2023. godine.

Najveći broj obećanja nosi ocjenu u progresu, njih 36, što je značajan rast u odnosu na prošlu godinu, kada je istu ocjenu nosilo 17 obećanja. Ovu ocjenu dobila su obećanja na kojima su vršene značajne aktivnosti ka realizaciji, a među njima se izdvajaju obećanja o obnovi trgova i pješačkih zona, sanaciji i izgradnji sportskih igrališta, kao i uređenju izletišta Stojčevac.

Centralni trg između Prve osnovne škole i Četvrte gimnazije svečano je otvoren 12.8.2023. godine. Prostire se na skoro 10.000 kvadratnih metara, dok su troškovi izgradnje iznosili oko 1,5 miliona KM. U sklopu rekonstrukcije uklonjeni su bespravno dograđeni objekti i postavljene nove ploče. Na obnovljenom trgu održano je više muzičkih priredbi (1, 2). Također, na početku Velike Aleje u oktobru ove godine svečano je otvoren obnovljeni Veliki park. Centralni dio parka čine četiri amfiteatra različitih dimenzija koja su posebno kreirana za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija.

Tokom prve tri godine mandata zabilježene su i značajne aktivnosti na sanaciji postojećih i izgradnji novih sportskih ploha i sportsko-rekreativnih centara. Između ostalih, sportsko-rekreativni centar “Emir Bogunić Čarli”, smješten uz obalu rijeke Željeznice, zvanično je otvoren 20.7.2023. godine. Centar površine oko 15.000 metara kvadratnih sastoji se od terena za košarku, odbojku na pijesku i mali fudbal, fitnes-sprava i tartan-staze za trčanje. Pored navedenog, centar sadrži i tri igrališta s mobilijarom za djecu, kao i igralište prilagođeno za djecu s poteškoćama u razvoju.

Općina Ilidža kontinuirano je tokom mandata realizovala javni poziv za (su)finansiranje projekata za mlade, stoga je i obećanje “Projekti podrške mladima” dobilo ocjenu u progresu. Tako je 2021. godine za ovu svrhu izdvojeno 21.000 KM, 2022. godine 60.000 KM, a 2023. godine 30.000 KM.

Početne aktivnosti zabilježene su na ukupno 34 obećanja načelnika Muzura, te su u skladu s tim ona dobila ocjenu započeto. Među njima se izdvajaju inicijalni radovi na izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice, izgradnji žičare Hrasnica – Igman, kao i stvaranju prostora koji će biti slobodna zona za organizaciju festivala i masovnih muzičkih događaja.

Početkom oktobra 2023. godine započela je izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, a podrazumijeva izgradnju oko 13 kilometara kolosijeka, dvije okretnice na Ilidži i u Hrasnici te po deset tramvajskih stanica u oba smjera. Izvođač radova je konzorcij dvije turske firme – “Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S.” i “Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S”.

Na kraju treće godine mandata iz Općine Ilidža za Istinomjer su istakli da “konstantno u toku godine vrše radove u zelenom pojasu oko rijeke Željeznice”, te su naveli da pribavljaju tehničku dokumentaciju za izgradnju pješačke staze na lijevoj obali rijeke Željeznice, kao i za projekat izgradnje šetnice od sportsko-rekreativnog centra u Butmiru do Otesa, čime je obećanje “Uređenje zelenog pojasa uz korito rijeke Željeznice” ocijenjeno kao započeto.

U slučaju 15 obećanja Muzura još uvijek se čeka poduzimanje mjera ka njihovoj implementaciji te stoga nose ocjenu nije započeto. Podsjećamo, na kraju druge godine mandata 24 obećanja dobila su ovu ocjenu.

Između ostalih, ni nakon tri godine mandata nisu zabilježene aktivnosti na izgradnji nove sportske dvorane u Sokolović-Koloniji, izgradnji novog saobraćajnog mosta koji će bolje povezati Butmir i Sokolović-Koloniju u blizini Mosta spasa, niti na izradi strategije održivog razvoja turizma na području općine Ilidža.

Pitajte Istinomjer!