U progresu

Projekti podrške mladima

Opštine: Ilidža

Posvećenost mladima bit će važan segment našeg programa. Osluškivat ćemo njihove potrebe, što smatramo strateškom važnošću kako za razvoj pojedinca, tako i za razvoj društva. U donošenju odluka konsultirat ćemo Vijeće mladih i uključivati njihove predstavnike u radna tijela za pitanja mladih.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Nakon što je u julu 2022. godine Općina Ilidža u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT raspisala Javni poziv udruženjima i fondacijama za dostavljanje projektnih prijedloga podrške mladima, u novembru su dodijeljena sredstva udruženjima koja su zadovoljila kriterije Javnog poziva.

FOTO: Facebook/Nermin Muzur

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić potpisali su 21. juna 2021. godine ugovor o dodjeli sredstava za realizaciju aktivnosti iz Strategije prema mladima na području općine Ilidža s akcionim planom za period 2020 – 2024. godina.

Tim ugovorom, kako stoji u saopćenju Općine, definirano je sljedeće:

– organizacija Dana otvorenih vrata, kada će se prezentirati ponude neformalnog obrazovanja i udruženja u svim srednjim školama na području općine Ilidža i organizacija kurseva stranih jezika i neformalnog obrazovanja za mlade

– organizacija edukativnih aktivnosti za razvoj ličnosti i intelektualnih vještina djece od četiri do 14 godina u okviru neformalnog obrazovanja

– organizacija redovnih aktivnosti za socijalno isključene mlade, osmišljene da razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, radne navike kojima će jačati svoju ličnost

– organizacija tematskih radionica u okviru neformalnog obrazovanja s ciljem osnaživanja mladih te provođenje edukacija o štetnom utjecaju droga i alkohola

– organizacija edukativnih predavanja i informativnih kampanja o neprihvatljivim oblicima ponašanja za mlade i za roditelje

– organizacija radionica na temu rješavanja konflikta mirnim putem

– organizacija sportskih info radionica kroz događaje, kao i “Kafa sa…” uspješnim sportistima i afirmiranim ličnostima

– organizacija edukativno-interaktivnih radionica o reproduktivnom zdravlju mladih za učenike osnovnih i srednjih škola

– održavanje radionice “ZAŠTO (NI)SAM AKTIVAN/NA?” za učenike završnih razreda srednjih škola.

Također, dogovoreno je da se provede obuka za vođenje aktivista i volontera u udruženjima, kao i promocija uspješnih priča aktivista s Ilidže. Aktivnosti će se realizirati u Obrazovno-razonodnom centru za mlade “Spajalica”.

Krajem oktobra 2021. godine svečano su potpisani ugovori s 43 osobe koje će u periodu od godinu steći svoje prvo radno iskustvo u Općini Ilidža, a među mladima koji će obaviti stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa nalaze se pravnici, ekonomiste, žurnaliste, arhitekte, politologe i druge struke.

U julu 2022. godine Općina Ilidža je u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT raspisala Javni poziv udruženjima i fondacijama za dostavljanje projektnih prijedloga podrške mladima. Riječ je o 60.000 KM udruženih sredstava Instituta za razvoj mladih KULT i Općine Ilidža.

Javni poziv uslijedio je nakon što su generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur u maju potpisali ugovor o partnerstvu putem kojeg će biti osiguran novac za projekte omladinskih organizacija s područja ove općine. Ove aktivnosti dio su inicijative Capacity Building Works, koju podržava Vlade Švicarske, a provodi Institut za razvoj mladih KULT.

Općina Ilidža dodijelila je sredinom novembra 2022. godine sredstva udruženjima koja su zadovoljila kriterije Javnog poziva za (su)finansiranje projekata podrške mladima iz budžeta za 2022. godinu za ukupno 14 projekata.

Od samog početka našeg rada mnogo pažnje posvetili smo mladima, a podrška ovoj kategoriji našeg stanovništva će ostati naše opredjeljenje. Upravo zbog toga smo još u maju odlučili udružiti snage s KULT-om i objediniti finansijska sredstva za podršku projektima koji se odnose na mlade.

Nermin Muzur, 17.11.2022.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!