U progresu

Projekti podrške mladima

Opštine: Ilidža

Posvećenost mladima bit će važan segment našeg programa. Osluškivat ćemo njihove potrebe, što smatramo strateškom važnošću kako za razvoj pojedinca, tako i za razvoj društva. U donošenju odluka konsultirat ćemo Vijeće mladih i uključivati njihove predstavnike u radna tijela za pitanja mladih.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Općina Ilidža je kontinuirano tokom mandata realizovala javni poziv za (su)finansiranje projekata za mlade. Tako je 2021. godine za ovu svrhu izdvojeno 21.000 KM, 2022. godine 60.000 KM, a 2023. godine 30.000 KM.

FOTO: Facebook/Nermin Muzur

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić potpisali su 21. juna 2021. godine ugovor o dodjeli sredstava za realizaciju aktivnosti iz Strategije prema mladima na području općine Ilidža s akcionim planom za period 2020 – 2024. godina.

Tim ugovorom, kako stoji u saopćenju Općine, definirano je sljedeće:

 • organizacija Dana otvorenih vrata, kada će se prezentirati ponude neformalnog obrazovanja i udruženja u svim srednjim školama na području općine Ilidža i organizacija kurseva stranih jezika i neformalnog obrazovanja za mlade
 • organizacija edukativnih aktivnosti za razvoj ličnosti i intelektualnih vještina djece od četiri do 14 godina u okviru neformalnog obrazovanja
 • organizacija redovnih aktivnosti za socijalno isključene mlade, osmišljene da razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, radne navike kojima će jačati svoju ličnost
 • organizacija tematskih radionica u okviru neformalnog obrazovanja s ciljem osnaživanja mladih te provođenje edukacija o štetnom utjecaju droga i alkohola
 • organizacija edukativnih predavanja i informativnih kampanja o neprihvatljivim oblicima ponašanja za mlade i za roditelje
 • organizacija radionica na temu rješavanja konflikta mirnim putem
 • organizacija sportskih info radionica kroz događaje, kao i “Kafa sa…” uspješnim sportistima i afirmiranim ličnostima
 • organizacija edukativno-interaktivnih radionica o reproduktivnom zdravlju mladih za učenike osnovnih i srednjih škola
 • održavanje radionice “ZAŠTO (NI)SAM AKTIVAN/NA?” za učenike završnih razreda srednjih škola.

Također, dogovoreno je da se provede obuka za vođenje aktivista i volontera u udruženjima, kao i promocija uspješnih priča aktivista s Ilidže. Aktivnosti će se realizirati u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica.

Krajem oktobra 2021. godine svečano su potpisani ugovori s 43 osobe koje će u periodu od godinu steći svoje prvo radno iskustvo u Općini Ilidža, a među mladima koji će obaviti stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa našli su se pravnici, ekonomiste, žurnaliste, arhitekte, politologe i druge struke. Ovakvi javni pozivi realizovani su i 2022, odnosno 2023. godine. 

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2021. godinu, na stavku Budžet za mlade-Implementacija strategije prema mladima utrošeno je 42.200 KM, dok je na stavku Transfer neprofitnim organizacijama-obrazovanje i mladi utrošeno 52.840 KM. 

Početkom decembra 2022. godine, kako su izvijestili iz Općine Ilidža, naklonjenost općine kao lokalne zajednice prema mladima prepoznao je Institut za razvoj mladih KULT, te je načelniku Nerminu Muzuru uručena zahvalnica.

Prema izvještaju o izvršenju budžeta Općine Ilidža za 2022. godinu, na stavku Budžet za mlade-Implementacija strategije prema mladima utrošeno je 88.500 KM, dok je na stavku Transfer neprofitnim organizacijama-obrazovanje i mladi utrošeno 52.840 KM.

U junu 2023. godine iz općinske uprave izvijestili su da će na Ljetnoj pozornice na Ilidži, u sklopu 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, a koji je podržala i Općina Ilidža, od 18. do 22. jula 2023. godine biti prikazano pet filmova iz programa OFF Generation Features i OFF Screen, s kapacitetom od 400 mjesta.

Iz Općine Ilidža za Istinomjer su 27.11.2023. godine naveli da su u skladu sa Strategijom prema mladima sa akcionim planom za period 2020-2024. godine realizovani projekt “Podrška reformi obrazovanja u dijelu inkluzivne nastave“ koji se provodi kroz rad volonterskog tima (četiri člana) s ciljem da se ostvari pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, te da se mladi nezaposleni stručnjaci s područja općine Ilidža angažuju na društveno-koristan način i dobiju mogućnost za profesionalnu afirmaciju.

Također, iz Općine su naveli da je realizovana pomoć bibliotekama u obogaćivanju knjižnog fonda nabavkom novijih izdanja i literature za mlade ljude, osigurana besplatna članarina, te da je niz aktivnosti organizovan u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica (radionice o zdravlju i promocija zdravih životnih stilova, obuke za aktiviste i volontere u udruženjima i promocija uspješnih priča aktivista sa Ilidže, kursevi stranih jezika za mlade i druge). 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


  Pitajte Istinomjer!