U progresu

Uređenje Stojčevca kao prostora za novi centar za sport i rekreaciju

Opštine: Ilidža

U planu je projekt uređenja Stojčevca kao prostora za novi centar za sport i rekreaciju.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Tokom mandata načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura, zabilježene su brojne aktivnosti na uređenju izletišta Stojčevac, među kojima su i postavljanje javne rasvjete, asfaltiranje puteva, obnova klupa i kanti za smeće, postavljanje drvene staze i sprava za treniranje, kao i izgradnja terena za basket.

Izvor: Općina Ilidža

Krajem septembra 2023. godine, na izletištu Stojčevac završena je izgradnja dva nova terena za basket, a načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je tom prilikom najavio kako će u skorije vrijeme sportska ploha na Stojčevcu dobiti dodatne sadržaje.

Spremna je podloga za umjetnu travu i teren za mali fudbal te će se vrlo brzo, zahvaljujući ovom projektu, steći svi uslovi da se od naredne godine Memorijalni turnir u malom fudbalu “Gigi i Haris” vrati na Stojčevac, odakle je i krenuo. Neka naši sportski tereni budu mjesto gdje ćemo zajedno stvarati divne sportske trenutke i uspomene.

Nermin Muzur, 27.9.2023.

Prethodno je, u junu 2023. godine, u organizaciji Općine Ilidža održano je drugo izdanje humanitarne trke Stojčevac 5K, a u martu je održana dvodnevna akcija proljetnog čišćenja izletišta Stojčevac, u kojoj su učestvovali uposlenici JP Ilidža, KJU za zaštićena područja Sarajevo, KJKP Park i povjerenici Službe civilne zaštite Općine Ilidža.

Iz Općine Ilidža za Istinomjer su u decembru 2021. godine naveli da su “osigurana finansijska sredstva i provedena javna nabavka za uređenje saobraćajnica i sadržaja na lokalitetu Stojčevca”. U odgovoru su također naveli i da je “upućen zahtjev višim nivoima vlasti kako bi Stojčevac bio dat na upravljanje Općini Ilidža i kako bi se stekli uslovi za uređenje istog”.

Općina Ilidža, u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvom saobraćaja KS, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS te Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja započela je 7. januara 2022. godine projekat rekonstrukcije Ulice Stojčevac, kao i asfaltnih puteva na samom Stojčevcu.

Nakon 25 godina propadanja, uprkos činjenici da je zimski period, odlučno smo krenuli u projekt rekonstrukcije ulice Stojčevac, asfaltnih puteva na samom Stojčevcu, kao i ceste koja ga povezuje s Velikom alejom. Kroz realizaciju ovog projekta, koji smo označili kao jedan od najvažnijih u narednom periodu, Stojčevac će prestati biti “slučaj”, kako je često nazivan u postratnom periodu.

Nermin Muzur, 7.1.2022.

Sredinom marta 2022. godine na izletištu Stojčevac postavljena je i javna rasvjeta, a krajem mjeseca iz Općine Ilidža je poručeno da su započeti i asfaltni radovi na uređenju ulica unutar izletišta.

Uređenje parka Stojčevac se nastavilo u maju 2022. godine kada je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao Sporazum za sufinansiranje uređenja kompleksa Stojčevac sa direktorom Kantonalne Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asadom Jeleškovićem.  Direktor Jelešković je istakao da će sadržaji koji će se postavljati na ovom području biti u skladu s okruženjem, a neki od njih su sami po sebi atrakcija, kao što će biti drvena staza koja će okruživati jezero. 

Projekat ugradnje i obogaćivanja izletišta Stojčevac novim parkovskim mobilijarom realizovalo je KJKP Park u junu, kada je ova lokacija obogaćena za ukupno 80 novih parkovskih klupa i 60 korpi za sitni otpad. Istog mjeseca izvršeno je i hortikulturalno uređenje izletišta Stojčevac novim sadnicama ukrasnog grmlja.

Humanitarnom trkom Stojčevac 5K i koncertom Harija Mata Harija, 25.6.2022. godine svečano je obilježeno uređenje izletišta Stojčevac.

Početkom augusta 2022. godine iz Općine Ilidža je saopšteno da su na Stojčevcu instalirane sprave za treniranje i staza uz jezero koja se proteže od nekadašnjeg ugostiteljskog objekta pa sve do puta koji vodi ka izvoru koji puni jezero.

Do kraja 2022. godine na Stojčevcu je završeno asfalitranje pješačkih staza, a načelnik Muzur rekao je da će se radovi nastaviti i u narednoj godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!