U progresu

Uređenje Stojčevca kao prostora za novi centar za sport i rekreaciju

Opštine: Ilidža

U planu je projekt uređenja Stojčevca kao prostora za novi centar za sport i rekreaciju.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajne aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Tokom 2022. godine na izletištu Stojčevac postavljena je javna rasvjeta, asfaltirani putevi, obnovljene klupe i kante za smeće, postavljena drvena staza i sprave za treniranje.

Izvor: Facebook/Stojčevac 5K

U aprilu 2021. godine, u posjeti općinskom načelniku Nermin Muzuru bio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. Na sastanku je dogovoreno da će se “u narednom periodu”, između ostalog, realizirati i projekat “Ulice Stojčevac“.

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da su “u 2021. godini osigurana finansijska sredstva i provedena javna nabavka za uređenje saobraćajnica i sadržaja na lokalitetu Stojčevca”, te je “upućen zahtjev višim nivoima vlasti kako bi Stojčevac bio dat na upravljanje Općini Ilidža i kako bi se stekli uslovi za uređenje istog”.

Općina Ilidža, u saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstvom saobraćaja KS, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS te Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja započela je 7. januara 2022. godine projekat rekonstrukcije Ulice Stojčevac, kao i asfaltnih puteva na samom Stojčevcu.

Nakon 25 godina propadanja, uprkos činjenici da je zimski period, odlučno smo krenuli u projekt rekonstrukcije ulice Stojčevac, asfaltnih puteva na samom Stojčevcu, kao i ceste koja ga povezuje s Velikom alejom. Kroz realizaciju ovog projekta, koji smo označili kao jedan od najvažnijih u narednom periodu, Stojčevac će prestati biti “slučaj”, kako je često nazivan u postratnom periodu.

Nermin Muzur, 7.1.2022.

Sredinom marta 2022. godine na izletištu Stojčevac postavljena je i javna rasvjeta, a krajem mjeseca iz Općine Ilidža je poručeno da su započeti i asfaltni radovi na uređenju ulica unutar izletišta.

Uređenje parka Stojčevac se nastavilo u maju 2022. godine kada je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao Sporazum za sufinansiranje uređenja kompleksa Stojčevac sa direktorom Kantonalne Javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asadom Jeleškovićem.  Direktor Jelešković je istakao da će sadržaji koji će se postavljati na ovom području biti u skladu s okruženjem, a neki od njih su sami po sebi atrakcija, kao što će biti drvena staza koja će okruživati jezero. 

Projekat ugradnje i obogaćivanja izletišta Stojčevac novim parkovskim mobilijarom realizovalo je KJKP Park u junu, kada je ova lokacija obogaćena za ukupno 80 novih parkovskih klupa i 60 korpi za sitni otpad. Istog mjeseca izvršeno je i hortikulturalno uređenje izletišta Stojčevac novim sadnicama ukrasnog grmlja.

Humanitarnom trkom Stojčevac 5K i koncertom Harija Mata Harija, 25.6.2022. godine svečano je obilježeno uređenje izletišta Stojčevac.

Početkom augusta 2022. godine iz Općine Ilidža je saopšteno da su na Stojčevcu instalirane sprave za treniranje i staza uz jezero koja se proteže od nekadašnjeg ugostiteljskog objekta pa sve do puta koji vodi ka izvoru koji puni jezero.

Do kraja godine na Stojčevcu je završeno asfalitranje pješačkih staza, a načelnik Muzur rekao je da će se radovi nastaviti i u narednoj godini.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!