Započeto

Obnova trgova i pješačkih zona na način da će biti osnova za izgradnju novih podzemnih garaža, iznad kojih će biti funkcionalna mjesta okupljanja građana

Opštine: Ilidža

Obnovit ćemo trgove i pješačke zone na način da će biti osnova za izgradnju novih podzemnih garaža, iznad kojih će biti funkcionalna mjesta okupljanja građana.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Iz Općine Ilidža su za Istinomjer 12. decembra 2021. godine naveli da je “u toku implementacija niza projekata kada je u pitanju izgradnja trgova i pješačkih zona”:

Tokom 2021. godine vršena je prprema projektne dokumentacije, a 2021. godini će se pristupiti realizaciji uređenja modernog trga između Prve osnovne škole i IV gimnazije sa modernim i adekvatnim sadržajem za čiju implementaciju su osigurana finansijska sredstva. Također, u planu je izgradnja najduže pješačke i biciklističke zone koja bi povezala Ilidžu, Blažuj, Vrelo Bosne i Veliku Aleju. U 2021. godini su osigurana finansijska sredstva i provedena javna nabavka za uređenje saobraćajnica i sadržaja na lokalitetu Stojčevca. Takođe, realiziran je pilot projekat u 2021.godini koji se odnosi na uspostavljanje pješačke zone u Rustempašinoj ulici (centralni dio Ilidže) te je navedena ulica zatvrana za saobraćaj vikendom. Cilj je da nakon pripreme potrebne dokumentacije, ova ulica bude pješačka zona i jedan od najvećih trgova u Kantonu Sarajevu gdje bi se održavali koncerti i druge manifestacije. Takođe, tokom zatvaranja za saobraćaj Rustempašine ulice, u proteklom periodu su realizirane aktivnosti na ovom lokalitetu za građane.

Općina Ilidža, 12.12.2021.

Načelnik Općine Ilidža saopćio je 30. maja 2022. godine da su na šetnici između Prve osnovne škole i Četvrte gimnazije uklonjeni bespravno dograđeni objekti i raspisan tender za izvođača radova na projektu izgradnje trga.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!