Započeto

Izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Opštine: Ilidža

Radit će se na izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica te žičare Hrasnica – Igman.

Izvor: NAŠ PLAN ZA ILIDŽU 2020–2024: Ilidža, dom dobrih ljudi

Početkom oktobra 2023. godine konačno je započela izgradnja tramvajske pruge Ilidža –  Hrasnica, a podrazumijeva izgradnju oko 13 kilometara kolosijeka, dvije okretnice na Ilidži i u Hrasnici te po deset tramvajskih stanica u oba smjera.

Izvor: Vlada KS

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je na sastanku s načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom 5.2.2021. godine “da je Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo planiralo sredstva za izgradnju tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica u budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu te da su već poduzeti prvi koraci u realizaciji ovog projekta”.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je 1. aprila 2021. godine Odluku o usvajanju kapitalnog projekta “Izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica”, u ukupnom iznosu od 46 miliona KM.

Sredinom novembra 2021. godine tadašnji premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisali su mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) s Matteom Colangeliom, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan, za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice.

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je plan nabavki za proširenje tramvajske mreže do Hrasnice te je 9. decembra 2021. godine objavila generalno obavještenje za izvođače radova i konsultante.

Nekoliko dana kasnije raspisan je tender za usluge nadzora na projektu izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, a tender za izvođača radova raspisan je 10. marta 2022. godine putem EBRD-ovog portala za e-nabavku. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda izvođača radova bio je 9. maj, ali je, zbog zahtjeva potencijalnih ponuđača, krajem aprila taj rok produžen na 30. maj 2022. godine.

U okviru pripremnih radova, sredinom marta 2022. godine s trase tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica uklonjene su posađene voćke koje su putem mjesnih zajednica podijeljene stanovnicima/ama Ilidže.

Adnan Šteta je 9.8.2022. godine rekao da konsultanti EBRD-a još uvijek provjeravaju dokumentaciju četiri kompanije koje su se prijavile na tender te da se očekuje da će radovi početi do kraja godine.

U septembru 2022. godine izabran je izvođač radova, a u pitanju je konzorcij dvije turske firme – “Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S.” i “Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.S”.

Vlada FBiH je u oktobru 2022. godine utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za realizaciju projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica u iznosu 25.000.000 eura. Kako su naveli iz Vlade FBiH, sredstva trebaju biti korištena za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će biti priključen na postojeće tramvajske pruge, kao i polukružnog skretanja u Hrasnici, te za izgradnju približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

Nakon Vlade FBiH, narednog mjeseca i Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu na projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, vrijedan 25 miliona eura. Iz Vijeća ministara istakli su očekivanja da će ovaj projekt biti završen do 31. decembra 2025. godine.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur saopćio je 7.8.2023. godine da su postavljanjem gradilišta na parkingu u neposrednoj blizini tramvajske okretnice na Ilidži započeli pripremni radovi na projektu izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

Konačno, 4.10.2023. godine izgradnja tramvajske pruge je započela, a podrazumijevat će izgradnju oko 13 kilometara kolosijeka, dvije okretnice na Ilidži i u Hrasnici te po deset tramvajskih stanica u oba smjera. Iz Vlade KS tom prilikom naveli su da je očekivani rok za završetak izgradnje tramvajske pruge 18 mjeseci, a vrijednost projekta je 25 miliona eura bez PDV-a.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!