Analize

Neistine tvrdnje dominante na Istinomjeru u prethodnoj sedmici

U sedmici iza nas na Istinomjeru dominiraju neistinite tvrdnje izabranih i imenovanih zvaničnika/ca i dužnosnika/ca izvršne i zakonodavne vlasti. Među ocjenama su se našle i dvije istine, jedan nedosljedan stav te je najavljena rasprava u Domu naroda PSBiH.

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je da je BDP Rumunije u 2007. godini iznosio 20% od evropskog prosjeka i da je danas na nivou EU te da je Bugarska “uduplala” prosječne plate u četverogodišnjem periodu. S obzirom na to da se podaci Svjetske banke o BDP-u po glavi stanovnika u odnosu na prosjek EU ne poklapaju s onima koje je iznio Elmedin Konaković te da prosječna plata u Bugarskoj ni u jednom četverogodišnjem periodu od 2008. godine do danas nije udvostručena, navedena tvrdnja ocijenjena je neistinitom.

S druge strane, tvrdnja Elmedina Konakovića da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 11. zemlja po investiranju u BiH ocijenjena je kao istinita. Prema ukupnom iznosu investicija i zahvaljujući odlivu investicija Rusije i Luksemburga iz BiH, UAE zauzimaju 11. mjesto država po ukupnom iznosu investicija u BiH.

Istinitom je ocijenjena i tvrdnja ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je putem društvene mreže X reagovao na tvrdnju iznesenu u saopštenju MVP-a BiH da je Ministarstvo sigurnosti BiH nadležno za proces evakuacije bh. državljana/ki iz Gaze. Pozivajući se na Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Nešić je ustvrdio da je zaštita državljana/ki BiH koji/3 su na privremenom boravku u inostranstvu u nadležnosti MVP-a BiH, čemu svjedoči član 8. navedenog zakona.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Skopljak (SDA) govorio je o nezavidnoj putnoj cestovnoj infrastrukturi u Tuzlanskom kantonu, ustvrdivši da Uprava JP Ceste FBiH još uvijek nije smijenjena, odnosno da su članovi SDA još uvijek u upravljačkim strukturama. Suprotno riječima Skopljaka, Vlada FBiH imenovala je novu upravu JP Ceste FBiH u kojoj ne sudjeluju članovi SDA, pa je navedena tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Tvrdnja Sanje Vulić, zastupnice u Predstavničkom domu PSBiH, da je “trojka” sastavljena većinom od bivšeg kadra SDA također je ocijenjena neistinitom, s obzirom na činjenicu da su samo kadrovi NiP-a u PSBiH i Vijeću ministara BiH bili članovi SDA, dok ostali ministri, zastupnici i delegati koji dolaze iz stranaka “trojke” nisu.

Kako je diskusija o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ponovo aktuelizovana na bh. političkoj sceni, o ovoj temi govorio je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara (Narod i pravda) koji je ustvrdio da je uslov za izmjene državnog Ustava dvotrećinska većina u oba doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH). Za izmjene Ustava BiH u Predstavničkom domu potrebna je saglasnost dvije trećine prisutnih zastupnika/ca koji/e su glasali/e, ali ovo nije slučaj i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kako je Aljoša Čampara ustvrdio, pa je, shodno tome, navedena tvrdnja ocijenjena neistinitom.

Tvrdnja još jedne zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinje u Domu naroda Parlamenta FBiH Belme Kapo (SDP BiH) da Dom naroda Parlamenta FBiH održava najmanje jednu sjednicu mjesečno ocijenjena je neistinitom, s obzirom na činjenicu da je od januara ove godine do danas Dom naroda Parlamenta FBiH održao konstituirajuću sjednicu, tri vanredne i četiri redovne sjednice.

Komentarišući migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini, naročito u Unsko-sanskom kantonu (USK), premijer USK izjavio je da svih “105 policijskih agencija” mora raditi po pitanju regulisanja migracija. Shodno podacima, prema kojima u BiH postoji 16 policijskih agencija na svim nivoima vlasti i šest institucija koje im pružaju podršku ili obavljaju slične aktivnosti, Istinomjer je navedenu tvrdnju Mustafe Ružnića ocijenio neistinitom.

Neistinitom smo ocijenili i tvrdnju predsjednika SDS-a Milana Miličevića da je zaduženost RS “gotovo 60% BDP-a”, s obzirom na to da je ukupni dug RS iznosio 42,01% BDP-a u 2022. godini.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA Bakir Izetbegović iznio je stav da se u izbornoj godini ne može mijenjati Izborni zakon. Međutim, u periodu od 2014. godine pa do Općih izbora 2022. godine, suprotno sadašnjem stavu, Bakir Izetbegović je tokom izbornih godina učestvovao u pregovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, pa je, shodno tome, ovaj njegov stav ocijenjen nedosljednim.

Upitan da prokomentariše pismo dijela državnih parlamentaraca iz Republike Srpske u kojem predstavljaju svoje viđenje političke situacije u BiH, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović je, umjesto komentara, najavio raspravu u Parlamentu. Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 23. novembar, ali u objavljenom dnevnom redu nije navedena tačka koja bi se bavila temama navedenim u pismu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!