Neistina

Kapo ponovo o dinamici rada Doma naroda Parlamenta FBiH

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo (SDP BiH) gostovala je 15.11.2023. godine u programu Federalne televizije. Govoreći o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, Kapo je ponovila tvrdnju o dinamici rada Doma naroda Parlamenta FBiH, koju je Istinomjer početkom oktobra ove godine ocijenio neistinitom.

Izvor: Facebook/Belma Kapo

Kapo je ustvrdila da ovaj saziv Doma naroda Parlamenta FBiH održava najmanje jednu sjednicu mjesečno:

Mi imamo najmanje jednu sjednicu Doma naroda mjesečno, bilo je perioda kada smo imali i više, i te sjednice se odvijaju dosta brzo, nema zastoja, nema spektakularnih prepucavanja koja se dešavaju u KS. Dosta dobro gospodin Martinović vodi te sjednice.

Belma Kapo, 15.11.2023.

Podsjećamo, Kapo je sličnu tvrdnju iznijela 4.10.2023. godine, također u programu Federalne televizije:

Što se tiče Doma naroda federalnog Parlamenta, on odlično radi, svaki mjesec imamo najmanje jednu sjednicu.

Belma Kapo, 4.10.2023.

Nakon Općih izbora 2022. godine, Centralna izborna komisija je na 105. sjednici, održanoj 30.12.2022. godine, potvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Aktuelni saziv Doma naroda održao je do danas konstituirajuću sjednicu, tri vanredne i četiri redovne sjednice.

Konstituirajuća i prva vanredna sjednica održane su u januaru 2023. godine, dok je druga vanredna sjednica održana polovinom februara. Na prvoj vanrednoj sjednici odlučivalo se, između ostalog, o budžetu FBiH za 2023. godinu i izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2022. godinu. Na drugoj vanrednoj sjednici izjašnjavalo se, pored ostalog, o listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

Prva redovna sjednica održana je 30.3.2023. godine, a naredna redovna sjednica održana je tri mjeseca kasnije, krajem juna. Treća redovna sjednica održana je 31.7.2023, dok je četvrta redovna sjednica održana 5.10.2023.

Posljednja (treća vanredna) sjednica održana je 31.10.2023. godine, a na njoj se, između ostalog, izjašnjavalo o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

Dakle, Dom naroda FBiH u aprilu i maju, kao i u augustu i septembru, nije održavao sjednice. Pored toga, uzme li se u obzir ukupan broj održanih sjednica i datum konstituisanja Doma naroda FBiH, ovaj dom nije ni u prosjeku održavao jednu sjednicu mjesečno.

S obzirom na činjenicu da od januara ove godine do danas Dom naroda Parlamenta FBiH nije održavao “najmanje jednu sjednicu mjesečno”, kako je ustvrdila delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Belma Kapo, Istinomjer njenu tvrdnju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!