Neispunjeno

Niti komentira, nit rasprave otvara: Dragan Čović

Upitan da prokomentariše pismo dijela državnih parlamentaraca iz Republike Srpske, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović, umjesto komentara, najavio je raspravu u Parlamentu na temu sigurnosti.

Screenshot: RTV HB

Jedan dio zastupnika i delegata Parlamenta BiH iz reda srpskog naroda uputio je Evropskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem predstavljaju svoje viđenje političke situacije u BiH, iznoseći pritom tvrdnje o terorističkim ćelijama u BiH.

Nakon zasjedanja Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH održanog u Mostaru 13.11.2023, predsjednik ovog tijela Dragan Čović odgovarao je na pitanja medija. Upitan da prokometariše navode iz pisma, Čović je rekao da se o tome treba raspravljati u Parlamentu.

Pa ne bih komentirao jer to nema smisla komentirati. Dijelmično sam upoznat sa onim što su kolege parlamentarci uputili. Ali, osobno, mislim da je to tema za unutarnju političku scenu koju moramo otvoriti na parlamentarnoj raspravi. Idući tjedan su i Dom naroda 23. i Zastupnički dom; ja sam siguran da ćemo u Domu naroda otvoriti ta pitanja da zajednički raspravimo, to je sigurnosno pitanje Bosne i Hercegovine i ne samo ono što dugo vremena pričamo o spavačima, pod navodnicima, ili kako će to neko nazvati, nego i svim drugim ugrozama koje potencijalno postoje ispred nas.

Dragan Čović, 13.11.2023.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 23. novembar održana je kako je i najavljeno. Na početku svake prve sjednice Doma naroda u mjesecu, u skladu s članom 155. stav (1) Poslovnika Doma naroda, delegati mogu usmeno postavljati pitanja članovima Vijeća ministara BiH prije rasprave o dnevnom redu.

Pitanje je postavio i Čović, a ticalo se zaštite povratnika, imajući u vidu nedavno ubistvo povratnika Marka Mišića na porodičnom imanju u Brezici kod Dervente. Čović je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH tražio informaciju šta to ministarstvo poduzima na zaštiti povratnika. S obzirom na to da ministar Sevlid Hurtić nije bio prisutan, pitanje će biti upućeno pisanim putem.

U dnevnom redu objavljenom prije sjednice nije navedena tačka tokom koje bi se delegati bavili sigurnošću i sigurnosnim problemima u BiH, za koje i sam Čović tvrdi da postoje. Dnevni red nije dopunjen na sjednici.

Čović je izbjegao komentar pisma parlamentaraca najavom da će se o tome raspravljati na sjednici Doma naroda 23.11. S obzirom na to da se nikakva rasprava na temu “terorističkih ćelija i “spavača” nije vodila na sjednici 23.11.2023. godine, obećanje prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića ocjenjujemo neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!