Neistina

U Bosni i Hercegovini postoji 16 policijskih agencija

Gost jutarnjeg programa Federalne televizije 16.11.2023. godine bio je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Pored odnosa Narodnog evropskog saveza (NES) sa Strankom demokratske akcije (SDA), Ružnić je komentarisao i migrantsku krizu u USK.

Foto: Zlatan Čekić

Govoreći o stanju ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini, naročito u ovom kantonu, premijer USK izjavio je da svih “105 policijskih agencija” mora raditi po pitanju regulisanja migracija.

Moraju sve obavještajne, sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini moraju biti uključene. Ja često ponavljam: mi imamo nekoordiniran policijski sistem, i tog tipa, preko 105 policijskih agencija, svi moraju biti uključeni u tom pravcu, moramo svi raditi.

Mustafa Ružnić, 16.11.2023.

Prema podacima Centra za sigurnosne studije BiH (CSS BiH), u Bosni i Hercegovini postoji 16 policijskih agencija na svim nivoima vlasti i šest institucija koje im pružaju podršku ili obavljaju slične aktivnosti.

Kako je navedeno u izvještaju CSS-a, “u policijskim agencijama na svim nivoima vlasti, postoje odjeli (jedinice) za unutrašnju kontrolu koji se nalaze, uglavnom, u okviru jedinica za profesionalne standarde” koji su nadležni za vođenje internih istraga (postupaka) po predstavkama građana o nepriličnom ili protivzakonitom ponašanju policijskih službenika.

Od ukupno 16 agencija, koliko ih postoji u BiH, u Republici Srpskoj djeluje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, smješteno u Banjaluci, dok u Brčko distriktu BiH djeluje Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na nivou Federacije BiH, u deset kantona nalazi se po jedno kantonalno ministarstvo unutrašnjih/unutarnjih poslova i Federalna uprava policije sa sjedištem u Sarajevu.

Na nivou Bosne i Hercegovine djeluju Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i Granična policija Bosne i Hercegovine, obje smještene u Sarajevu, te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Na teritoriji Republike Srpske postoji deset policijskih uprava koje ukupno broje 81 policijsku stanicu, dok na teritoriji Federacije BiH djeluje oko 40 policijskih uprava s 80 policijskih stanica.

Shodno navedenim podacima, prema kojima u BiH ne postoji preko 105 policijskih agencija, Istinomjer tvrdnju Mustafe Ružnića da je to slučaj ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!