Neistina

Zaduženost Republike Srpske ne iznosi 60% BDP-a

Predsjednik SDS-a Milan Miličević pisao je na svom Facebook profilu 16. novembra 2023. godine o ekonomskim statistikama u Republici Srpskoj, pritom iznijevši neistinitu tvrdnju o zaduženosti ovog entiteta naspram bruto društvenog proizvoda (BDP).

Izvor: Facebook/Milan Miličević

Miličević je naveo da RS ne može priuštiti nova zaduživanja, budući da je trenutna zaduženost entiteta “gotovo 60% BDP-a”:

Republika Srpska neće napredovati uz nove kredite za vraćanje prethodnih kredita uzetih ne za razvoj već za potrošnju, povećanje poreza ili štampanje novca. Sa zaduženošću od gotovo 60% bruto društvenog proizvoda, Republika Srpska ne može sebi priuštiti nova zaduživanja, pogotovo ona koja ne doprinose razvoju.

Milan Miličević, 16.11.2023

Istinomjer je nedavno slične tvrdnje premijera RS Radovana Viškovića o zaduženju i otplati dugova RS ocijenio neistinitim.

Prema Informaciji o dugu RS za 2022. godinu, koja je u Narodnoj skupštini RS usvojena u augustu ove godine, na kraju 2022. godine stanje ukupnog duga Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosilo je 6.292,53 miliona KM, odnosno 44,19% BDP-a. Stanje javnog duga RS iznosilo je 5.343,71 milion KM, odnosno 37,53% BDP-a.

Prema kvartalnom izvještaju o javnom dugu Bosne i Hercegovine koji objavljuje Ministarstvo finansija BiH, na kraju drugog kvartala, odnosno 30. juna 2023. godine, ukupni dug RS iznosio je 6.106,66 miliona KM, odnosno 42,01% BDP-a u 2022. godini.

Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske prepoznaje ukupan dug i javni dug RS. Ukupan dug ovog entiteta na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 60% ostvarenog BDP-a u toj godini.

Shodno navedenom, tvrdnju Milana Miličevića da je zaduženost RS “gotovo 60% BDP-a” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!