Neistina

“Trojka” nije sastavljena “većinom od bivšeg kadra SDA”

Komentarišući pismo koje su pojedini zastupnici iz Predstavničkog doma PSBiH uputili zvaničnicima i institucijama EU i SAD-a, zastupnica u istom domu Sanja Vulić iznijela je i neistinitu tvrdnju o koaliciji tzv. trojke.

Izvor: Sanja Vulić / Facebook

Vulić je tako ustvrdila da je ova koalicija sastavljena od bivšeg kadra Stranke demokratske akcije (SDA).

“Trojka” i jeste sastavljena većinom od bivšeg kadra SDA i u suštini nastavlja politiku te stranke iz koje su iznikli. S obzirom da u SDA nisu mogli da dobiju pozicije koje su toliko željeli, napravili su neke svoje male partije sa novim nazivima ali istom politikom.

Sanja Vulić, 16.11.2023.

Pismo je upućeno relevantnim predstavnicima institucija EU, Savjeta Evrope i SAD-a. Pismo je upućeno i svim evroparlamentarcima, kongresmenima i senatorima te ministrima spoljnih poslova država članica EU. Potpisnici pisma su Denis Zvizdić, član Kolegija PD PSBiH, Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a BiH, Nihad Omerović, predsjedavajući Kluba NIP-a, Sabina Ćudić, predsjedavajuća Kluba Naše stranke – BHI KF, i poslanici Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević- Dizdarević, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Jasmin Imamović, Albin Muslić i Predrag Kojović. Kako su naveli, cilj je pisma upoznati evropske i američke zvaničnike s aktuelnom političko-bezbjednsonom situacijom u BiH. Prethodno su državni parlamentarci iz stranaka koje dolaze iz RS poslali pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli da je BiH “već dugo utočište radikalnih islamista”.

Tzv. koaliciju “trojke” čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP-BiH), Narod i pravda (NiP) te Naša stranka. Od ove tri partije jedino je NiP osnovan u martu 2018. godine nakon što je njen lider Elmedin Konaković prethodno te godine napustio Stranku demokratske akcije (SDA).

Kako se navodi na zvaničnoj internet-stranici SDP-a BiH, ova partija svoje korijene vezuje za Socijaldemokratsku stranku BiH, osnovanu 1909. godine, dok je svoj kontinuitet nastavila i u periodu 1992–1995. godina te nakon toga u okvirima provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naša stranka formirana je kao novi politički subjekt 2008. godine, a kako navode na svojoj zvaničnoj web stranici, članica je Savjeta Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE) – evropske porodice socijal-liberalnih i liberalnih političkih stranaka koja ima svoje zastupnike u Europskom parlamentu.

Iz stranaka “trojke” u radu Vijeća ministara BiH participiraju ministar odbrane Zukan Helez (SDP BiH), ministar prometa i komunikacija Edin Forto (NS) i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP), koji je jedini bio član SDA.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine svaka stranka članica “trojke” ima vlastiti poslanički klub. Poslanici Naše stranke u ovom domu su Sabina Ćudić i Peđa Kojović koji nikada nisu bili članovi SDA. Također, ni poslanici SDP-a BiH u istom domu nikada nisu bili članovi SDA, a ovaj klub čine: Saša Magazinović (predsjedavajući Kluba), Rejhana Dervišević (zamjenica predsjedavajućeg Kluba), Albin Muslić, Jasmin Imamović i Ermina Salkičević-Dizdarević.

Klub poslanika NiP-a u Predstavničkom domu PSBiH čine: Nihad Omerović (predsjedavajući Kluba), Mia Karamehić-Abazović (zamjenica predsjedavajućeg Kluba) i Denis Zvizdić. Nihad Omerović, tada gradonačelnik Srebrenika, isključen je iz SDA 2018. godine, dok je Denis Zvizdić u julu 2021. godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika i člana Predsjedništva stranke te je istupio iz članstva SDA. Mia Karamehić-Abazović prije članstva u NiP-u nije bila politički aktivna.

Također, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović napustio je Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo 2018. godine, zajedno sa zastupnicima Elvedinom Okerićem i Amelom Mekićem.

S obzirom na činjenicu da su samo kadrovi NiP-a u PSBiH i Vijeću ministara BiH bili članovi SDA, dok ostali ministri, zastupnici i delegati koji dolaze iz stranaka “trojke” nisu, Istinomjer tvrdnju Sanje Vulić da je “trojka” sastavljena “većinom od bivšeg kadra SDA” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Napomena 20.11.2023: Ovaj tekst, originalno objavljen 17.11.2023. godine, dopunjen je informacijom da je i delegat u Domu naroda PSBiH Kemal Ademović bio član Stranke demokratske akcije do 2018. godine.

Pitajte Istinomjer!