Analize

Banja Luka: Četiri godine mandata gradonačelnika Igora Radojičića

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 106 obećanja. Aktivnosti koje su značajne za ispunjenje ciljeva Radojičićevog predizbornog programa vršene su na 93 obećanja, od čega je većim djelomi spunjeno 16 obećanja, djelimično je ispunjeno 30 dok je ispunjeno manjim dijelom 26 obećanja. U potpunosti je ispunjeno 21 obećanje. Neispunjeno je ostalo 9 obećanja a 3 obećanja su dobila ocjenu neutemeljeno. Pandemija COVID- 19, kako je saopćeno iz gradske uprave Banja Luka, “zaustavila je ili usporila niz programa koji su na čekanju” te je rečeno da “najvjerovatnije, sve do kraja ove godine”, neće biti moguće realizovati pojedine projekte.

Tokom protekle četiri godine, gradska uprava Banja Luke bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprijeđenjem rada gradske administracije i dr.

Realizacija projekta “Banja Luka se gradi” posljednje dvije godine bio je u fokusu rada gradske uprave. Naime, otvoreno je više javnih gradilišta, od kojih se polovina njih odnosi na nove velike projekte čija realizacija je započela u 2019. godini. U okviru investicionog ciklusa “Banja Luka se gradi” počela je i intenzivnija realizacija nekih od predizbornih obećanja gradonačelnika Radojičića od kojih u nastavku izdvajamo neka od njih.

Izgradnja niza vodovoda na seoskom i prigradskom području, vrijedna oko osam miliona KM, počela je 2019. godine, a ovim planom je predviđeno da se, u naredne tri godine, voda dovede do 95 odsto domaćinstava na urbanom i ruralnom području. Realizacija projekta “Voda 2” započela je 24. septembra ove godine. Vrijednost projekta, kako je saopćeno je, je pet miliona eura, a predviđena je gradnja 50 kilometara novih vodovoda.

“Mali projekti” u svim naseljima i saradnja sa nevladinim sektorom stavljeni su u fokus pred sam kraj mandata. U budžetu grada Banja Luka za mjesne zajednice također su izdvajana određena sredstva. Tako su se mjesne zajednice mogle prijavljivati na javni poziv, a gradska uprava je “za najuspješnije projekate” dodjeljivala sredstva. Najviši iznos koji je mjesna zajednica mogla dobiti bio je 2.500 KM, a projekti su se, uglavnom odnosili na rješavanje manjih infrastrukturnih radova, spoljašnje i unutrašnje uređenje objekata i dvorišta mjesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i njihove okoline na području mjesne zajednice.

Predstavnicima civilnog sektora 5. augusta ove godine uručeni su ugovori o sufinansiranju projekata udruženja građana za 2020. godinu, za koje će Grad Banja Luka izdvojiti 102.000 KM. Odabrano je 12 projekata. Tokom 2019. godine nevladin sektor je bio angažovan i kroz platformu „Banja Luka ljudskog lica“ koja je u svom fokusu imala bezbjednost građana u sigurnosnom i zdravstvenom aspektu.

Najavljena rekonstrukcija tri sportske dvorane obećanje je koje je ispunjeno većim dijelom. Naime u potpunosti je okončana rekonstrukcija dvije sportske dvorane, dok radovi na izgradnji nove sportske dvorane na Starčevici, uz Osnovnu školu „Branko Radičević“, još uvijek nisu okončani. Za potrebe finansiranje sportskih događaja i sportskih udruženja iz gradskog budžeta kontinuirano su izdvajana sredstva a doneseno je niz podzakonskih akata, odnosno pravilnika kojim se uređuje oblast sporta. Putem javnih poziva podržani su projekti koji “poboljšavaju kvalitet života treće životne dobi” kroz projekat Banja Luka ljudskog lica. Saradnja se odvija i sa Kulturno umjetničkim društvima, Udruženjem penzionisanih prosvjetnih radnika“ „Rana jesen“, Udruženjem građana „Dnevni centar za stare“, Udruženjem penzionera i dr.

Aktivnosti na izgradnji Sportsko-rekreativnog centra na Laušu nisu realizovane. Za Stipendiranje socijalno ugrožene djece kontinuirano su izdvajana budžetska sredstva, kao i za projekte vantjelesne oplodnje u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka, koji se realizovao saradnja sa Vladom Republike Srpske.

Do sada je igrađeno 26. igrališta. Izgradnja novog, 27. dječijeg igrališta u Lazarevu, lociranog u blizini Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, ulazi u završnu fazu i to će biti 27. igralište koje je sagrađeno u posljednje četiri godine u Banjoj Luci.

Kada je upitanju realizacija obećanja koja se tiču starije populacija i penzionera, aktivnosti gradske uprave su bile uglavnom usmjerene na projekat „Zdravo starenje“, koji je pokrenut uz podršku Partnerstva za javno zdravlje i međunarodne organizacije UNFPA u septembru 2019 godine. Projekt se realizuje se na četiri lokacije: Rosulje (prostorije Društvenog centra), Obilićevo (prostorije Doma penzionera), Bulevar (prostorije mjesne zajednice) i Borik (prostorije mjesne zajednice).

Kada je upitanju infrastruktura, za vrijeme mandata gradonačelnika Radojičića stavljeno je u funkciju 11 kružnih tokova. Na izgradnji regionalnih putnih pravaca, osim radova na izgradnji Istočnog tranzita, koji su završeni, nije bilo značajnijih aktivosti. Nekolicina potpisanih sporazuma o izgradnji regionalnih puteva sa JP Putevi RS još uvijek čeka na svoju realizaciju.

Po završetku radova, na izgradnji ili obnovi nekoliko vrtića istovremeno, Banja Luka bi trebala dobiti “novih 600 mjesta u predškolskim ustanovama”. Također, i obećanja koja su se odnosila na izgradnju, izgradnju mostova, jačanje kapaciteta civilne zaštite, kritičnim infrastrukturnim tačkama, uspostavljanju video nadzora kao i obećanja koja se odnose na urešenje lokalnih saobraćajnica ispunjena su većim djelom.

Manje ili neznatne aktivnosti na realizaciji obećanog Istinomjer je zabilježio kada je upitanju: održavanje online tribina, osnivanje “coworking prostora”, izrada “Master plana” za rijeku Vrbas, nove politike zapošljavanja, reorganizacija javnih preduzeća, rješavanje problema parking prostora i dr.

Kada je riječ o obećanju da će Banja Luka imati balansiran budžet, odnosno da će se državati tekući balans i ostvariti blagi tekući suficit, to je ispunjeno manjim djelom. Pozitivan finansijski rezultat-suficit ostvaren je u periodu od 2017. do sredine 2019. godine.

Skupština grada Banjaluka usvojila je 27.05.2020. godine Nacrt rebalansa gradskog budžeta od 147,5 miliona KM, koji je, usljed ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, niži za 3,1 milion KM u odnosu na planirani budžet za ovu godinu.

Igor Radojičić naglasio je tom prilikom da je epidemija koronavirusa “dovela do obustave rada velikog broja privrednih subjekata, što je dovelo i do pada gradskih prihoda”. Prema njegovim riječima, procjenjuje se da bi do kraja godine Banja Luka mogla imati “pad prihoda za oko 30 miliona KM, s tim da već sada taj pad iznosi 12,1 milion KM.”

Ovakvo stanje zahtijeva potpuno restrukturisanje gradskih finansija te je na današnjem zasjedanju, uz rebalans, donesen čitav set odluka u vezi s gradskim finansijama. Bez obzira na ovu situaciju, naše opredjeljenje je da se ne zaustavljaju kapitalne investicije, zbog čega je parlament danas donio i odluku o emisiji obveznica u iznosu od 12 miliona KM za njihovo finansiranje. Logika ovog rebalansa jeste da pokušavamo nastaviti razvojnu komponentu grada. Nismo odlučili da režemo investicije, nego smo izabrali ovaj teži put – razvojnu liniju.

Igor Radojičić, 27. maj 2020.

Kako je Radojičić pojasnio, uz emisiju obveznica za kapitalne projekte, pretpostavljeni pad prihoda do kraja 2020. godine pokušaće se nadomjestiti suficitom iz prošle godine u iznosu od oko osam miliona KM, reprogramima duga od oko četiri miliona KM te uštedama na različitim stavkama u ukupnom iznosu od pet miliona KM.

Obećanje o osnivanju komunalnog holdinga i jednog računa za građane ostalo je neispunjeno. Inicijativa o osnivanju sportsko-kulturnog centra također nije realzovana jer, kako je rečeno za Istinomjer, nije dostigla stepen pripremljnosti za formiranje ovog subjekta”.

Obećanje koje se odonsi na elektronsku građevinsku dozvolu jedno je od obećanja koje je Istinomjer također izdvojio iz predizbornog programa aktuelnog gradonačelnika Banja Luke, Prve elektronske građevinske dozvole grad Banja Luka, zajedno sa Gradiškom trebao je početi izdavati od aprila 2020. godine, međutim to se nije desilo. Problem prostornih kapaciteta Fakulteta fizičkog vaspitanja, iako je usvojen regulacioni plan za prostor Univerzitetskog grada koji predviđa prostor za zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, nije riješen u potpunosti.

Rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja Igora Radojičića detaljnije možete pročitati OVDJE.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!