Neispunjeno

Komunalni holding

Opštine: Banja Luka

Javna preduzeća i ustanove na nivou Grada – Komunalni holding i jedan račun za građane.

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Igora Radojičića dato obećanje nije ispunjeno.

Izvor: Program "Banja Luka 2025”

Iz Gradske uprave Banja Luka za Istinomjer je, sredinom oktobra ove godine, pojašnjeno zbog čega nije došlo do realizacije ovog obećanja.

U ovoj fazi reorganizacije gradskih preduzeća nije još uvijek dostignut stepen osposobljenosti za formiranje gradskog komunalnog holdinga. Razmatraju se mogući modeli organizacije. Otežavajuća okolnost je i činjenica da je dobar dio komunlanih preduzeća privatizovan (saobraćaj, gradsko zelenilo i dr).

Grad Banja Luka, 16. oktobar 2020.

Detaljnije pojašnjenje Gradske uprave Banja Luka o realizaciji predizbornih obećanje gradonačelnika Igora Radojićića možete pročitati u OVOM dokumentu.

Inače, sredinom 2019. godine saopćeno je da će Republika Srpska uskoro dobiti Smart city platformu za Sistem objedinjene naplate (SON), odnosno građnima će računi za komunalije biti objedinjeni, a osnovni cilj je povećanje naplate i smanjenje troškova i broja službenika u gradovima i opštinama.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS, kako je ranije saopćeno, ovu platformu će platiti 1,28 miliona KM bez PDV-a, a cilj je objediniti sve kumunalije na jedan račun i povećati njihovu naplatu, uštediti na potošnom materijalu i softverskoj i hardverskoj opremi, smanjiti broj službenika za obradu podataka.

U ovu cijenu biće uključena Smart city platfoma za Sistem objedinjene naplate sa softverskim licencama, ali ovim sistemom neće biti obuhvaćene sve lokalne zajednice u Srpskoj već samo pet gradova ili opština. Koje lokalne zajednice će biti u SON-u još nije poznato.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!