Djelimično ispunjeno

Kružni tokovi

Opštine: Banja Luka

Najkrupnija komunalna pitanja – Postepena zamjena semaforskog sistema regulisanja saobraćaja kružnim tokovima

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Igora Radojičića obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Program "Banja Luka 2025”

Tokom prve i druge godine mandata izgrađeni su sljedeći kružni tokovi:

  • kružni tok kod Rebrovačke crkve (saradnja sa JP „Putevi RS”
  • kružni tok na ukrštanju Aleje Svetog Save sa Gundulićevom ulicom
  • kružni tok na ukrštanju Aleje Svetog Save sa ulicama Vase Pelagića i Vladike Platona.

Kako je za Istinomjer potvrđeno iz ureda garadonačelnika Banja Luke, krajem novembra 2019. godine, u toku treće godine mandata završeni su radovi na sljedećim kružnim tokovima:

  • Izgrađen montažni kružni tok na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimović i Ulice Majke Jugovića (Istočni tranzit)
  • Izgrađen montažni kružni tok na ukrštanju Ulica Trive Amelice i Dra Mladena Stojanovića
  • Izgrađen montažni kružni tok na ukrštanju Ulica cara Dušana i Krfska
  • Izgrađen kružni tok na ukrštanju Ulica Isaije Mitrovića i Solunska

Nakon navedenih aktivnosti, počela je i gradnja 11. kružnog toka kod “Lesnine” što je 18. marta 2020. godine potvrdio gradonačelik Radojičić:

Jedna od najfrekventnijih raskrsnica, sa 1.100 prolaza gradskih autobusa dnevno, se rekonstruiše, a slijedi i proširenje Ulice Ivana Gorana Kovačića i potpuno modernizovano spajanje Istočnog na Zapadni tranzit, od novog ‘Zelenog’ mosta sve do Centruma.

Igor Radojičić, 18. mart 2020.

S tim u vezi, novi kružni tok na Istočnom tranzitu, na dionici kod “Lesnine“ zvanično je pušten u saobraćaj 21. jula 2020. godine, a “izgradnjom ovog kružnog toka, privodi se kraju kompletiranje istočne obilaznice oko grada”. Iz Gradske uprave Banja Luka ističu da je “ovo 11. kružna raskrsnica na području Banje Luke koja je izgrađena u posljednje četiri godine, a njih pet se odnosilo upravo na dovršetak istočne obilaznice”.

U julu je započela i gradnja 12. kružnog toka na području Banja Luke na spoju puta prema UKC-u na Paprikovcu i saobraćajnice u izgradnji preko nekadašnjeg „Voćnjaka“.

Ovo će biti 12. kružna raskrnica na području Banje Luke, unazad četiri godine. Ovaj put, biće postavljen montažni kružni tok, prečnika oko 10 metara. U okviru ovih radova biće riješen i problem autobuskih stajališta koja će biti izgrađena izvan kolovoza, tako da autobus koji prima ili ispušta putnika neće biti zaustavljen na kolovozu i ometati saobraćaj, a što je trenutno slučaj.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 8. juli 2020.

Dva mjeseca kasnije, 6. septembra 2020. godine javnost je obaviještena da su radovi na izgradnji ovog kružnog toka uspješno okončani, a iz Gradske uprave Banja Luke istakli su da je “ovo već 12. kružna raskrsnica koja je urađena u protekle četiri godine”.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!