Radi se na tome

Početkom naredne godine Banja Luka dobija elektronsku građevinsku dozvolu

Obećanje koje se odonsi na elektronsku građevinsku dozvolu jedno je od obećanja koje je Istinomjer izdvojio iz predizbornog programa aktuelnog gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića za mandatni period 2016 – 2020.

Krajnji cilj kod građevinskih dozvola je elektronska građevinska dozvola. (…) To je krajnja stepenica koja treba biti ovdje, bez obzira da li hoćete da pravite kuću ili fabriku.

Igor Radojičić, 30.09.2016.

S tim u vezi, za Istinomjer je u novembru 2018. godine iz Gradske uprave Grada Banja Luke potvrđeno da se stvaraju uslovi za uvođenje elektronske građevinske dozvole.

Grad Banjaluka je ušao u pilot projekat uvođenja elektronske građevinske dozvole. (…) Kao jedna od aktivnosti projekta uveden jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola. (…) Jednošalterski sistem je uveden kao predusov uvođenja elektronske građevinske dozvole jer uvođenjem iste sve potrebne saglasnosti za dobijanje dozvola iz oblasti garđenja, Jedinica lokalne samouprave će pribavljati službenim i elektronskim putem.

Gradska uprava Grada Banja Luka, 28.11.2018.

Skoro godinu dana kasnije, u oktobru 2019. godine javnosti je saopšteno da će Banja Luka “biti jedan od prvih gradova u BiH koji će ući u pilot projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole”, kao i da su pripreme već počele.

Danas je u Gradskoj upravi održan radni sastanak u vezi sa ovim pilot projektom. Projekat vodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa republičkim organima i jedinicama lokalne samouprave, uz tehničku pomoć Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice Grupacije Svjetske banke, pruženu kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LAJF, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 24.10.2019.

Na stručnom simpozijumu “Energetska efikasnost – ENEF”, 14. novembra 2019. godine gradonačelnik Radojičić najavio je je skori početak pilot projekta elektronske građevinske dozvole:

Od 1. januara započinjemo pilot projekat elektronske građevinske dozvole koji predstavlja veoma zahtjevan poduhvat sa mnogo otvorenih pitanja.

Igor Radojičić, 14.11.2019.

S obzirom na do sada poduzete aktivnosti u cilju stvaranja uslova za provođenje pilot projekta elektronske građevinske dozvole, Istinomjer će gradonačelniku Banja Luke, Igoru Radojičiću dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti da li će pomenuti pilot projekat započeti 01. januara 2020. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!