Neispunjeno

Banja Luka još uvijek nije dobila elektronsku građevinsku dozvolu

Obećanje koje se odonsi na elektronsku građevinsku dozvolu jedno je od obećanja koje je Istinomjer izdvojio iz predizbornog programa aktuelnog gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića za mandatni period 2016 – 2020, a prve elektronske građevinske dozvole grad Banja Luka, zajedno sa Gradiškom trebao je početi izdavati od aprila 2020. godine.

Krajnji cilj kod građevinskih dozvola je elektronska građevinska dozvola. (…) To je krajnja stepenica koja treba biti ovdje, bez obzira da li hoćete da pravite kuću ili fabriku.

Igor Radojičić, 30. septembar 2016.

S tim u vezi, za Istinomjer je u novembru 2018. godine iz Gradske uprave Grada Banja Luke potvrđeno da se stvaraju uslovi za uvođenje elektronske građevinske dozvole.

Grad Banjaluka je ušao u pilot projekat uvođenja elektronske građevinske dozvole. (…) Kao jedna od aktivnosti projekta uveden jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola. (…) Jednošalterski sistem je uveden kao predusov uvođenja elektronske građevinske dozvole jer uvođenjem iste sve potrebne saglasnosti za dobijanje dozvola iz oblasti garđenja, Jedinica lokalne samouprave će pribavljati službenim i elektronskim putem.

Gradska uprava Grada Banja Luka, 28. novembar 2018.

Skoro godinu dana kasnije, u oktobru 2019. godine javnosti je saopšteno da će Banja Luka “biti jedan od prvih gradova u BiH koji će ući u pilot projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole”, kao i da su pripreme već počele.

Danas je u Gradskoj upravi održan radni sastanak u vezi sa ovim pilot projektom. Projekat vodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa republičkim organima i jedinicama lokalne samouprave, uz tehničku pomoć Međunarodne finansijske korporacije – IFC, članice Grupacije Svjetske banke, pruženu kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LAJF, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 24. oktobar 2019.

Na stručnom simpozijumu “Energetska efikasnost – ENEF”, 14. novembra 2019. godine gradonačelnik Radojičić najavio je je skori početak pilot projekta elektronske građevinske dozvole:

Od 1. januara započinjemo pilot projekat elektronske građevinske dozvole koji predstavlja veoma zahtjevan poduhvat sa mnogo otvorenih pitanja.

Igor Radojičić, 14. novembar 2019.

Iz Kabineta gradonačelnika Banja Luka za Istinomjer je u januaru 2020. godine potvrđeno da su aktivnosti na uspostavljanju elektronske građevinske dozvole započele:

U januaru mjesecu su započete aktivnosti u Gradu Banjaluka na uspostavljanju sistema “e-dozvole” u testnu/stabilicaionu fazu, čija oficijelna primopredaja je zakazana 21. 1. 2020. godine u Vladi RS.

Odgovor na upit, Kabinet gradonačelnika Banja Luke, 10. januar 2020.

Prilikom predstavljanja Integrisanog sistema za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske 21. januara 2020. godine najavljeno je da će Banja Luka i Gradiška od aprila početi sa izdavanjem elektronske građevinske dozvole.

S obzirom na činjenicu da se tokom aprila 2020. godine u javnosti nisu pojavile informacije o uspostavljanju sistema izdavanja elektronske građevinske dozvole, Istinomjer je kontaktirao Kabinet gradonačelnika Banaja Luke, no do momenta objavljivanja ovog teksta odgovor na pomenuti upit nismo dobili. Uvidom u web stranicu Grada Banja Luke, Istinomjer nije pronašao vijesti vezane za izdavanje elektronske građevinske dozvole, niti link koji bi uputio na zahtjev za izdavanje elektronske građevinske dozvole.

S obzirom na navedeno, Istinomjer će pomenuto obećanje gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića o uvođenju elektronske građevinske dozvole od januara 2020. godine ocijeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!