Ispunjeno većim dijelom

Novi vrtići

Opštine: Banja Luka

Školstvo i kultura, naša istorija i tradicija – Otvaranje novih vrtića i proširivanje postojećih – primarno u postojećim školskim objektima sa viškom prostora

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Igora Radojičića obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Program "Banja Luka 2025”

Tokom mandata gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića kontinuirano su vršene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

U mjesecu julu 2020. godine Ministarstvo prosvjete i kulture je Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja planiralo je povećanje obuhvata djece predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Komisija je obišla 6 osnovnih škola na teritoriji Grada Banja Luka i dostavila inicijativu da za dvije osnovne škole: OŠ „Desanka Maksimović“ Dragočaj i OŠ „Milan Rakić“, PŠ Novoselija koje ispunjavaju uslove za prenamjenu školskog prostora u prostor vrtića izvrši se prenamjena navedenog prostora. Gradonačelnik je dao saglasnost na inicijativu Komisije a Odjeljenje za komunalne poslove će preduzeti sve pripremne radnje da uradi idejni projekat sa predmjerom i predračunom radova, kao i procjenu  isplativosti realizacije čitavog projekta,a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

Grad Banja Luka, 16. oktobar 2020.

Detaljnije pojašnjenje Gradske uprave Banja Luka o realizaciji predizbornih obećanje gradonačelnika Igora Radojićića možete pročitati u OVOM dokumentu.

Iz Gradske uprave Banja Luka saopćeno je 2. oktobra ove godine da je potpisan ugovor o izgradnja vrtića u Vrbanji i igrališta u Mišinom hanu.

Novi vrtić u Vrbanji, dječije igralište u Mišinom hanu i asfaltiranje saobraćajnica na području Debeljaka i Kuljana, projekti su koji će se, kako je najavljeno, uskoro realizovati u saradnji Gradske uprave i Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Grad će obezbijediti potrebnu dokumentaciju i sprovesti postupak javne nabavke za nove zajedničke projekte, a ukoliko ne bude problema oko javnih nabavki, očekujemo da sa realizacijom možemo krenuti već ove jeseni.

Igor Radojičić, 2. oktobar 2020.

Za navedene projekte predviđeno je izdvajanje 130.000 KM.

Druga faza izgradnje vrtića „Kolibri“ u naselju Lazarevo, vrijednosti milion KM, ulazi u završnu fazu. Po završetku radova, na izgradnji ili obnovi nekoliko vrtića istovremeno, Banja Luka će dobiti “novih 600 mjesta u predškolskim ustanovama”.

Na ovom, novom dijelu „Kolibrija“ u toku su završni unutrašnji radovi. Uporedo s tim, radi se spoljnje uređenje, a po kompletnom završetku građevinske faze uslijediće opremanje, kako bi na jesen ovaj predškolski objekat bio spreman za prijem oko 170 mališana

Grad Banja Luka, Saopćenje, 28. juli 2020.

Također, novi dio vrtića u Lazarevu gradi se po fazama s obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji, u ukupnoj vrijednosti od oko 1,5 miliona KM.

Objekat je u februaru ove godine stavljen „pod krov“, a radovi su koštali 550.000 KM. Već u aprilu, uprkos epidemiološkoj situaciji, nastavljena je druga faza koja podrazumijeva građevinsko-zanatske i instalaterske radove, za šta je Grad izdvojio milion KM. Za opremanje, obezbijeđeno je dodatnih 200.000 KM.

Grad Banja Luka, Saopćenje, 28. juli 2020.

Budući vrtić u Lazarevu zauzimaće površinu od 1.150 kvadratnih metara.

Postojeći vrtić „Kolibri“, njegov južni dio – sa dva trakta po četiri jedinice – izgrađen je 2013. godine.

Gradu Banjoj Luci je odobren projekat energetske sanacije vrtića „Lana 1“ u Rosuljama, u okviru projekta Pro-Budućnost, koji provodi Catolic Relief Service (CRS), a finansira USAID.

CRS je objavio javni poziv za izbor izvođača radova izabranih infrastrukturnih projekata, među kojima i sanacija ovog vrtića.

Kako je predviđeno, radovi, koje dijelom sufinansira i lokalna samouprava, trebalo bi da se obave u periodu septembar-decembar 2020. godine.

Gradnja prvog vrtića na Petrićevcu napreduje prema planu te se privodi kraju i tender za opremanje ovog objekta, saopćeno je nedavno iz Gradske uprave Banja Luke.

Trenutno, u toku su zidarski radovi, a uporedo s tim, izvode se radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića. Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden je tender za opremanje, vrijednosti oko 155.000 KM.

Grad Banja Luka, Saopćenje 13. juli 2020.

Radovi su počeli u novembru prošle godine u okviru investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“ a vrtić na Petrićevcu trebao bi biti u funkciji na jesen ove godine.

Krajem juna tekuće godine započela je obnova vrtića „Ježeva kućica“ u najstarijem predškolskom objektu u gradu. Sanacija dodatanog krila ovog vrtića također bi trebala biti okončana do jeseni.

Pored postojećeg vrtića „Ježeva kućica“, radi se sanacija objekta koji je već godinama devastiran i van upotrebe. Dobićemo nov i savremen prostor za smještaj naše djece, a projekat realizujemo sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP). Rok za završetak radova je 80 dana i nadamo se da ćemo najesen, na raspoloaganju imati novi objekat.

Igor Radojičić, 23. juni 2020.

Obećanje o izgradnji i obnovi vrtića uvršteno je i u razvojnu strategiju Grada Banja Luka.

Ovaj problem je obuhvatila i Strategija razvoja Grada 2018-2027 tako da se u narednom periodu 2019-2020 godine planira: izgradnja novog vrtića u Mjesnoj zajednici Petrićevac, dogradnja vrtića “Kolibri” u MZ Lazarevo, izgradnja novog vrtića “Nataša” u MZ Borik, prenamjena poslovnog prostora u prostor vrtića u ulici I krajiške brigade narodne odbrane u MZ Starčevica. Realizacijom navedenog u znatnoj mjeri bi se smanjio broj djece na listi čekanja za upis u vrtiće.

Ured gradonačelnika Banja Luke, 30. novembar 2019.

Početkom januara 2020. godine javnost je obaviještena da prva faza gradnje vrtića “Kolibri” teče planiranom dinamikom, kao i da je Gradska uprava raspisala tender za drugu fazu radova na budućem vrtiću u vrijednosti od milion KM. Radovi bi trebali biti okončana tokom 2020. godine.

Prva faza gradnje vrtića u Lazarevu, vrijedna 550.000 KM, počela je polovinom prošle godine i teče planiranom dinamikom. U zavisnosti od vremenskih prilika – objekat bi trebalo da bude stavljen „pod krov“ na proljeće. Do tada bi trebalo da imamo izabranog izvođača za drugu fazu radova, koja podrazumijeva građevinsko-zanatske i instalaterske radove, te nabavku namještaja i opremanje. Završena je sanacija vrtića „Ježeva kućica“ u sklopu energetske efikasnosti (zamjena krova, vanjske stolarije i izrada fasade). U toku je sanacija vrtića „Prvi koraci“ i to zamjena vanjske stolarije, sanacija mokrih čvorova i zamjena keramičkih pločica u kuhinji. Završetkom navedenih radova kapacitet vrtića će se uvećati za 450 mjeseca

Saopćenje, Grad Banja Luka, 05. januar 2020.

U 2019. godini završena je obnova vrtića ,,Bubamara“.U augustu 2018. godine otvoreni su novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama.

U toku 2018. godine otvorena su još dva nova vrtića: “Pčelica” u ulici Kralja Petra II 61 i “Poletarac” u ulici Marka Kraljevića 22. Također obnovljen je vrtića „Bubamara“ te započele pripreme za novi vrtić na Starčevici.

Skupština Grada je usvojila i nekoliko odluka o dodjeli poslovnih prostora u zakup, pod posebnim uslovima, JU „Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje“ Banja Luka (radi se o prostorima  u ulici Josifa Pančića br. 2, u ul. Krfska br. 90, u ul. Kralja Petra II Karađorđevića br. 63 i u ul. Marka Kraljevića br. 22). Sve odluke objavljene su u gradskom Službenom glasniku broj 20 iz 2017. godine. U junu 2017. je saopšteno da je Koncern Agram donirao 50.000 KM za opremanje dječijih vrtića. Skupština grada je na sjednici održanoj krajem jula 2017. usvojila Odluku o dodjeli poslovnog prostora u ulici I Krajiške brigade NO 1, u naselju Starčevica, JU „Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje“ Banja Luka.

Do kraja mandata gradonačelinka Igora Radojičića planirano je izvođenje radova na promjeni namjene poslovnog prostora u prostor vrtića u ulici Prve krajiške brigade NO u MZ Starčevica – CIDEA kao i završetak radova na izgradnji vrtića u MZ Petrićevac.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!