Ispunjeno

Projekat vantjelesne oplodnje

Opštine: Banja Luka

Zdravstvena zaštita – Uvođenje projekta vantjelesne oplodnje u UKC (saradnja sa Vladom RS)

Obrazloženje

U toku mandata gradonačelnika Igora Radojičića ispunjeno je dato obećanje.

Izvor: Program "Banja Luka 2025”

Iz gradskog budžeta kontinuirano se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM.

Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći grada.

S obzirom da jedna procedura, koja podrazumijeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantjelesne oplodnje košta oko 5.500 KM, na posljednjoj sjednici Skupštine grada odbornica Mirna Savić- Banjac zatražila je da se poveća i iznos jednokratne podrške.

Na konkurs Grada prethodnih godina stizalo je i više od 50 zahtjeva parova, međutim taj broj se drastično smanjio.

S obzirom da FZO RS sada finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, mi smo ove godine dobili samo osam zahtjeva za sufinansiranje. Time se i otvaraju uslovi da se pojedinačan iznos podrške poveća i uputićemo takav prijedlog za iduću godinu – rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i sport Dragan Banjac.

Početkom 2019. godine javnost je obaviještena da će Grad Banjaluka u 2019. godini izdvojiti 100.000 KM za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, što je za 15 % više nego u 2018. godini.

Za ove namjene biće izdvojeno 100.000 KM. Prvobitno, prošlogodišnjim budžetom za ove namjene bilo je planirano 65.000 KM, ali je kasnijom odlukom gradonačelnika Igora Radojičića, ta suma uvećana na 87.500 KM, kako bi se izašlo u susret svim porodicama koje su podnijele zahtjev za sufininasiranje vantjelesne oplodnje.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 4. januar 2019.

U odnosu na 2019. godinu, Gradska uprava Banja Luke tokom 2020. godine izdvojila je 62,5 % više novca za vantjelesnu oplodnju.

Iz Gradske uprave istakli su i da se “izašlo u susret svima koji su podnijeli validne zahtjeve, tako što su sredstva sa drugih budžetskih stavki prebačena za troškove vantjelesne oplodnje”, te je “na osnovu te odluke, prošle godine podržano je 35 zahtjeva u ukupnom iznosu od 87.500 KM, umjesto budžetom planiranih 65.000 KM”, a “po prvi put su odobrena i tri zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć lica koja su ostvarena kao roditelji ali su željeli da prošire porodicu”.

U junu 2019. godine Grad Banja Luka objavio je Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći  za sufinansiranje troškova  jednog postupka vantjelesne oplodnje.

Ukupno, iz budžeta za ovu podršku bračnim parovima biće izdvojeno 100.000 KM, što je 12,5 odsto više nego lani. Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen je 2.500 KM. U 2018. godini, Grad je podržao sve validne zahtjeve za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije-vantjelesne oplodnje. Ukupno je podržano 35 zahtjeva, za šta je bilo izdvojeno 87.500 KM.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 4. juni 2019.

Krajem 2019. godine javnost je obaviještena da će Grad Banja Luka “u narednoj godini udvostručiti pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje”, a prema najavama iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport “pojedinačni iznosi za vantjelesnu oplodnju u idućoj godini mogli bi ići do 5.000 KM, umjesto dosadašnjih 2.500 KM”.

U 2020. godini Gradska uprava Banja Luke za vantjelesnu oplodnju izdvojila je 62,5 % više novca u odnosu na prošlu godinu, a pojedinačni iznos za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje, umjesto dosadašnjih 2.500 KM, povećan je na 4.000 KM.

Grad Banja Luka je za ovu podršku bračnim parovima obezbijedio 100.000 KM. Pojedinačni iznos za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje, umjesto dosadašnjih 2.500 KM, povećan je na 4.000 KM. U posljednje dvije godine podržani su svi prijavljeni i validni zahtjevi za vantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35 zahtjeva.

Saopćenje, Grad Banja Luka, 8. juli 2020.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!