Fahrudin Radončić

Politička partija: SBB

Trenutna pozicija: Predsjednik SBB-a; Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Rođen je 1957. godine u Crnoj Gori, a u Nikšiću je završio fakultet za nastavnika likovne umjetnosti. Novinarstvom se počeo baviti 1978. godine. Nakon srednje škole je počeo pisati za “Omladinske novine” Socijalističke republike Crne Gore. Tokom 1991. godine osivna Radoncic Public firmu koja u ratnom periodu postaje izdavačka kuća Avaz, a kasnije je osnovao i firmu Avaz-roto press.

Politikom se počinje baviti tokom 2009. godine kada osniva Savez za bolju budućnosti – SBB. Godinu dana kasnije, 2010. godine se kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali osvojenih 30,49 % glasova koje je dobio nije bilo dovoljno da osvoji mandat. Na funkciji ministra sigurnosti BiH bio je u periodu od 2012. do 2014 godine kada je smjenjen.

Na izborima 2014. godine ponovo je izgubio u borbi za mjesto u Predsjedništvu, a poslije je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH delegiran je i u februaru 2019. godine.

Izvor: CIN

Radončić ipak razgovarao o mogućoj koaliciji sa SDA

Nakon sastanka koji su 20. februara održale delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost...

Radončić ipak ne isključuje mogućnost saradnje sa SDA

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, govorio je o uspostavi vlasti u BiH i ulozi svoje stranke u tom procesu, te najavio mogućnost saradnje i sa SDA.   Ja njega (Izetbegovića, op. a.) jako odvajam...SBB: Kako biti i vlast i opozicija

Savez za bolju budućnost (SBB) participira na svim nivoima vlasti još od oktobra 2015. godine, a od tada do danas predstavnici ove stranke, u prvom redu njen lider, Fahrudin Radončić u više navrata i...