Neutemeljeno

Kandidatura za člana Predsjedništva BiH moguća je neovisno o godinama starosti

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić 7.11.2022. godine gostovao je u emisiji “Dan uživo” televizije N1, gdje je govorio o lošem izbornom rezultatu njegove stranke, izbornim nepravilnostima i navodnoj krađi na izborima, skeniranju glasačkih listića, liderstvu u stranci, popunjavanju Doma naroda FBiH, a osvrnuo se i na (ne)mogućnost kandidature Bakira Izetbegovića na izborima koji bi se trebali održati 2026. godine.

Foto: Screenshot / N1
Foto: Screenshot / N1

Pri tome, govoreći o Bakiru Izetbegoviću i pobjedi Denisa Bećirovića, Radončić je iznio tvrdnju da se Izetbegović neće moći kandidovati za člana Predsjedništva BiH na sljedećim izborima:

SBB neće nestati. Ali će u političkom smislu te riječi nestati dinastija Izetbegović. (…) Gospodin Izetbegović se ne može za četiri godine, jer će imati 70, vratiti za člana Predsjedništva, a SBB se na političku scenu BiH može vratiti za lokalne izbore, možemo se vratiti za velike izbore, a možemo se vratiti, ako ja to želim, i u roku od 15 dana.

Fahrudin Radončić, 7.11.2022.

U Izbornom zakonu BiH, kojim se uređuje izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nigdje se ne navodi starosna granica kandidata za člana Predsjedništva BiH.

U članu 4.4. jasno je navedeno da se zahtjev za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata sastoji od spiska koji sadrži ime i prezime, originalni potpis i jedinstveni matični broj svakog registrovanog birača koji podržava prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata te broj potpisa koji politička stranka mora priložiti:

Da bi se ovjerila za učešće na izborima, politička stranka mora podnijeti Izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavu za učestvovanje na izborima, koja sadrži najmanje:

  1. tri hiljade (3.000) potpisa registriranih birača za izbore za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Član 4.4. Izbornog zakona BiH

U slučaju nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH, ovaj broj je drugačiji i iznosi 1.500 potpisa registriranih birača/ica.

Poglavlje 8 Izbornog zakona BiH bavi se Predsjedništvom BiH te također nigdje nije definisano niti rečeno koliko godina kandidati/kinje za ovu poziciju mogu i/ili moraju imati.

Članom 8.1. definisano je da “članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se neposredno biraju sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, biraju birači registrirani da glasaju u Federaciji Bosne i Hercegovine”, da “člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske – jednog Srbina, biraju birači registrirani da glasaju u Republici Srpskoj” te da “mandat članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine traje četiri (4) godine”.

Član 8.8. Izbornog zakona BiH definiše nesposobnost za vršenje funkcije člana Predsjedništva, ali i da o tome može odlučiti Ustavni sud BiH:

Ustavni sud Bosne i Hercegovine može odlučiti da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije. Ako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine privremeno nesposoban da obavlja svoju funkciju u smislu stava 1. ovoga člana, tada zamjenjujući tog člana preuzima prava, dužnosti i odgovornosti onesposobljenog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku da taj član nije više privremeno nesposoban za obavljanje funkcije.

Član 8.8. Izbornog zakona BiH

Kao i u Izbornom zakonu BiH, u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH nigdje se ne spominje starosna granica članova Predsjedništva BiH, kao ni među ustavnim i zakonskim nadležnostima Predsjedništva BiH, koji definiše izbor i trajanje mandata, proceduru u Predsjedništvu, ovlaštenja Predsjedništva BiH i odnose s Vijećem ministara BiH i Oružanim snagama BiH.

Podsjećamo, Alija Izetbegović je u trenutku ostavke na mjesto člana Predsjedništva BiH 2000. godine imao 75 godina, dok je u trenutku odabira za člana Predsjedništva u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima, imao 71 godinu, a dvije godine kasnije, kada je također bio kandidat za istu funkciju, imao je 73 godine.

S obzirom na to da se ni u Izbornom zakonu BiH ni u bilo kom drugom dokumentu kojim se uređuju izbor i rad Predsjedništva BiH ne definiše starosna granica za kandidata za člana Predsjedništva BiH, Istinomjer tvrdnju Fahrudina Radončića da se Bakir Izetbegović 2026. godine neće moći kandidovati za člana Predsjedništva jer će imati navršenih 70 godina ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!