Neistina

Semiru Efendiću nije izrečena oslobađajuća presuda 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić gostovao je u programu Federalne televizije, gdje je, između ostalog, govorio i o saobraćajnoj nesreći u kojoj je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić usmrtio pješaka.

Izvor: Screenshot Federalna televizija

Gostujući u “Dnevniku D” 10.2.2022. godine, Radončić je kao negativan primjer koji se odražava na kredibilitet Bošnjaka u svijetu naveo slučaj Semira Efendića, predsjednika Stranke za BiH (SzBiH), ustvrdivši da je oslobođen krivice za smrt pješaka.

Imate predsjednika Naše stranke, ne znam ni kako se zove čovjek. Čovjek je koji je usred bijela dana usmrtio čovjeka u Sarajevu. To se vidi na kameri i oslobođen je zahvaljujući korumpiranim pojedincima, da ga je udario u mraku i time da je korumpirao porodicu.

Fahrudin Radončić, 10.2.2022.

Nakon izlaganja o “predsjedniku Naše stranke”, novinarka je razjasnila da se zapravo radi o Semiru Efendiću i SzBiH, što je Radončić potvrdio, rekavši: “Jeste, ne znam da mu se sjetim imena, toliko je relevantan čovjek”.

Vrijedi spomenuti i to da je Semir Efendić 2016. godine bio zajednički kandidat SDA i SBB-a za načelnika Općine Novi Grad.

Semir Efendić je 17. marta 2018. godine uzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao stariji muškarac. Nešto više od dvije godine nakon nesreće, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Efendića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Ovaj slučaj dobio je epilog krajem aprila 2021. godine, kada je Efendić uslovno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu.

Nakon razmatranja sporazuma o prizanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je Efendića krivim zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. lzrečena mu je uvjetna osuda kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, 30.4.2021.

Treba spomenuti da se porodica nastradalog čovjeka oglasila tri dana nakon saobraćajne nesreće. U pismu je navedeno da je stradali imao problema sa sluhom i vidom te da je to jedan od faktora koji je doveo do nesreće o kojoj će u konačnici odlučivati nadležne institucije. Također je navedeno da porodica neće ni krivično ni materijalno teretiti Efendića, te su zamolili da se smrt njihovog člana porodice ne koristi u svrhu političkih napada.

S obzirom na to da je Semir Efendić osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu nakon priznanja krivice, tvrdnju Fahrudina Radončića da je oslobođen ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!