Neutemeljeno

Radončić neutemeljeno o broju ubijenih Bošnjaka tokom rata u BiH

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić dao je intervju za emisiju “Mreža” Federalne televizije, u kojem je komentarisao dešavanja na političkoj sceni u BiH.

Foto: Screenshot FTV

Govoreći u kontekstu saradnje sa strankama iz Republike Srpske, Radončić je iznio i neutemeljenu tvrdnju o broju ubijenih Bošnjaka tokom rata 1992-1995.

Bošnjaci su najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini. Mi smo najveća žrtva rata, nad nama je počinjen genocid, imamo 200.000 ubijenih i milion raseljenih, ali smo u situaciji da moramo napraviti kompromis i zajedno sa takvim srpskim političkim faktorom, neovisno da li je to SDS ili SNSD ili neke druge političke stranke, praviti i sačuvati Bosnu i Hercegovinu.

Fahrudin Radončić, 14.9.2021.


Prije svega, treba podsjetiti da zvanično prihvaćena statistika na nivou Bosne i Hercegovine o broju ubijenih tokom rata ne postoji.

S druge strane, demografska služba Haškog tužilaštva 2010. godine objavila je izvještaj o demografskim kretanjima i procjeni ljudskih žrtava u BiH od 1992. do1995. godine. Riječ je o istraživanju na kojem se radilo 12 godina.

Prema tom izvještaju, usljed ratnih dejstava u BiH, život su izgubile 104.732 osobe.

U trenutku kada su rezultati prezentovani javnosti, u martu 2011. godine, podaci su se u velikoj mjeri podudarali s onima do kojih je u svom istraživanju došao Istraživačko dokumentacioni centar na čelu s Mirsadom Tokačom, prema kojem je više od 97.000 osoba stradalo od posljedica ratnih djelovanja. Kasnije procjene do kojih je Tokača došao u okviru “Bosanskog atlasa ratnih zločina” govore o “oko 100.000” žrtava.

S obzirom na činjenicu da na nivou države Bosne i Hercegovine ne postoje zvanično usvojeni podaci o broju ubijenih usljed ratnih dejstava 1992-95, te da do sada provedena relevantna istraživanja koja smo naveli govore u prilog tome da se ukupan broj ubijenih građana BiH kreće oko 100.000, tvrdnju Fahrudina Radončića o ubijenih 200.000 Bošnjaka Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!