Analize

Prošla sedmica na Istinomjeru: Niz neistina i negiranje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH

Tokom sedmice koja je iza nas, pored niza neistinitih izjava koje su dali pojedini politički zvaničnici u Bosni i Hercegovini, Istinomjer se, između ostalog, kroz analizu osvrnuo na jubilarnih 30 godina obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prošle sedmice, neistinite izjave iznijeli su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić.

Nakon što je Novalić ustvrdio da je Vlada FBiH prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je sazvala sjednicu s ciljem prevazilaženja mogućih negativnih utjecaja na opskrbu hranom i energentima usljed napada Rusije na Ukrajinu, Istinomjer je utvrdio da je to ranije učinila Vlada Republike Srbije, usvojivši zaključke tamošnjeg Savjeta za nacionalnu bezbjednost, dok je Vlada Hrvatske, na sjednici koja se održavala kada i sjednica Vlade FBiH, razmatrala utjecaj ruskog napada na Ukrajinu na snabdijevanje gasom.

U svom obraćanju medijima 26.2.2022. godine, povodom podjele elektronskih karata za gradski prevoz za studente/ice i učenike/ce iz porodica sa četvero i više djece, Stanivuković je na pitanje novinara kada će biti osiguran besplatan javni prevoz za sve učenike/ce osnovnih i srednjih škola izjavio da se njegovo obećanje ticalo samo penzionera, te da “to nije bilo predizborno obećanje”, dodavši da je “predizborno obećanje bilo samo za penzionere”. Podsjetivši da se sklopu Istinomjerovog monitoringa predizbornih obećanja gradonačelnika Stanivukovića nalazi i ono koje se tiče besplatnog prevoza za penzionere/ke i učenike/ce, Istinomjer je navedenu izjavu gradonačelnika Banja Luke također ocijenio neistinitom.

Pored navedenih, a pozvavši se na odluku Ustavnog suda BiH te stav visokog predstavnika kao konačnog interpretatora civilne provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, neistinita je bila i tvrdnja Zorana Tegeltije da 1. mart nije definisan kao državni praznik u Bosni i Hercegovini i da se kao takav ne može obilježavati.

Na kraju, a kada se radi o prošlosedmičnim neistinama, među njima je i ona Nermina Nikšića u kojoj je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom govoru 21.2.2022. godine javno iskazao da se u BiH desio genocid. Međutim, još ranije, naš partnerski portal Raskrinkavanje bavio se sličnim tvrdnjama koje su se pojavile u domaćem medijskom prostoru, zaključivši da su one netačne, odnosno da Putin u spomenutom govoru, ni tokom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti, ni tokom jednosatnog govora nakon priznanja nezavisnosti samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk u Ukrajini (DNR i LNR), nije spominjao genocid u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu istinitosti, našu pažnju minule sedmice privukla je i tvrdnja gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića da je grad na čijem je čelu tokom 2021. godine, prvi put od 1990. godine, prešao broj od 11.000 zaposlenih. Izvršivši uvid u podatke Statističkog biltena Republičkog zavoda za statistiku RS, Istinomjer je utvrdio da je navedena izjava istinita.

Kada se radi o neispunjenim obećanjima, jedno od takvih bilo je ono zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Dragana Mektića, dato na dan održavanja 26. redovne sjednice tog zakonodavnog tijela, da će, nakon što se tada nije pojavio na sjednici, na narednoj biti prisutan. Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, sa jedinom tačkom dnevnog reda “Postupanje institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima”, održana je 4.3.2022. godine, ali se Mektić ni na njoj nije pojavio.

Još jedno prošlosedmično neispunjeno obećenje ticalo se prve bescarinske zone u Republici Srpskoj koja, suprotno ranijim najavama ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića, nije počela sa radom do kraja 2021. godine.

Ove godine navršilo se 30 godina od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je to bio povod da se Istinomjer u analizi “Tri decenije nezavisnosti BiH: Još jedan povod za negiranje državnog praznika” osvrne na izjave jednog broja političkih aktera iz Republike Srpske koji ni ove godine nisu propustili priliku da ukažu na “neustavnost” Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U analizi smo, između ostalog, podsjetili da tu vrstu tvrdnji demantuju kako ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH, tako i ustavi SFRJ i SRBiH.

Predmet naše analize bilo je i gostovanje delegata u Domu naroda PSBiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u emisiji “Pressing” na programu N1 televizije, u kojoj je Čović, između ostalog, govorio o politici HDZ-a, izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim odlukama Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i komentarisao agresiju Rusije na Ukrajinu.

U okviru Istinomjerovog monitoringa predizbornih obećanja na lokalnom nivou, tokom prošle sedmice registrovali smo nove aktivnosti u pravcu ispunjavanja obećanja koje je je dao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića kroz Izborni program za mandatni period 2020 – 2024 “Nastavljamo zajedno”, a koje se odnosilo na izgradnju staza, stepeništa, rukohvata, klupa za odmor i pristupnih rampi za lakše kretanje pješaka i osoba sa poteškoćama u kretanju kroz novogradska naselja.

Pored toga, a nakon što je, na inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, 3. marta 2022. godine Vlada KS donijela je Rješenje o formiranju Stručne komisije za izradu nacrta privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće “Sarajevsko polje”, obećanje Vlade Kantona Sarajevo o sistematskoj zaštiti izvorišta pitke vode dobilo je ocjenu započeto.

Na kraju prošlosedmičnog pregleda, podsjećamo će Istinomjer pratiti da li će obećanje ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnana Štete da će radovi na izgradnji pruge za Hrasnicu početi do ljeta te da će trajati godinu i po biti ispunjeno, kao i ono iz Opštine Srbac da će rekonstrukcija puta Glamočani – Bajnici u ovoj opštini biti okončana u narednih 60 dana.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!