Neistina

Vlada FBiH nije prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je razmatrala posljedice rata u Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je bojazan kod stanovništva u našoj zemlji, što je rezultiralo masovnim kupovanjem životnih namirnica. Premijer FBiH Fadil Novalić je, s tim u vezi, posjetio prehrambenu kompaniju Klas Sarajevo te je građanima/kama poručio da nema razloga za enormnu kupovinu i stvaranje zaliha. Pritom je iznio i jednu netačnu tvrdnju.

Foto: Screenshot/Fena

Osim što je poručio da će biti pojačan inspekcijski nadzor cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodajnim objektima, kao i da će Vlada kojom rukovodi načiniti pravovremene poteze s ciljem regulacije stanja na tržištu ukoliko to bude bilo potrebno, Novalić je ustvrdio da je federalna Vlada prva u jugoistočnoj Evropi koja je zakazala sjednicu na kojoj će se razmatrati mogući negativni utjecaj invazije Rusije na Ukrajinu po ekonomiju i snabdijevanje hranom i energentima.

Vlada FBiH je, na kraju krajeva, prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je za ponedjeljak, prepoznavajući opasnosti od ukrajinsko-ruske krize, zakazala sjednicu sa svim relevantnim faktorima, svim relevantnim fabrikama koje učestvuju u lancu snabdijevanja hrane, energije i svega onoga što je bitno za život građana u poremećenim uvjetima koje, eto, možemo očekivati. Bilo bi dobro da se spremimo u tom slučaju na sve.

Fadil Novalić, 27.2.2022.

Što se tiče vlada u regionu, Vlada Srbije je na sjednici koja je održana 27.2.2022. godine usvojila zaključke Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije od 25.2.2022. godine, koji se odnose na trenutna dešavanja između Rusije i Ukrajine. Jedan od zaključaka vezan je za ekonomiju, odnosno mogući utjecaj trenutnih dešavanja na svakodnevni život građana/ki.

Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzeti sve mjere da u vremenu pred nama osiguraju da građani/ke i privreda budu snabdjeveni potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.

Zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije, 25.2.2022.

U isto vrijeme kada i Vlada FBiH, zasjedala je i Vlada Republike Hrvatske. Nakon sjednice, premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da su kapaciteti LNG terminala Krk puni i da su oni dostatni za opskrbu građana/ki i privrednih subjekata. Plenković je objasnio važnost izgradnje LNG Krk.

Želim u ovom kontekstu još jednom naglasiti ispravnost i stratešku važnost naše odluke o izgradnji LNG Terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na otoku Krku, kojim je zahvaljujući odlukama naše Vlade, sufinansiran dijelom i europskim sredstvima, ali najvećim dijelom sredstvima države, HEP-a i Plinacroa, osiguran alternativni dobavni pravac za opskrbu plinom. Podsjetit ću da je u energetskim krugovima politička rasprava na ovu temu trajala 40 godina, a mi smo taj projekt realizirali. I upravo s ovakvom diversifikacijom opskrbnih pravaca plinom drugačije možemo i reagirati i suočavati se s ovom novonastalom, po mnogima nikada zamislivom situacijom. Podsjetit ću, kapaciteti LNG terminala na Krku su 2,6 milijardi kubika, a to znači dostatno za sve potrebe i hrvatskih kućanstava i ukupnih potreba hrvatske ekonomije.

Andrej Plenković, 28.2.2022.

Vlada FBiH održala je sjednicu u ponedjeljak, 28. februara 2022. godine, a na njoj su doneseni i zaključci koji se odnose na moguće negativne posljedice po ekonomiju i građane/ke zbog trenutnih dešavanja između Rusije i Ukrajine.

S obzirom na činjenicu da je Vlada Srbije 27.2.2022. usvojila zaključke tamošnjeg savjeta za nacionalu bezbjednost te da je Vlada Hrvatske na sjednici u isto vrijeme kada i Vlada FBiH, između ostalog, razmatrala utjecaj napada Rusije na Ukrajinu na snabdijevanje gasom, Istinomjer će tvrdnju Fadila Novalića da je Vlada FBiH prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je sazvala sjednicu s ciljem prevazilaženja mogućih negativnih utjecaja na opskrbu hranom i energentima usljed napada Rusije na Ukrajinu ocijeniti neistinitom.

 

(Istinomjer.ba

Pitajte Istinomjer!