U progresu

Izgradnja staza, stepeništa, rukohvata, pristupnih rampi i klupa za odmor

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Izgradnja staza, stepeništa, rukohvata, klupa za odmor i pristupnih rampi za lakše kretanje pješaka i osoba sa poteškoćama u kretanju kroz novogradska naselja.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

Tokom 2021. i 2022. godine zabilježene su značajne aktivnosti kada je u pitanju izgradnja i sanacija pješačkih staza, stepeništa, rukohvata, klupa za odmor, kao i pristupnih rampi za osobe sa invaliditetom na području općine Novi Grad Sarajevo.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Budžetom za 2021. godinu za izgradnju i sanaciju pješačkih staza i trotoara, stepeništa i rukohvata bila su predviđena sredstva u iznosu od 100.000,00 KM, dok je budžetom za 2022. godinu predviđeno 50.000,00 KM više.

U martu 2021. godine, u Ulici Avde Palića su se izvodili radovi na asfaltiranju pješačke staze, dok je iz ove općine u junu saopćeno da su se izvodili radovi na sanaciji šetnice i biciklističke staze uz Bulevar Meše Selimovića, od dvorane “Vistafon” do Otoke.

U septembru je objavljena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača u predmetu – Izvođenje radova na izgradnji i sanaciji pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata, a tokom oktobra su se izvodili radovi na uređenju trga u C fazi Alipašinog Polja, kao i odvajanje pješačke zone od zone za motorni saobraćaj.

Na jesen 2021. godine, saopćeno je da Općina Novi Grad Sarajevo, kroz aktivnosti na realizaciji investicionih projekata i sporazuma sa KJKP “Park”, tokom 2021. godine finansira sadnju oko 700 novih stabala različitih vrsta na više od 20 lokacija, te da će “više od dvije stotine i pedeset stabala listopadnog i četinarskog drveća ove jeseni biti zasađeno s obje strane novoizgrađene dionice Ulice Džemala Bijedića”.

Početkom 2022. godine, iz Općine Novi Grad Sarajevo obavijestili su javnost da su nove pješačke staze, trotoari, stepeništa i rukohvati dostupni na devet lokacija na području ove općine za koje je izdvojeno 100.000,00 KM.

Realizacijom ovog projekta građanima će biti omogućena lakša i brža pješačka komunikacija, a posebno djeci, jer je izgradnjom staza i stepeništa u velikoj mjeri skraćen put do škole, vrtića, trolejbuskih stajališta i sl, a ambijent je upotpunjen novim sadnicama stabala i klupama za odmor. U toku su radovi na sanaciji starog oronulog stepeništa i rukohvata prema ulazu u stambenu zgradu u ulici Ilije Engela broj 16, u MZ „Čengić Vila“. Završena je izgradnja pješačke staze u ulici Gradačačka na Čengić Vili, kojom se povezuju postojeće staze i stanovnicima stambenih zgrada broj 4. i 8. omogućava komunikacija sa pijacom Merkur. Duž staza zasađene su sadnice četinara. Nova pješačka staza izgrađena je od parkinga u Olimpijskoj ulici, prema vrtiću „Dječiji grad“, u MZ „Olimpijsko Selo“. Njenom izgradnjom stanovnici B faze Alipašinog Polja, više neće pješačiti zelenom površinom kako bi stigli do vrtića „Dječiji grad“ i OŠ „Aleksa Šantić“. Uz staze je zasađen drvored i izgrađena su odmorišta sa klupama. Staza za pješake izgrađena je i na dionici od ulice Nadežde Petrović prema ulici Oslobodilaca Sarajeva, u MZ „Dobrinja B“, a uz staze je zasađen drvored i izgrađena su odmorišta sa klupama. Završena je izgradnja pješačke staze koja povezuje novoizgrađeno dječije igralište u ulici Adema Buće broj 45 do broja 51, u MZ „Buća Potok“, kao i rukohvata na stepeništu prema trolejbuskom stajalištu u MZ „Saraj Polje“. Narednih dana slijede radovi na saniranju dotrajalih stepeništa i rukohvata u ulici Fočanska – Velikokladuška, u MZ ”Aneks”, te izgradnja rukohvata uz stazu pored O.Š. „Mehmedalija Mak Dizdar“ u MZ „Otoka“.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 3.3.2022.

Dan ranije, saopćeno je i da je u stambenoj zgradi, u Ulici Hasana Sućeske 10, u naselju Saraj-Polje, izgrađena podizna platforma i pristupna staza za osobe sa invaliditetom koje se kreću uz pomoć kolica. Vertikalna podizna platforma – lift za pristup osobama sa invaliditetom izgrađena je i u stambenoj zgradi u Ulici Žrtava Fašizma 6, u MZ ”Otoka”, čime će svakodnevni život biti olakšan za dva stopostotna invalida koja žive u ovoj zgradi.

Iz Općine su napomenuli i da je programom bila planirana i izgradnja rampe za invalide u Ulici Bajrama Zenunija 5, u naselju Alipašino Polje, no “radovi su obustavljeni jer su stanari navedenog ulaza insistirali na tome, izražavajući nezadovoljstvo zbog estetskog izgleda projektovanog rješenja pristupne staze za invalide”.

Općina Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila oko 240.000 KM kako bi stanovnicima koji imaju poteškoće u kretanju barem malo olakšala svakodnevni život. U narednom periodu, shodno raspoloživim finansijskim sredstvima podizne platforme radit će se u sljedećim stambenim zgradama: u ulici Trg Sarajevske olimpijade broj 12, Sakle Nezečića broj 2, Nerkeza Smailagića broj 10 i Dobrinjske bolnice broj 2, dok će se prilazne rampe za invalide graditi u ulicama Nerkeza Smailagića broj 7, Trg ZAVNOBiH-a broj 29 i Trg ZAVNOBiH-a broj 1.

Saopćenje Općine Novi Grad Sarajevo, 2.3.2022.

Početkom marta saopćeno je i da je u toku uređenje parkova i postavljenje novih klupa i korpi za otpatke, kako bi se građanima osiguralo više mjesta za odmor prije dolaska proljeća.

Na zahtjev MZ ”Otoka” i najstarije populacije u ulici Brčanska se radi pješačka staza, koja će biti upotpunjena novim klupama za odmor i korpama za otpatke. Radove finansira Općina Novi Grad, a izvodi ih KJKP ”Park”. U toku su radovi i u parku u ulici Antuna Branka Šimića, gdje se vrši uklanjanje starih i ugradnja novih klupa i korpi za otpatke zbog devastacije i dotrajalosti, te će se u narednom periodu raditi na hortikulturnom uređenju ovog parka. Također, zbog velikih oštećenja na klupama, Općina Novi Grad Sarajevo putem JP ”Lokom” provodi aktivnosti na uklanjanju i reparaciji oštećenih klupa. Uposlenici JP ”Lokom” vrše reparaciju i ”osvježavanje” klupa duž šetališta uz Bulevar Meše Selimovića. Klupe se demontiraju i odvoze u radionicu JP ”Lokom”, te se bruse radi uklanjanja korozije, boje i postavljaju na postojeća mjesta.

Saopćenje ONGS, 4.3.2022.

U novembru 2022. godine započela je obnova i uređenje šetališta sa biciklističkom stazom od Otoke do Hrasnog, a potpisani su i ugovori za realizaciju projekata zaštite pješačkih zona u B fazi Alipašinog Polja.

 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!