Neispunjeno

Mektić ponovo nije došao na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH

Nakon što nije prisustvovao prethodnoj sjednici, unatoč obećanju da će se tokom nje obratiti javnosti i izviniti građanima/kama zbog ranijih nedolazaka na zasjedanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), zastupnik u ovom zakonodavnom tijelu Dragan Mektić opravdao je nedolazak “konfuzijom”, te najavio pojavljivanje na sljedećoj sjednici.

FOTO: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Mektić je na dan održavanja 26. redovne sjednice Predstavničkog doma PSBiH boravio u zgradi institucija BiH, ali nije ušao u skupštinsku salu, a novinarima/kama se obratio nakon završetka zasjedanja, te tom prilikom dao novo obećanje:

Danas smo imali jednu konfuziju i nismo ušli na sjednicu. Ali od iduće ćemo dolaziti. Ja se još jednom izvinjavam građanima. Navukli su nas, ali više neće. Mi dolazimo od iduće sjednice.

Dragan Mektić, 3.2.2022.

Naredna sjednica Predstavničkog doma PSBiH zakazana je za 4. mart 2022. godine, a jedina tačka dnevnog reda hitnog zasjedanja bila je “Postupanje institucija Bosne i Hercegovine po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, uključujući preduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima”.

Međutim, dan prije održavanja sjednice, predstavnici/e klubova SNSD, SDS, PDP i DNS u Predstavničkom domu PSBiH izdali su saopštenje da ponovo neće prisustvovati sjednici:

Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini.

Saopštenje klubova SNSD, SDS, PDP i DNS

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, stranke čiji je Dragan Mektić član, istakao je da je sjednica Predstavničkog doma PSBiH o ratu u Ukrajini nepotrebna, te da se ovim pitanjem treba baviti Predsjedništvo BiH.

Hitnoj sjednici o postupanju institucija BiH o agresiji Rusije na Ukrajinu prisustvovalo je 29 zastupnika/ca, a među njima nije bilo Dragana Mektića.

Shodno činjenici da je Mektić nakon sjednice Predstavničkog doma PSBiH u februaru obećao dolazak na narednu, a da se na njoj nije pojavio, Istinomjer njegovo obećanje ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!